Menu
Новости

Новогодишњи пакетићи за малишане основних школа јужно од реке Ибар

Новогодишњи пакетићи за малишане основних школа јужно од реке Ибар

Студентски парламент Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици и Студентска конференција универзитета Србије (СKОНУС) су малишанима основних школа јужно од реке Ибар уручили новогодишње пакетиће.

Годинама уназад, СKОНУС организује акцију прикупљања пакетића, а представници СKОНУС-а су по ко зна који пут показали своју солидарност и хуманост на делу, и овом акцијом прикупили преко 3500 новогодишњих пакетића.

Студент проректор Немања Бишевац је казао да је планирано да данашња додела пакетића буде уприличена у школама јужно од Ибра, али да је она због епидемиолошке ситуације одржана у амфитеатру Факултета техничких наука у Kосовској Митровици.

“Данас смо у прилици да угостимо малишане из средина јужно од реке Ибар. На тај начин смо хтели да им покажемо другачију свакодневницу од оне коју они имају у својим срединама и да им измамимо осмехе на лице. Нажалост, акцију нисмо спровели онако како смо замислили, јер је требало да данас будемо у њиховим срединама и школама, али то због ситуације са пандемијом нисмо успели да реализујемо. Оно што морам посебно да истакнем и оно што ми је изузетно драго је да су са нама били и ученици из Горанске заједнице, и на тај начин смо хтели да им покажемо да они нису заборављени ни од стране студената ни од своје државе” рекао је Бишевац.

Ректор Приштинског универизитета Здравко Витошевић нагласио је да је данашња акција креација самих студената, њихова иницијација и њихов успех.

“Ови пакетићи су требали да буду уручени у срединама у којима ви живите, у којима ви учите, јер ви покушавате да будете добри људи. И ми данас учимо од вас овде, ваше присуство је ваш дар нама, данаучимо нешто од вас, да научимо да се одрицањем, добрим васпитањем постаје велики човек. Неко одавно је рекао да је “дар умети даровати”, а наши студенти осим тога што имају дар за емпатију, знају и да дарују. Нису само у осећањима са вама већ и са овим скромним поклонима” казао је Витошевић.

Председница СKОНУС-а Маргарета Смиљанић истиче да сваком годином акција постаје све већа и већа и да представници СKОНУС-а већ трећу годину заредом показују јединство.

„Ову акцију СKОНУС организује већ трећу годину за редом и у акцији су укључени сви државни универзитети Републике Србије али и приватни који су чланице СKОНУС-а. Сваке године, као што видите акција је све већа и већа. Прошле године смо имали прилику да обиђемо сва места и лично поделимо пакетиће али ове године је другачије. Привилегија је поново доћи у Kосовску Митровицу и да са овог места студенти поново покажу јединство, какво је СKОНУС, да студенти јесу ту а поготово за наше најмлађе. Честитам колегама које су се феноменално организовале у протекла два месеца и довели до тога да наша акција броји преко 3500 пакетића. Драго нам је што можемо да увеселимо велики број деце за ове новогодишње празнике и надамо се да ће се још већи број студената укључити и наредне године“ рекла је Смиљанић.

Потпредсеница СKОНУС-а и руководилац акције прикупљања пакетића Маријана Селаковић је истакла да су се акцији прикључили сви универзитети у Србији и захвалила се на указаној подршци.

“Акција је започета крајем новембра месеца, и за месец дана смо успели захваљујући солидарности и хуманости свих студената да акцију покренемо на свим универзитетима у Србији, којима дугујемо велику захвалност. Драго ми је што могу да кажем да је заваљујући студентском ангажовању и хуманошћу ова акција завршена. Наша замисао је била да скупљамо слаткише од којих смо правили новогодишње пакетиће и жао ми је што ове године нисмо успели да реализујемо акцију онако како смо замислили” рекла је Селаковићева.

Народни посланик у скупштини Србије и некадашњи председник СKОНУС-а Милан Савић наглашава да је СKОНУС организација на коју се може рачунати и да се својим акцијама залагала за српски народ на простору Kосова и Метохије.

“Изузетна част и велико задовољство и пуно ми је срце када видим да акција коју смо заједно покренули пре неколико година, прво скупљајући пакетиће за малишане на студентском балу у Београду, након тога смо пакетиће поделили најмлађима и на северу и на југу. Драго ми је да видим да моје колегинице и колеге који су нове наде СKОНУС-а, остају уједињени и остају уједињени и остају посвећени циљу и идеји о томе да су они студенти јаке државе и да су они студенти на које народ може да рачуна. Надам се да ће се и следеће године ова акција одржати и да ћемо моћи да заједно обиђемо Kосово и Метохију” рекао је Савић.

Свечаности су присуствовали и председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић и градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић, који су директорима осталих школа као и малишанима уручили новогодишње пакетиће.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.