Menu
Новости

Порука за Митровдан: Слушајте глас Цркве

Порука за Митровдан: Слушајте глас Цркве

Светом литургијом, литијом и резањем славског колача, данас је у Косовској Митровици обележена градска слава Митровдан.
Свету литургију, служио је игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион са свештенством и монаштвом Епархије рашко-призренске, уз пратњу црквеног хора „Бранислав Нушић“.

Архимандрит Иларион је у беседи поручио да данас посебно треба да се молимо Светом Димитрију, зато што овај град управо чува овај светац. Не само од најезде неког ко јуриша за оружјем, него од најезде бесмисла, разједињења, посуновраћења сваке врсте… Зато што је пре свега борба коју хришћани воде – духовна борба.

„Треба да се чувамо од неукуса, ругла, криминала, од зла, од насиља… Треба да приносимо Богу добре дане, не треба да се хвалимо оним, чега се поштени човек стиди“, каже Иларион, додајући да ми водимо борбу да се Завет очува, да будемо достојни наследници својих предака, верних светитеља и мученика, који су пострадали много да би своју веру очували.

„Ко се мача лати, од мача ће и страдати и зато све своје дарове да усмерите на добро“, такође поручује.

У својој беседи упозорава да ко је срчан, нека буде срчан али тамо где треба и кад треба и како треба. Пре свега да следујемо јединоме и истинитоме Богу.

Позвао се и на званични став СПЦ.

„Слушајте своје старешине. Пратите посебно оне старешине који се сабирају на Свети архијерејски Сабор, тамо је и наш владика Теодосије, који се бори и изгара за оно што је честито, правично и што је истинито. Слушајте глас Цркве. Проверавајте своју савест и своје поступке тиме што говори Света Саборна и Апостолска црква.“

„А ми да се молимо Светом Димитрију да нас чува од свих напада и видљивих и невидљивих – и од оних који споља нападају. Да схватимо колико смо глупи некад, да схватимо колике промашаје правимо и да схватимо да је милост Божја већа од наших промашаја, и да је Бог моћан да све оно лоше што ми чинимо окрене на добро“, закључује на крају беседе архимандрит Иларион.

Извор: Радио Контакт Плус

Comments are closed.