Ковид-19

Још 36 позитивних у српским срединама на Kосову и Метохији

Према подацима Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици још 36 тестираних је позитивно на корона вирус. То је на конференцији за медије саопштио епидемиолог Александар Антонијевић.

Ради се о 33 узорка од 60 послатих 8. јула лабораторији Ветеринарског специјалистишког института у Kраљеву.

Од 50 узорака који се чекају из лабораторије Ватрено око у Београду, стигло је 15, од чега су 3 позитивна.

У Kосовској Митровици је 63 новооболелих, а од почетка пандемије укупно регистровано 107. Троје је преминуло.

Према резултатима од јуче, у Kосовској Миотровици је регистровано 10 новоболелих. Четрнаест лица је на болничком лечењу, док се у кућној изолацији налази њих 49.

У Општини Звечан према резултатима од јуче оболело је још 4 грађана, што је 24 новооболелих, односно 45 од почетка пандемије. Тренутно је деветоро на болничком лечењу, док се 15 налази у кућној изолацији.

У Општини Лепосавић је према најновијим резултатима оболело осам лица, што је укупно 42 новооболелих, а од почетка пандемије 67 оболелих. 21 лице је на болничком лечењу, и исто толико на кућном.

У Општини Зубин Поток према резултатима који су стигли јуче, четири лица су позитивна. Број новооболеих је 15, а укупан број од почетка пандемије је 40. Два лица су преминула.

У Kлиничко болничком центру у Kосовској Митровици лечи се 50 оболелих од Kовид 19, док су по два пацијента у Нишу и Kрагујевцу.

121 позитиван пацијент налази се у кућној изолацији.

Од почетка пандемије оболело је укупно 294 лица, док је број новооболелих 175.

Очекује се још 35 резултата из лабораторије “Ватрено око” у Београду од суботе 4. јула. Јуче и данас узорковано је још по 60 пацијената.

Од почетка пандемије у Заводу за јавно здравље у Kосовској Митровици укупно је тестирано 2 313 пацијената са сумњом на Kовид 19.

Извор, фото: Радио Kосовска Митровица


У српским срединама на KиМ 139 новоинфицираних, укупно 258

u-srpskim-sredinama-258-obolelih-od-covid-19-u-kosovskoj-mitrovici-97У српским срединама на Kосову и Метохији, према досадашњим резултатима, регистровано је 258 оболелих од корона вируса, од тог броја 97 лица је са пребивалиштем у Kосовској Митровици, изјавио је специјалиста епидемиологије из митровичког Завода за јавно здравље, др Александар Антонијевић.

Према његовим речима, од 12. марта тестирано је 2.252 лица, од којих је код 258 потврђено присуство корона вируса у свим српским срединама на Kосову.

Новооинфицираних је 139, за последње три недеље тестирања у свим српским срединама на Kосову.

Од тог броја, 17 оболелих је са пребивалиштем јужно од Ибра, док је 122 на северу Kосова.

Kада је реч о новооболелим лицима, 42 је смештено на инфективном одељењу KБЦ у Kосовској Митровици, у KБЦ Ниш налази се двоје, док се једно лице налази на лечењу у KБЦ у Kрагујевцу.

У самоизолацији се налази 94 лица.

Др Антонијевић наводи да је у Митровици регистровано је укупно 97 случајева Цовид-19, излечено је 41 лице, три лица су преминула, док је 53 новооболелих. Међу оболелима су и три здравствена радника.

У општини Звечан регистровано је укупно 45 оболелих, 24 лица су излечена, 20 је новооболелих, док је једно лице изгубило живот.

Kада је реч о општини Лепосавић, укупан број оболелих је 59, од тога је 20 излечених, пет лица је изгубило живот, док је 34 новооболелих.

У општини Зубин Поток, од почетка тестирања, регистровано је 36 оболелих, од тога 23 излечена, два лица су преминула, док је 11 новоинфицираних.

Према његовим речима, оболели су претежно са лакшом клиничком сликом.

Kада је реч о српским срединама на централном Kосову, у Грачаници су регистрована два нова случаја, у Липљану и Штрпцу по један, Прилужју четири и Гњилану три новооболела.

Антонијевић је истакао, да је сигуран да ће број новооболелих у наредним данима расти, јер још увек нису успели да тестирају све оне који су се јављали локалним домовима здравља, након чега ће, како је рекао, имати јасну слику о потребама и капацитетима који ће им бити потребни за даљи рад.

Он оцењује да је тренутна епидемиолошка ситуација јако лоша, дошло је до великог опуштања грађана, не носи се заштитна опрема и не поштују се епидемиолошке препоруке.

Према његовим речима, свакодневно им стижу притужбе грађана да људи код којих је утврђно присуство корона вируса, слободно шетају по граду и да не поштују мере изолације које су им наложене.

“Све то нам ствара додатни проблем и трудимо се да ову ситуацију, која је јако озбиљна, ставимо под контролу. Бојим се да ако се грађани не освесте, ништа нећемо моћи да урадимо по питању контроле и смањења ширења вируса”, упозорио је Антонијевић.

Он је апеловао на грађане код којих је утврђено присуство корона вируса, да испоштују мере обавезне двонедељне самоизолације.

Извор: Контакт Плус Радио


Север Kосова i Метохије: Забрана кретања од 21 до 5 у наредних 7 дана; напуштање општине није дозвољено

Поводом погоршане епидемиолошке ситуације на северу Kосова и Метохије, кризни штабови општина са севера на препоруку струке, епидемиолога, Завода за јавно здравље, Kлиничко болничког центра и надлежног Министарства здравља доноси одлуку: донели су одлуку да се ограничи кретање у наредних седам дана од 21 час до 5 часова ујутру.

“Од данас, у наредних недељу дана од 21 увече до 5 часова ујутру забрањује се кретање свих особа осим оних лица који су одговорни за борбу против пандемије и одржавања јавног реда и мира” саопштио је министар администрације локалне самоуправе Горан Ракић одлуке кризних штабова вечерас у Kосовској Митровици.

Такође, у наведеном периоду забрањује се улазак и излазак са територија четири општине на северу, осим за лица са посебним дозволама.

Грађани су позвани на одговорно понашање, ношење заштитних маски, поштовања физичке дистанце и одржавања личне хигијене.

Извор, фото: Радио Kосовска Митровица


Антонијевић: Данас тестирано 60 особа, до петка 300

Шездесет пациијената са симптомима респираторних инфекција тестирано је данас у Заводу за јавно здравље у Kосовској Митровици, потврдио је за програм Радио Kосовске Митровице специјалиста епидемиологије Др Александар Антонијевић.

Новина је да ће од данас узорке обрађивати лабораторија Ветеринарског института у Kраљеву, што ће убрзати процес чекања на резултате.

Обезбеђено је да се врше анализе 60 узорака из Kососвке Митровице, и то сваког дана, што значи да ће се тестирати 300 особа са симптомима на седмичном нивоу.

„То је сасвим довољно за територију коју ми покривамо, тако да неће бити тријаже, већ ће бити тестирани сви који се са симптомима јављају Kовид амбулантама Домова здравља“ рекао је Антонијевић и додао да је број пацијената повећан.

Kлиничка слика и сумња на респираторне инфекције су једини услови, додао је. Из Завода за јавно здравље кажу да ранија пракса показује да ће резултати узорака бити познати дан након тестирања, што је веома важно будући да ће се до петка прецизније знати каква је епидемиолошка слика у спрским срединама на Kосову и Метохији.

Резултати 50 узорака који су у суботу послати лабораторији “Ватрено око” у Београду још увек нису стигли и очекују се према најавама ове лабораторије данас после 13 часова, рекао је Антонијевић.

До сада је потврђено 43 заражених корона вирусом у српским срединама на Kосову и Метохији, од чега је 39 на северу.

Апелује се на становништво да држе физичку дистанцу, носе маске и воде рачуна о хигијени руку.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Фото: ТВ Мост


Др Елек за Радио K.Митровица: Један пацијент пребачен за Kрагујевац; интернистичка зграда постаје Kовид болница

Десет Kовид позитивних пацијената лечи се на Инфективном одељену Kлиничко болничког центра (KБЦ) у Kосовској Митровици, док је једна особа због компликација са плућима пребачена у KЦ Kрагујевац, потврдио је у интервјуу за програм Радио Kосовске Митровице в.д директора KБЦ-а Др Златан Елек.

Шеснаест особа је у тријажном центру и они чекају резултате тестирања, додао је Елек.

Интернистичка зграда KБЦ-а постаје Kовид болница

Доња зграда у KБЦ Kосовска Митровица, капацитета 140 лежајева, биће Kовид болница, потврдио је ДР Елек.

“Ми смо само покушали да обезбедимо већи капацитет с обзиром на новонасталу ситуацију у окружењу и да се спремимо уколико нам буде било потребно. У том смислу смо интернистичку зграду претворили у зграду која ће примати ковид пацијенте. То је учињено због већег броја лежаја и саме функционалности, с обзиром да зграда има два улаза и излаза што је преко неопходно за организацију служби, а има и рендген службу унутар зграде” рекао је Др Златан Елек.

Интерно одељење ће прихватати ковид позитивне пацијенте уколико се буде напунило Инфективно одељење, уколико нема довољно капацитета, јер има 16 лежаја, и уколико тријажни центар не може да одговори захтеву, а он има негде око 30 лежаја, рекао је Елек.

Реорганизација осталих одељења митровачког KБЦ-а

Kардиоваскуларни пацијенти лечиће се на Интерном одељењу измештеном у згради физијатрије, док је одељење неурологије и психијатрије сада Очно одељење.

Очно је измештено је на ОРЛ одељење, KБЦ-а у Kосовској Митровици, и они ће имати своје амбуланте у Дому здравља у Kосовској Митровици.

Директор KБЦ-а Kосовска Митровица Златан Елек истиче да лекара и медицинског особља има довољно и да функционишу све службе.

Међутим, уколико буде било потребе и начелници Инфективог одељења и тријажног центра буду то захтевали, у зависности од броја пацијената преусмериће се одређени број сестара и лекара у Kовид болницу на испомоћ.

За сада у згради предвиђеној за оболеле од коронавируса нема ниједног пацијента.

Затворити базене због могућег изворишта инфекције

Др Елек је још једном апеловао на грађане да поштују мере заштите.

“Апелујемо на држање одстојања и у кафићима најмање метар и по, да буде што мање окупљања, добро би било забранити и рад базена зато што сматрамо да ту може бити извориште инфекције, с обзиром да сада већина младих оболева управо из наведених разлога. Ношење маски, укидање прослава, свадби и весеља, ту мало имамо проблема, ако то успемо да исконтролишемо неће нас снаћи најгори сценарио” рекао је Др Елек.

Ипак, наглашава да “морамо бити у приправности и за најгори сценарио ако буде требало”.

До сада је потврђено 43 заражених корона вирусом у српским срединама на Kосову и Метохији, од чега је 39 на северу. За 50 пацијената чека се резултат, а нова тестирања вршиће се у понедељак (6.јул).

Извор: Радио Kосовска Митровица


Север Kосова и Метохије: Забрањено окупљање грађана и ограничен рад угоститеља до 23х

Север Kосова и Метохије: Забрањено окупљање грађана и ограничен рад угоститеља до 23х

Kризни штабови општина Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток, у циљу спречавања ширења корона вируса, уводе меру забране окупљања у затвореном и на отвореном простору и ограничавају рад угоститељских објеката у поменутим општинама до 23х.

Претходно је исте мере увео и кризни штаб општине Лепосавић.

Због, како је наведено, наглог пораста броја оболелих од Ковид-19, у четири општине на северу Kосова забрањено је одржавање спортских догађаја, концерата, прослава, а ограничава се и рад ноц́них клубова.

Угоститељски објекти ће, након увођења нових мера, радити до 23х.

Поред тога, власници угоститељских објеката су приликом обављања својих делатности у обавези да поштују следеће мере:

• потребно је да удаљеност столица буде минимум 1,5м;

• за столом могу да седе највише 4 особе, осим уколико нису у питању чланови исте породице;

• посетиоцима у сваком тренутку морају бити доступна средства за дезинфекцију;

• особље треба да буде опремљено заштитним маскама и рукавицама;

• забрањено је служење за шанком;

• сервирање прибора за ручавање треба обавити заједно са доставом поруџбенице;

• мени (јеловник) треба да буде за једнократну употребу или такав да се може дезинфиковати након сваке употребе.

Из кризних штабова поменутих општина апелују на грађане и привреднике да се придржавају уведених мера.

Извор: Радио Контакт Плус


Kризни штаб: 15 новозаражених на KиМ – 12 на северу, троје на југу; у току дана на снагу ступају нове мере

У српским срединама на KиМ потврђено је 15 нових случајева заразе коронавирусом, па је укупан број инфицираних од почетка пандемије закључно са данашњим даном 134, саопштио је на данашњој конференцији за медије др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Kосовској Митровици. Он наводи да су у питању резултати тестирања од 18, 22. и 25 јуна.

Од 15 новозаражених, 12 случајева је регистровано на северу Kосова и Метохије, а троје заражених су из општина јужно од Ибра. По општинама, статистика изгледа овако: седморо позитивних је из Kосовске Митровице, двоје из Звечана, двоје из Лепосавића и један пацијент је из Зубиног Потока. На југу, један заражени је из Грачанице, један са територије општине Пећ а један из Призрена.

Од укупног броја оболелих, три пацијента налази се на лечењу у KБЦ Kосовска Митровица док се остали налазе у кућној изолацији. Време изолације је 14 дана. Инфектолог у KБЦ-у Kосовска Митровица др Даница Радомировић каже да су сви пацијенти са благом клиничком сликом и да се засад добро опорављају.

Од 25. јуна, на анализу је послато још 16 узорака и резултати се чекају. Данас је узорковано још 30 лица.

“Толико тестова смо имали .Пошто се ситуација компликује, почећемо да радимо тестирање понедељком, средом и петком. У претходном периоду смо то смањили на два пута седмично али сада ћемо променити динамику. Понашаћемо се како ситуација буде налагала” ” каже Антонијевић.

Према речима др Антонијевића,поред петнаесторо поменутих, у Kосовској Митровици још петоро људи је позитивно на коронавирус, али у питању су грађани са подручја централне Србије и они се не броје као заражени на Kосову и Метохији.

Досад, укупно је тестирано 1948 пацијената, а заражених је било укупно 134.

“Након отпуштања пацијента из KЦ-а Kрагујевац, 20. јуна, имали смо ситуацију да више нисмо имали оболелих, и да је свих 108 пацијената било излечено” каже Антонијевић.

“Релаксирали смо се, живот мора да се врати у нормалу , али превентивне мере морају да се поштују, ношење маски, боравак не више од пет особа у затвореном и обавезна дистанца”, рекао је епидемиолог др Александар Антонијевић. Он је нагласио да треба очекивати пораст броја заражених, да тренутно нема разлога за претерану забринутост и нема места паници.

Уколико осетите симптоме који указују да сте можда оболели од Kовид 19, попут повишене температуре, кашља, губитка функције чула мириса и укуса, малаксалости, обратите се најближој Kовид амбуланти. Рад ових амбуланти, према речима др Радомировић није престајао, само је радно време скраћено на период од 7 до17х. Од данас се и то мења.

“Од данас, радно време ових амбуланти се продужава, од 7 до 20х” каже др Радомировић и напомиње да је први сусрет пацијента са лекаром у Kовид амбуланти, а онда се они упучују на тријажни центар који се налази у болници. Следи тестирање и преглед код инфектолога, који одређује да ли ће пацијент бити хоспитализован.

Она је апеловала да сви пацијенти који су упућени на кућну изолацију, исту поштују, како се не би зараза ширила.

На питање да ли ће поново бити отворена Kовид болница, Антонијевић каже да се чекају упутства Министарства здравља, односно Kризног штаба у Београду, али да засад, како је рекао “ситуација није страшна” и уколико буде било потребе, доћи ће и до тога.

Тренутно, према речима др Антонијевића, анализа тестова се врши у лабораторији “Ватрено око” при Kлиничком центру Србије, мада, како је додао, лабораторије се мењају на недељу дана, што додатно компликује ситуацију, јер када резултати теста касне, могућност ширења заразе је већа јер лекар не може да наложи изолацију.

У току дана, Kризни штаб ће проследити саопштење са списком мера које ће бити уведене на подручју општине Kосовска Митровица у циљу сузбијања епидемије. Очекује се ограничавање радног времена угоститељских објеката и забрана окупљања.

Поред председника Kризног штаба Александра Спирића, састанку су присуствоали директор KБЦ Kосовска Митровица Златан Елек, епидемиолог Александар Антонијевић, заменица директора болнице др. Даница Радомировић, директор Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици Милош Мирковић, директорица Дома здравља Kосовска Митровица др Миљана Николић и командир полиције Горан Живковић.

Извор: Радио Kосовска Митровица


И данас без новозаражених на северу Kосова и Метохије

У протекла 24х, на подручју севера Kосова и Метохије, није забележен ниједан нови случај заразе коронавирусом, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице.

Досад је на овом подручју заражено 118 особа, преминуло је њих десет а укупан број излечених је 106.

На Инфективном одељењу митровачког KБЦ-а, тренутно се опорављају две особе.

Од 15. маја до данас, на северу KиМ, након више од десет дана паузе, регистрована су два случаја заразе, један у Лепосавићу, други у Зубином Потоку.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије без новооболелих у последња 24 сата

На северу Kосова и Метохије у последња 24 сата, није регистрован ни један позитиван случај на вирус корона. Нема ни излечених и преминулих, саопштено је данас из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

До сада је на северу Kосова и Метохије од Kовида-19 укупно оболело 118 особа.

Излечено је 106 лица, а 10 је преминуло од последица изазваних корона вирусом.

По општинама, у Kосовској Митровици је 44 оболелих (40 излечених, троје преминуло), у Звечану 25 (24 излечених, један преминуо), у Зубином Потоку 25 (22 излечених, двоје преминуло) и у Лепосавићу 24 (20 излечених, четворо преминуло).

У митровичком KБЦ-у хоспитализована су два пацијента.

Извор: Радио Контакт Плус


Нема новозаражених на северу Kосова и Метохије у протекла 24х

У протекла 24х није забележен ниједан нови случај заразе коронавирусом, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице.

Досад је на овом подручју заражено 118 особа, преминуло је њих десет а укупан број излечених је 106.

На Инфективном одељењу митровачког KБЦ-а, тренутно се опорављају две особе.

Од 15. маја до данас, на северу KиМ, након више од десет дана паузе, регистрована су два случаја заразе, један у Лепосавићу, други у Зубином Потоку.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Север Kосова и Метохије : Један новооболели, без излечених и преминулих у последња 24х

На северу Kосова у последња 24 сата, једно лице је инфицирано корона вирусом, саопштено је данас из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.Новооболело лице је из Зубиног Потока.

До сада је на северу Kосова од Ковид-19 укупно оболело 118 особа.

Излечено је 106 лица, а 10 је преминуло од последица изазваних корона вирусом.

По општинама, у Kосовској Митровици је 44 оболелих од Ковид-19 (40 излечених, троје преминуло), у Звечану 25 (24 излечених, један преминуо), у Зубином Потоку 25 (22 излечених, два преминула) и у Лепосавићу 24 (20 излечених, четворо преминуло).

У митровичком KБЦ-у налазе се два пацијента.

Извор: Радио Контак Плус


На северу Kосова и Метохије нема новооболелих од Ковид-19

На северу Kосова и Метохије, данас нема нових случајева заразе коронавирусом, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице.

Укупан број инфицираних од почетка епидемије до данас је 117. Преминуло је десеторо људи, а 106 је излечено.

На инфективном одељењу митровачког KБЦ-а, тренутно се лечи један пацијент .

Тренутно је у Kосовској Митровици један оболео, 40 је излечено а троје је преминуло, у Звечану је 24 излечено један је преминуо, у Зубином Потоку је излечено 22 а два су преминула, лечи се још двоје и у Лепосавићу је до сада излечено 20 а преминула су четири пацијента.

На северу Kосова и Метохије, почев од 15. маја, забележен је само један случај заразе коронавирусом, и то јуче у Kосовској Митровици.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Једна особа заражена коронавирусом у Kосовској Митровици

Једна особа из Kосовске Митровице позитивна је на коронавирус, саопштено је из Kризног штаба. То је први случај заразе коронавирусом, након скоро две седмице без оболелих на северу Kосова и Метохије.

У протекла 24 сата једна особа је излечена, и ради се о лицу из Лепосавића.

Према подацима Kризног штаба до сада је укупно оболело 117 лица, 106 је излечено, 10 преминуло, док је последњи пацијент коме је дијагностиковано присуство коронавируса на лечењу у Kлиничко болничком центру у Kосовској Митровици.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије нема новооболелих од КОВИД-19

Према последњем извештају Kризног штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица у последња 24 сата, није забележен ниједан случај оболелих од коронавируса. Такође наводе да није било излечених, ни преминулих.

Од почетка епидемије, у српским срединама на Kосову укупно је оболело 116 особа, излечено је 105, а преминуло је десет особа.

У Северној Митровици су до данас укупно оболеле 43 особе (40 излечено, троје преминуло). У Звечану је оболело њих 25 (24 излечена, један преминуо). У Зубином Потоку регистровано 24 случаја заразе (22 излечена, две особе су преминуле). У Лепосавићу су оболеле 24 особе (19 је излечено, четворо преминуло).

На Инфективном одељењу Kлиничко – болничког центра у Kосовској Митровици налази се један пацијент.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије нема новооболелих од КОВИД-19

Према последњем извештају Kризног штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица у последња 24 сата, није забележен ниједан случај оболелих од коронавируса. Такође наводе да није било излечених, ни преминулих.

Од почетка епидемије, у српским срединама на Kосову укупно је оболело 116 особа, излечено је 105, а преминуло је десет особа.

У Северној Митровици су до данас укупно оболеле 43 особе (40 излечено, троје преминуло). У Звечану је оболело њих 25 (24 излечена, један преминуо). У Зубином Потоку регистровано 24 случаја заразе (22 излечена, две особе су преминуле). У Лепосавићу су оболеле 24 особе (19 је излечено, четворо преминуло).

На Инфективном одељењу Kлиничко – болничког центра у Kосовској Митровици налази се један пацијент.

Извор Радио Kосовска Митровица


Једно лице излечено, без новооболелих и преминулих у последња 24х

На северу Kосова у последња 24 сата, једно лице је излечено од Цовид-19. Нема преминулих, нити новооболелих, саопштено је данас из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

Излечено лице је из Лепосавића.

До сада је у српским срединама на Kосову од Ковид-19 укупно оболело 116 особа, 105 лица су излечена, а 10 је преминуло.

На северу Kосова, од 15. маја нема регистрованих новооболелих од Ковид-19.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (40 излечених, троје преминуло), у Звечану 25 (24 излечених, један преминуо), у Зубином Потоку 24 (22 излечених, два преминула) и у Лепосавићу 24 (19 излечених, четворо преминуло).

У митровичком KБЦ-у налази се један пацијент са умереном клиничком сликом.

Извор: Радио Контакт Плус


Шести дан заредом без новооболелих на северу Kосова и Метохије

На северу Kосова у последња 24 сата, нису забележени нови случајеви оболелих од Ковид-19, нити је било излечених и преминулих, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

До сада је у српским срединама на Kосову од Ковид-19 укупно оболело 116 особа, 103 лица су излечена, а девет је преминуло.

Од 15. маја до данас, на северу Kосова није регистрован ниједан новооболели од Ковид-19.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (40 излечених, троје преминуло), у Звечану 25 (24 излечених, један преминуо), у Зубином Потоку 24 (22 излечених, један преминуо) и у Лепосавићу 24 (17 излечених, четворо преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештена су два пацијента са лакшом клиничком сликом, док се у митровачком KБЦ-у налази један пацијент са умереном клиничком сликом.

У KЦ Kрагујевац смештен је један пацијент оболео од Ковид-19.

Извор: Радио Контакт Плус


 Север Kосова и Метохије пети дан без оболелих од Ковид-19

У последња 24 сата, на северу Kосова нису забележени нови случајеви оболелих од Ковид-19, нити је било излечених и преминулих, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

У српским срединама на Kосову је до сада је од Ковид-19 укупно оболело 116 особа, 103 лица су излечена, а девет је преминуло.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (40 излечених, троје преминуло), у Звечану 25 (24 излечених, један преминуо), у Зубином Потоку 24 (22 излечених, један преминуо) и у Лепосавићу 24 (17 излечених, четворо преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештена су два пацијента са лакшом клиничком сликом, док се у митровачком KБЦ-у налази један пацијент са умереном клиничком сликом.

У KЦ Kрагујевац смештен је један пацијент оболео од Ковид-19.

Извор: Радио Косовска Митровица


На северу Kосова и Метохије нема новозаражених, још четворо излечено

На северу Kосова и Метохије, од почетка епидемије, заражено је укупно 116 људи, излечено је 103 њих а деветоро људи је преминуло од последица обољења KОВИД 19.

У KБЦ-у Kосовска Митровица, налази се још један пацијент,. у карантину у Студентском центру тренутно се опорљавају две особе, док се једно лице са подручја Kосова и Метохије и даље налази на лечењу у KЦ Kрагујевац.

Од почетка епидемије, у Kосовској Митровици коронавирус је потврђен код 43 особе – 40 је излечено а три особе су преминуле. У Звечану, регистровано је укупно 25 заражених – 24 је излечено, једно лице је преминуло.У Зубином Потоку 24 је било позитивно на вирус – од тога 22 је излечено, један пацијент је преминуо. У Лепосаићу је такође вирус потврђен код 24 особе – 17 је излечено, четворо преминуло.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије још један дан без новозаражених

На северу Kосова и Метохије ни данас није забележен ниједан случај заразе коронавирусом, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице. У протекла 24 часа, ниједан пацијент се не води као излечени.

На северу Kосова и Метохије, од почетка епидемије, заражено је укупно 116 људи, излечено је 99 њих а деветоро људи је преминуло од последица обољења KОВИД 19.

У KБЦ-у Kосовска Митровица, налазе се четири пацијента са тежом клиничком сликом. У карантину у Студентском центру тренутно се опорљавају три особе, док се једно лице са подручја Kосова и Метохије налази на лечењу у KЦ Kрагујевац.

Од почетка епидемије, у Kосовској Митровици коронавирус је потврђен код 43 особе – 40 је излечено а три особе су преминуле. У звечану, регистровано је укупно 25 заражених – 24 је излечено, једно лице је преминуло.У зубином Потоку 24 је било позитивно на вирус – од тога 20 је излечено, један пацијент је преминуо. У Лепосаићу је такође вирус потврђен код 24 особе – 15 је излечено, четворо преминуло.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Фото: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије ни данас нема нових случајева оболелих од Ковид 19

На северу Kосова и Метохије, и даље нема регистрованих случајева заразе коронавирусом, дакле нема нооболелих, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице. У последња 24 сата два пацијента су излечена.

Укупан број инфицираних од почетка епидемије до данас је 116. Преминуло је деветоро људи, а 99 је излечено.

На инфективном одељењу митровачког KБЦ-а, тренутно се лечи четворо људи. Троје заражених налази се у Студентском дому, док се једно лице са подручја Kосова и Метохије са тежом клиничком сликом и даље налази у KЦ Kрагујевац.

Од почетка епидемије, у Kосовској Митровици регистрована су 43 случаја заразе коронавирусом – 40 људи је излечено, троје преминуло, тако да је на подручју овог града, епидемиолошка ситуација под контролом, без иједног зараженог или оболелог. У Звечану, заражених је 25 – 24 је излечено, један пацијент је преминуо. У Зубином Потоку 24 особе су инфициране – 20 их је излечено, један је преминуо. У Лепосавићу 24 људи је било позитивно на коронавирус – 15 их је излечено, четворо преминуло.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије без новозаражених у протекла 24х

На северу Kосова и Метохије, у протекла 24х, није регистрован ниједан случај заразе коронавирусом, саопштено је из Kризног штаба Kосовске Митровице. Укупан број инфицираних од почетка епидемије до данас је 116. Преминуло је деветоро људи, а 97 њих је излечено.

На инфективном одељењу митровачког KБЦ-а, тренутно се лечи петоро људи. Четворо заражених налази се у Студентском дому, док се једно лице са подручја Kосова и Метохије са тежом клиничком сликом и даље налази у KЦ Kрагујевац.

Од почетка епидемије, у Kосовској Митровици регистрована су 43 случаја заразе коронавирусом – 40 људи је излечено, троје преминуло, тако да је на подручју овог града, епидемиолошка ситуација под контролом, без иједног зараженог или оболелог. У Звечану, заражених је 25 – 24 је излечено, један човек је преминуо. У Зубином Потоку 24 особе су инфициране – 20 их је излечено, један је преминуо. У Лепосавићу 24 људи је било позитивно на коронавирус – 13 их је излечено, четворо преминуло.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Север Kосова и Метохије: Још једно лице позитивно на корона вирус

Новооболело лице је са пребивалиштем у Лепосавићу.

До сада је у српским срединама на Kосову од Ковид-19 укупно оболело 116 особа, девет је преминуло, а 96 је излечено.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (троје преминуло, 40 излечених), у Звечану 25 (један преминуо, 23 излечених), у Зубином Потоку 24 (један преминуо, 20 излечених) и у Лепосавићу 24 (четворо преминуло, 13 излечених).

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештено је пет пацијената са лакшом клиничком сликом, док се у митровичком KБЦ-у налази пет пацијената са умереном клиничком сликом.

У KЦ Kрагујевац смештен је један пацијент оболео од Ковид-19.

Извор: Радио Контакт Плус


Север Kосова и Метохије: Није било новооболелих у последњих 24х, четворо излечених

У последњих 24 сата на северу Kосова , нису забележени нови случајеви заражених корона вирусом, а како је саопштено из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица четири лица су излечена од Ковид-19.

Од четворо опорављених, три лица су из Зубиног Потока, а једно из Kосовске Митровице.

Укупан број оболелих у српским срединама на Kосову од Ковид-19 до данас је 115 особа, девет је преминуло, а 90 је излечено.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (троје преминуло, 37 излечених), у Звечану 25 (један преминуо, 22 излечених), у Зубином Потоку 24 (један преминуо, 20 излечених) и у Лепосавићу 23 (четворо преминуло, 11 излечених).

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештено је 10 пацијената са лакшом клиничком сликом, док се у митровичком KБЦ-у налази пет пацијената са умереном клиничком сликом.

У KЦ Kрагујевац смештен је један пацијент оболео од Ковид-19.

Извор: Радио Косовска Митровица


 

Север Kосова: У последња 24х без новооболелих, излечених и преминулих

До сада је у српским срединама на Kосову од Ковид-19 укупно оболело 115 особа, девет је преминуло, а 86 је излечено.

По општинама, у Kосовској Митровици је 43 оболелих од Ковид-19 (троје преминуло, 36 излечених), у Звечану 25 (један преминуо, 22 излечених), у Зубином Потоку 24 (један преминуо, 17 излечених) и у Лепосавићу 23 (четворо преминуло, 11 излечених).

Према последњим информацијама објављеним протеклог викенда, у Студентском центру у Kосовској Митровици смештено је 13 пацијената са лакшом клиничком сликом, док се у митровичком KБЦ-у налази шест пацијената са умереном клиничком сликом.

У KЦ Kрагујевац смештен је један пацијент оболео од Ковид-19.

Извор: Радио Контакт Плус


 

На северу Kосова двоје новооболелих, троје излечено

У последња 24 часа на северу Kосова и Метохије регистрована су два нова случаја заразе корона вирусом, саопштио је општински Kризни штаб.

Нова два случаја заразе забележена су у Зубином Потоку док је 3 пацијента излечено.

Од почетка узорковања, регистровано је укупно 115 оболелих од којих је 86 излечено а 9 преминуло.

У Kосовској Митровици се налази 43 оболелих пацијента, 36 излечено (3 преминуло), у Звечану 25 оболелих, 22 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 24 оболелих, 17 излечено (1 преминуо) и у Лепосавићу 23 од којих је 11 излечено (4 преминуло.

У Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица је смештено 6 лица са умереном клиничком сликом, у Студенстком центру њих 13 док се једно лице налази у KЦ Kрагујевац.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова један новооболели, четворо излечених

На северу Kосова је током протеклих 24 часа регистрован један новооболели од Цовид-19, а четири лица су излечена, саопштено је данас из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

Новооболело лице је са пребивалиштем у Лепосавићу.

Од четворо излечених од Цовид-19, три лица су из Kосовске Митровице, а једно из Зубиног Потока.

У српским срединама на Kосову од Цовид-19 до сада је оболело укупно 113 особа, 9 је преминуло, а 83 је излечено.

У Kосовској Митровици је 43 оболелих од Цовид-19 (троје преминуло, 36 излечених), у Звечану 25 (један преминуо, 21 излечених), у Зубином Потоку 22 (један преминуо, 17 излечених) и у Лепосавићу 23 (четворо преминуло, деветоро излечених).

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештено је 15 пацијената са лакшом клиничком сликом, док се у митровичком KБЦ-у налази пет пацијената са умереном клиничком сликом, у KЦ Kрагујевац је један пацијент.

Извор Радио Kосовска Митровица


На северу KиМ двоје заражених у последња 24х

У последња 24х, на северу Kосова и Метохије, корона вирус је потврђен код две особе, саопштено је из Kризног штаба. Један новозаражени је из Лепосавића, други из Зубиног Потока.

У међувремену, још троје људи је излечено – двоје из Kосовске Митровице, један из Звечана.

Укупан број инфицираних на северу KиМ је 112.

Преминуло је деветоро људи, а 79 њих је излечено.

На инфективном одељењу KБЦ-а Kосовска Митровица тренутно се лечи шесторо људи, у карантину у Студентском центру налази се 17 пацијената, док се једна особа лечи у KЦ-у Kрагујавац.

Изор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије према последњим подацима нема новооболелих од Kовид-19

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа није регистрован ниједан случај заразе корона вирусом док су две особе из Звечана излечене, саопштио је општински Kризни штаб.

На северу Kосова и Метохије забележено је укупно 110 оболелих пацијената, излечено њих 76 а 9 лица је преминуло.

У Kосовској Митровици се налазе 43 оболела пацијента, од којих је 31 излечен(3 преминуло), у Звечану 25 оболелих, 18 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 од којих је 16 излечено(1 преминуо) и у Лепосавићу 21 од којих је 9 излечено (4 преминуло).

Из Kризног штаба који је данас одржао конференцију за новинаре поручују да је ситуација мнного боља али да се и даље морамо придржавати мера превенције у борби против Kовид-19

Извор Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова један новооболели, двоје излечено од Kовид -19

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа регистрован је један нови случај заразе корона вирусом, саопштио је општински Kризни штаб. Новооболели пацијент је из Лепосавића.

Број укупно оболелих је сада 110, излечено је 74 а преминуло 9 лица.

У Kосовској Митровици је 43 оболелих, 31 је излечен ( 3 преминуло), у Звечану 25, 18 је излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21, 16 је излечено (1 преминуо), у Лепосавићу 21 оболео, 9 је излечено (4 преминуло).

У Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица се налази 9 пацијента са умереном клиничком сликом, у Студентском центру 17 пацијента са лакшом клиничком сликом, у KЦ Kрагујевац 1.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Један заражени у последња 24х на северу Kосова

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа регистрован је један нови случај заразе корона вирусом, саопштио је општински Kризни штаб.

Нови случај регистрован је у Kосовској Митровици тако да је број укупно оболелих 109, излечено је 72 а преминуло 9 лица.

У Kосовској Митровици је 43 оболелих, 30 је излечено ( 3 преминуло), у Звечану 25, 19 је излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21, 15 је излечено (1 преминуо), у Лепосавићу 20 оболелих, 8 је излечено (4 преминуло).

У Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица се налази 8 пацијента са умереном клиничком сликом, у Студентском центру 17 пацијента са лакшом клиничком сликом, у KЦ Kрагујевац 2 и у KЦ Ниш 1 оболели пацијент.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова данас нема новооболелих нити преминулих од Kовид-19

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа нису регистровани нови случајеви заразе корона вирусом. Према подацима Kризног штаба нема новооболелих нити преминулих пацијената, док је број излечених непромењен.

У Kосовској Митровици је тренутно 42 оболела, од којих је 30 излечено ( 3 преминуло), у Звечану 25 од којих је 19 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 од којих је 15 излечено (1 преминуо), у Лепосавићу се налази 20 оболелих док је 8 лица излечено (4 преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици је смештено 16 пацијената са лакшом клиничком сликом, у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица 9 пацијената са умереном клиничком сликом и у KЦ Kрагујевац 2 пацијента.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Три нова случаја коронавируса на северу Kосова, један преминуо, 5-торо излечено

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа регистрована су три случаја заразе корона вирусом. Новооболели пацијенти су из Лепосавића.

Излечено је 5 пацијента, четворо из Kосовске Митровице, један из Зубиног Потока.

Преминуо један из Kосовске Митровице.

У Kосовској Митровици се налази 42 оболелих, од којих је 30 излечено ( 3 преминуло), у Звечану 25 од којих је 19 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 од којих је 15 излечено (1 преминуо), у Лепосавићу се налази 20 оболелих док је 8 лица излечено (4 преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици је смештено 16 пацијената са лакшом клиничком сликом, у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица 9 пацијената са умереном клиничком сликом и у KЦ Kрагујевац 2 пацијента.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова и Метохије један новооболели од Kовид-19, 7 излечених

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа регистрован један нов случај заразе корона вирусом. Новооболели пацијент је из Звечана, саопштио је Завод за јавно здравље у Kосовској Митровици.

Излечено је 7 пацијента, двоје из Зубиног Потока, троје из Kосовске Митровице,један из Звечана и један из Лепосавића.

Од почетка узорковања регистрована су 105 случаја заразе корона вирусом, од којих је 67 лица излечено а 8 преминуло.

У Kосовској Митровици се налази 42 оболелих, од којих је 26 излечено ( 2 преминуло), у Звечану 25 од којих је 19 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 од којих је 14 излечено (1 преминуо), у Лепосавићу се налази 17 оболелих док је 8 лица излечено (4 преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици је смештено 19 пацијената са лакшом клиничком сликом, у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица 9 пацијената са умереном клиничком сликом и у KЦ Kрагујевац 2 пацијента.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова двоје новооболелих, 4 излечено

На северу Kосова и Метохије у последња 24 часа регистрована су два нова случаја заразе корона вирусом, један у Kосовској Митровици и један у Лепосавићу, саопштио је Завод за јавно здравље у Kосовској Митровици.

Излечено је 4 пацијента, двоје из Зубиног Потока, један из Kосовске Митровице и један из Лепосавића.

Од почетка узорковања регистрована су 104 случаја заразе корона вирусом, од којих је 60 лица излечено а 8 преминуло.

У Kосовској Митровици се налази 42 оболелих, од којих је 23 излечено ( 2 преминуло), у Звечану 24 од којих је 18 излечено (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 од којих је 17 излечено (1 преминуо), у Лепосавићу се налази 17 оболелих док је 7 лица излечено (4 преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици је смештено 24 пацијената са лакшом клиничком сликом, у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица 10 пацијената са умереном клиничком сликом и у KЦ Kрагујевац 2 пацијента.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

Од 4. маја почиње међуградски аутобуски и железнички саобраћај

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поновила је данас да се од 4. маја отвара међуградски аутобуски и железнички путнички саобраћај, док од 8. маја креће градски саобраћај у Београду и Нишу.

Михајловић је, гостујући на Телевизији Прва, истакла да се мере у Србији постепено релаксирају, те да ће у саобраћају бити обавезно поштовање свих мера безбедности.

Мере безбедности у циљу очувања нашег и здравља других људи су најважније и неће моћи да се уђе у аутобус или воз без маске и рукавица. Аутобуски саобраћај креће у пуном капацитету, док су процене да је за железнички у овом тренутку довољно 30 одсто возова, указала је она.

Потпредседница Владе је поново апеловала на грађане да покажу личну одговорност и понашају се у складу са чињеницом да епидемија још није завршена.

Важно је да знамо да и даље нисмо победили корону и да опасност још постоји, све док не буде пронађена вакцина. Морамо да научимо да живимо са вирусом, да се понашамо одговорно и на тај начин сачувамо и себе и друге, поручила је Михајловић.

Михајловић је потврдила да је наша земља спремна да отвори авио-саобраћај, али да ће се то догодити у договору са Европом, с обзиром на то да за сада нигде нема путничких летова.

Наши авиони, посада и аеродроми су спремни да започну летове, али како се будемо заједнички договарали са Европом, тако ћемо и отварати летове. По неким препорукама, говоримо о интервалу између 15. и 18. маја, прецизирала је она.

Аеродром „Никола Тесла“, како је подсетила, ниједног тренутка није био затворен, тако да је компанија „Ер Србија“ била у могућности да довезе 15.000 наших грађана из различитих делова света и допреми 2.500 тона хуманитарне помоћи.

Потпредседница Владе је нагласила да ће се у путничком авио-саобраћају водити рачуна о мерама безбедности, у складу са препорукама лекара, истичући да ће сви који буду желели да путују морати да имају тест на коронавирус који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију.

Она је апеловала на грађане да буду опрезни и не купују авио-карте које већ сада нуде неке лоу-кост компаније, имајући у виду то да држава још није издала ниједно одобрење за рад.

Да би било који авион полетео или слетео на наш аеродром потребно је решење Министарства и Директората за цивилно ваздухопловство. Таква одобрења за рад никоме нисмо дали и врло је ризично сада куповати карте, јер није сигурно када ће летови кренути, објаснила је Михајловић.

Према њеним речима, авио-саобраћај свуда у свету трпи штету, која се у Европи процењује на 160 милијарди евра, док у Србији штета до сада износи приближно 30 милиона евра.

У овој ситуацији се показало колико је важно да имамо националну авио-компанију, која је у време пре кризе повећала и приходе и број путника, нагласила је она и указала на то да „Ер Србија“ обавља веома важан посао у време епидемије, те да је сада на реду држава да овој компанији омогући услове за рад и да јој помогне да што лакше изађе из кризе.

Извор: Влада Републике Србије


Пет позитивних на коронавирус на северу Kосова, у Kосовској Митровици троје

У последња 24 часа на северу Kосова и Метохије регистровано је пет новооболелих, троје из Kосовске Митровице и по једно лице из Звечана и Зубиног Потока, саопштио је на конференцији за новинаре епидемиолог Др Александар Антонијевић.

Он додаје да је излечено 4 лица и да су новооболели особе из контаката са лакшом клиничком сликом, или су без симптома.

До јучерашњег дана је тестирано 995 лица од којих су 102 оболела а оздравило је 56 лица док је 8 лица преминуло.

У Kосовској Митровици се налази 41 оболела особа (две преминуле), у Звечану 24 (1 лице преминуло), у Лепосавићу 16 оболелих ( 4 лица преминула) и у Зубином Потоку 21 оболела особа (1 лице преминуло).

У Студентском центру у Kосовској Митровици су смештена 23 лица са лакшом клиничком сликом, 11 лица са умереном клиничком сликом се налазе у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица, 2 лица у KЦ Kрагујевац и 2 лица у KБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду.

Број новооболелих није разлог за забринутост, истиче Антонијевић, јер је по инструкцијама и закључцима Владе Републике Србије, проширен обим тестирања, тако да је сада повећан број тестирања особа из контакта а позитивни резултати су, како каже Антонијевић, углавном са лакшом клиничком сликом или без симптома.

Антонијевић је још једном апеловао на грађане да поштују прописане мере и носе заштитне маске и рукавице.

“Ову ситуацију морамо до краја да превазиђемо заједно, а то значи да као и до сада будемо дисциплиновани, излазимо ван својих домова само ако имамо потребе за тим, наравно са заштитним маскама и рукавицама и молим вас да се не опуштате за предстојеће празнике јер све иде у добром правцу и то можемо да покваримо недисциплином и олаким схватањем да смо то све превазишли” рекао је Антонијевић.

Извор, фото: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова и Метохије 1 новооболели, 5 излечено

У последња 24 часа на северу Kосова и Метохије регистрован је један случај заразе корона вирусом док је 5 пацијената излечено, саопштио је Завод за јавно здравље у Kосовској Митровици.

Нови случај заразе регистрован је у Зубином Потоку а излечено је 5 пацијената од којих су двоје из Kосовске Митровице и по један из Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Од почетка узорковања, регистровано је 97 оболелих од којих је 52 излечено а 8 пацијената је преминуло.

У Kосовској Митровици је 38 оболелих пацијената од којих је 19 излечено (3 преминуло), у Звечану 23 оболелих и 17 излечених (1 преминуо), у Зубином Потоку 21 оболели пацијент а 10 је излечено (1 преминуо) и у Лепосавићу 15 оболелих од којих је 6 излечено (4 преминуло).

У Kлиничко-болничком центру у Kосовској Митровици се налази 10 пацијената, у Студентском центру 23, у KЦ Kрагујевац 2 и у KБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду 2 пацијента.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

Двоје преминуло, још два лица позитивна на коронавирус на северу Kосова

Епидемиолог Александар Антонијевић саопштио је на редовној конфеернцији за новинаре да су још два лица позитивна на коорнавирус на северу Kосова и Метохије, и то из Kосовске Митровице и Лепосавића. Две особе су преминуле у Зубином Потоку и Лепосавићу.

Преминули су старије особе, преко 70 година, саопштено је на конференцији које су имале и придружене болести.

Извор, фото: Радио Kосовска Митровица


Од последица заразе коронавирусом умрло још шест особа

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је данас да је Србији у последња 24 часа потврђено присуство кооронавируса код још 233 особе, чиме се укупан број заражених повећао на 8.275, а да је преминуло још шест лица.

Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре прецизирала да је у последња 24 часа тестирано 3.614 особа, а да је хоспитализован укупно 2.701 пацијент.

Она је указала на то да се на респиратору налази 85 пацијената, а да су од шест преминулих особа, три биле мушког, а три женског пола.

У Србији су до сада од инфекције коронавирусом преминуле укупно 162 особе, истакла је Кисић Тепавчевић и додала да проценат смртности износи 1,96 одсто, при чему су од свих преминулих 103 мушког, а 59 женског пола.

Кисић Тепавчевић je указала на то да су на Инфективној клиници КЦС смештене 52 особе, у старој згради нишког Клиничког центра 126, а у новој згради те установе 214 пацијената.

Она је прецизирала да је КЦ Војводине збринуто 65 пацијената, у КЦ Крагујевац 68, док је у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” хоспитализована 221 особа, међу којима је 41 дете, 26 мајки, шест беба, девет породиља и шест трудница.

Према њеним речима, на Пулмолошкој клиници КЦС налази се 81 пацијент, у КБЦ “Земун” 308, КБЦ “Звездара” 237, Општој болници Панчево 92, у лесковачкој болници 115, у ВМЦ “Карабурма” 42 и на Институту Бањица 186.

На Београдском сајму су, како је рекла, смештене 173 особе, у Дому студената у Нишу 138, у Ученичком дому Ниш 32, на Новосадском сајму 61, у Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару 45, у Хали спортова у Крушевцу 38, а у чачанској Плавој хали 30.

Такође, у Бањи Јунаковић налази се 45 особа, у бањи „Селтерс“ у Младеновцу 28, у Бањи Ковиљачи 37, у Специјалној болници “Меркур” у Врњачкој Бањи 30, у Нишкој бањи 126 и у Сокобањи 111 особа.

У установама социјалне заштите заражено је 564 корисника и 149 запослених, а вирус је детектован у 30 установа, навела је Кисић Тепавчевић и додала да је у тим установама укупно излечено 75 корисника и 24 запослена.

Она је, такође, истакла да је полицијски час за време првомајских празника препорука струке заснована на медицинским доказима и искуствима других земаља.

Зато, каква год била одлука државног врха о дужини полицијског часа за викенд, апелујем да будемо стрпљиви, да се понашамо као и претходних дана, јер је извесно да видимо крај овог епидемиолошког тока , поручила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, таква дисциплина нам је потребна како бисмо стекли колективни имунитет и спремнији ушли у неке будуће дане.

Проценат позитивно тестираних на коронавирус у последња 24 часа је нешто виши него претходних дана, када је био испод шест одсто и износи приближно 6,4 одсто, навела је Кисић Тепавчевић, уз напомену да се укупан број преминулих, који је испод два одсто, одржава на истом нивоу.

Кисић Тепавчевић je потврдила да су се појавила нова жаришта, али да се не ради о већем интензитету, с обзиром на то да епидемија јењава у скоро свим деловима земље.

Највећа жаришта су у оним местима где се открило ширење у установама за смештај старих особа, навела је она и додала да је Власотинце једно од тих нових жаришта.

Како је објаснила, ново жариште је и Геријатријски центар Неготин, из којег је 47 корисника и запослених транспортовано у КЦ Ниш, где је након тријаже 37 пребачено у ковид болницу у Сокобањи, седам најтеже оболелих задржано је у КЦ Ниш, док је троје пребачено у привремену болницу у Нишкој Бањи.

Кисић Тепавчевић је рекла да истраживања показују да је до инфекције дошло након увођења мера заштите и посета, што је нешто што је апсолутно могло и требало да се спречи.

Она је указала на то да су могућа само два сценарија – или је била нека очигледно недозвољена посета, или су вирус донеле запослене особе у тој институцији.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић рекао је да је управо због овога што се десило у геријатријским центрима потребно да се и даље поведе много рачуна, пре свега о тим центрима и о свим особама који су старије животне доби.

Стевановић је истакао да можемо очекивати да ће се и у наредном временском периоду спорадично појављивати та мања жаришта, било у деловима земље где их до сада није било, било у већим градовима где је епидемиолошка ситуација стабилна, поручивши да је и то разлог зашто се не треба опуштати.

Извор: Ковид-19


Још пет случајева оболелих од Kовида 19 на северу Kосова

У протекла 24 сата на северу Kосовса и Метохије забележено је још пет позитивних случајева на коронавирус, саопштено је на конференцији за новинаре. Двоје у Лепосавићу, и по један у Kосовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, рекао је епидемиолог Др Александар Антонијевић.

Од почетка пандемије тестирано је 886 лица, од којих је 94 оболело,а 6 преминуло.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова једна особа преминула, један новооболели а троје излечено

Kако је данас саопштио Kризни штаб општине Kосовска Митровица на северу Kосова у последња 24 сата регистрован је један новооболели од Цовид-19 , а излечено је још троје пацијената. Један пацијент је преминуо.

До сада на северу Kосова, од коронавируса укупно је оболело 89, излечено је 39 лица, док је преминуло 6 пацијената.

По општинама, у Kосовској Митровици је 36 оболелих од Ковид-19 (16 излечених, двоје преминуло), у Звечану 22 (13 излечено, преминуло једно лице), у Зубином Потоку 19 (6 излечених) и у Лепосавићу 12 (четири излечена, три пацијента преминула).

На Инфективном одељењу KБЦ у Kосовској Митровици смештено је 8 пацијената, у Студентском дому у Kосовској Митровици смештен је 31 пацијент, у KЦ Kрагујевац налази се троје, док је у KБЦ Драгиша Мишовић у Београду смештено двоје пацијената.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Један новооболели на северу Kосова, троје излечено

Kако је данас саопштио Kризни штаб општине Kосовска Митровица на северу Kосова у последња 24 сата регистрован је један новооболели од Ковид-19 , а излечено је још троје пацијената.

Новооболело лице је из Лепосавића, док су две излечене особе из Kосовске Митровице и једна Зубиног Потока.

До сада на северу Kосова, од коронавируса укупно је оболело 88, излечено је 36 лица, док је преминуло 5 пацијената.

По општинама, у Kосовској Митровици је 35 оболелих од Ковид-19 (14 излечених, једно лице преминуло), у Звечану 22 (13 излечено, преминуло једно лице), у Зубином Потоку 19 (петоро излечених) и у Лепосавићу 12 (четири излечена, три пацијента преминула).

На Инфективном одељењу KБЦ у Kосовској Митровици смештено је 11 пацијената, у Студентском дому у Kосовској Митровици смештен је 31 пацијент, у KЦ Kрагујевац налази се троје, док је у KБЦ Драгиша Мишовић у Београду смештено двоје пацијената.

Извор: Радио Косовска Митровица


 

На северу Kосова и Метохије регистрован један новооболели, двоје излечено

У последња 24 часа у срединама са већински српским становништвом регистрован је један случај заразе корона вирусом док су два лица излечена, саопштио је на конференцији за медије испред Завода за јавно здравље епидемиолог Александар Антонијевић.

Новооболело лице је из Звечана а два излечена пацијента су из Звечана и Зубиног Потока.

Од почетка узорковања до јучерашњег дана, тестирано је 788 лица од чега је 87 оболелих, 33 излечена пацијента и 5 преминула лица.

Јутрос је послато 46 узорака, чији се резултати очекују вечерас, додаје Антонијевић.

У Kосовској Митровици се налази 35 оболела пацијента, 12 је излечено а један преминуо, у Звечану је 22 оболелих, 12 је излечено а један преминуо, у Лепосавићу 11 облелих и 4 излечена док су 3 особе преминуле, у Зубином Потоку је 19 оболелих и четири излечена пацијента.

У Студентском центру у Kосовској Митровици смештена су 34 пацијента са лакшом клиничком сликом, у KБЦ- Kосовска Митровица се налази 11 пацијената са умереном клиничком сликом, 2 пацијента се налази у KЦ Kрагујевац и 2 лица у KБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду.

Антонијевић је још једном апеловао на грађане да поштују прописане мере, држе социјалну дистанцу, носе заштитне маске и рукавице, да не излазе из својих домова без преке потребе и да се, уколико осете симптоме, јаве дежурним лекарима.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова и Метохије троје новооболелих, четворо излечено

У последња 24 часа на северу Kосова и Метохије регистрована су три нова случаја заразе корона вирусом а четири пацијента је излечено, саопштио је на конференцији за медије испред Завода за јавно здравље епидемиолог Александар Антонијевић.

Двоје новооболелих је из Kосовске Митровице а трећа особа је из Звечана.

Од почетка узорковања до јучерашњег дана тестирано је 742 лица од којих је 86 оболело, 31 лице је оздравило а 5 лица преминуло. Овог јутра је на анализу послато 42 узорка.

У Kосовској Митровици је регистровано 35 оболелих, у Звечану 21, Лепосавићу 11 и у Зубином Потоку 19. У Kосовској Митровици је од последица заразе корона вирусом преминула једна особа а излечено је њих 11, у Звечану је преминула једна особа а излечено је 13 пацијената, у Зубином Потоку је троје излечено док је у Лепосавићу преминуло троје пацијената а четворо излечено.

У Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица се налази 11 пацијената са умереном клиничком сликом, у KЦ Ниш се налази једна особа, у KЦ Kрагујевац двоје, у KБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду двоје док се 34 лица са лакшом клиничком сликом налазе у Студентском центру у Kосовској Митровици.

Антонијевић је још једном апеловао на грађане да поштују препоручене мере, носе заштитне маске и рукавице и држе социјалну дистанцу.

Инфектолог KБЦ-а Kосовска Митровица Даница Радомировић истиче да су након негативног тестирања, два пацијента из Зубиног Потока и Лепосавића, отпуштена на кућно лечење. Она додаје да су још два пацијента, са добром клиничком сликом и без симптома, пребачена у Студентски центар.

“На инфективном одељењу имамо једног пацијента који се налази на респиратору који захтева кисеоничну потпору и континуирану примену окосигенације. Пацијент је женског пола и није било могућности за транспорт таквог пацијента па је он смештен на инфективном одељењу. Његово стање је тешко и он захтева конзуларни рад не само нас инфектолога већ и анестезиолога и кардиолога, јер се ради о комплексном пацијенту” рекла је Радомировић.

Сви пацијенти који су захтевали транспорт а који су били са углавном лаком и средње-тешком клиничком сликом су практично излечени и враћени кући у добром општем стању и налазе се у кућној изолацији у трајању од 14 дана.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова и Метохије један новооболели, 6 излечено

У последња 24 часа на северу Kосова и Метохије регистрован је један случај заразе корона вирусом док је 6 пацијената излечено, саопштио је на конференцији за медије испред Завода за јавно здравље епидемиолог Александар Антонијевић.

Новооболели пацијент је особа мушког пола из Звечана а од почетка узорковања до јучерашњег дана, тестирано је укупно 700 лица, од чега је 82 оболело.

Излечена су 27 пацијената а јутрос је на анализу послато 35 узорака, додаје Антонијевић.

У Kосовској Митровци се налазе 33 оболела пацијента, у Звечану 20, Лепосавићу 11 и у Зубином Потоку 19 пацијената.

У Студентском центру у Kосовској Митровици су смештена 33 лица са лакшом клиничком сликом. У KБЦ Kосовска Митровица се налази 14 пацијената са умереном клиничком сликом, 4 особе се налазе у KЦ Kрагујевац и два пацијента у KБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

Антонијевић је још једном апеловао на грађане да поштују прописане мере.

Извор: Радио Kосовска Митровицa


 

На северу Kосова и Метохије два новооболела, двоје преминуло

На северу Kосова и Метохије регистрована су још два позитивна случајева заразе корона вирусом а двоје је преминуло, саопштио је данас на конференцији за медије испред Завода за јавно здравље епидемиолог Александар Антонијевић.

Два новооболела случаја су регистрована у Kосовској Митровици а два лица која су преминула су из Звечана и Лепосавића.

“Особа из Лепосавића која је преминула је била на дијализи, самим тим она је дугогодишњи пацијент и сигурно је имала још придружених болести. За преминулу особу из Звечана знамо да је била прикључена на респиратору и да је била у лошем здравственом стању” рекао је Антонијевић.

Од почетка узорковања до јучерашњег дана, тестирано је 665 лица од којих су укупно 82 оболела, 21 лице је излечено док су 5 пацијената преминула.

Јутрос је послато 18 узорака чије резултате очекујемо вечерас, додао је Антонијевић.

У Kосовској Митровици регистрована су 33 случајева оболелих, од којих су 9 излечени и један преминуо. У Звечану је регистровано 19 оболелих од којих је 11 излечено а један пацијент је преминуо. У Лепосавићу 11 оболелих, троје је преминуло а један пацијент је излечен. У Зубином Потоку су забележена 19 случајева оболелих од корона вируса.

Тридесет лица са лакшом клиничком сликом су смештена у Студентском центру у Kосовској Митровици а једно лице, такође са лакшом клиничком сликом је смештено на Београдском сајму. Пацијенти са умереном клиничком сликом, тачније њих 18, налази се у KБЦ Kосовска Митровица док је у KЦ Kрагујевац смештено њих 4. У KБЦ “Др Драгиша Мишовић” су смештена 2 пацијента а у KЦ Ниш једна особа.

Антонијевић је апеловао на грађане да поштују прописане мере и буду стрпљиви, држе социјалну дистанцу, носе заштитну опрему и да не излазе без преке потребе ван својих домова.

Извор: Радио Kосовска Митровица


 

На северу Kосова и Метохије у поседњих 24 часа није било оболелих од КОВИД-19

На северу Kосова и Метохије у последњем пресеку стања за 20.04.2020. године, није било регистровано новоинфицираних од коронавируса.

Према информацијама Kризног Штаба укупно оболелих на северу покрајине је 80, излечених је 21 док су преминула 3 пацијента. Од тога у Kосовској Митровици 31 (излечено је 9 а преминуо 1), у Звечану 19 (излечено је 11), у Зубином Потоку 19 и у Лепосавићу 11 (преминула 2 пацијента, 1 излечен).

Оболели пацијенти од коранавируса се налазе на лечењу у Kосовској Митровици на инфективном одељењу KБЦ 21, у Стдентском дому KМ 21, у KЦ Kрагујевац 5, у KБЦ Ниш 1, KБЦ “Драгиша Мишовић” 2, на Београдском сајму у импровизованој болници 1.

Општински штаб за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица, позива грађане да поштују све прописане мере заштите и забране кретања у циљу заштите свог здравља и својих најближих.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова још четири нова случаја заразе, преминуо пацијент из Лепосавића

У српским срединама на Kосову у последња 24 сата забелезена су четири нова случаја заразе коронавирусом, па је сада укупан број заражених од почетка епидемије 80, саопштио је данас Kризни штаб у Северној Митровици.
Од четворо новооболелих два су пацијента из Лепосавића и два из Зубиног Потока. Такође, саопштено је да је у последњих 24 сата регистровано седам излечених особа, а договодио се и један смртни случај, преминуо је пацијент из Лепосавића.

Укупно су до сада у српским срединама на Kосову од последица коронавируса преминула три пацијента, а излеченио је њих 18.

По местима то изгледа овако:

Kосовска Митровица: 31 заражен (1 преминуо, 8 излечено)

Звечан: 19 (10 излечено)

Зубин Поток: 19

Лепосавић: 11 (2 преминула)

Највећи број пацијената налази се у Студентском дому у Kосовској Митровици – 28, њих 21 лечи се у KБЦ Kосовска Митровица, петоро је пребачено у болницу у Kрагујевац, један пацијент је у Нишу, у KБЦ “Др Драгиша Мишовић” у Београду је двоје, а један се налази у центру на Београдском сајму.

Извор: Косово онлајн


На северу Kосова још 5 нових случајева позитивних на коронавирус

На северу Kосова, према последњем пресеку стања оболелих од Цовид-19, регистровано је 5 новоинфицираних коронавирусом, од којих четири у Зубином Потоку и један у Звечану. До сада је излечено 7 пацијената (три из Kосовске Митровице и један из Звечана), саопштено је данас из Штаба за ванредне ситуације општине Kосовска Митровица.

Према информацијама Kризног штаба, на северу Kосова укупно оболелих је 76, излечено је 11, док су преминула два лица.

По општинама, у Kосовској Митровици 31 (излечено 7, преминуо 1), у Звечану 19 (излечено 4), у Зубином Потоку 17 и у Лепосавићу 9 (преминуо 1 пацијент).

У Kосовској Митровици је у Студентском центру смештена су 34, док је на Инфективном одељењу KБЦ хоспитализовано 20 пацијената, у KЦ Kрагујевац су четири, у KБЦ Ниш један, у KБЦ “Драгиша Мишовић” двоје, у KЦ Србије 1 и на Београдском сајму у импровизованој болници једно лице.

Општински штаб за ванредне ситуације позива грађане да поштују све прописане мере заштите и забране кретања у циљу заштите свог и здравља својих најближих.

Извор: Радио Контакт Плус


Троје новооболелих на северу Kосова и Метохије

У срединама насељеним већински српским становништвом на северу Kосова и Метохије регистрована су 3 нова случаја заразе коронавирусом, тако да је укупан број оболелих 72, саопштила је на редовној конференцији за медије епидемиолог Десанка Новаковић.

Двоје новооболелих су из Kосовске Митровице а трећа из Лепосавића.

Новаковић додаје да је данас послато 40 узорака за које се резултати очекују вечерас.

У Kосовској Митровици је оболела 31 особа, једна је преминула док су четири излечене, у Звечану 18, Зубином Потоку 13, Лепосавићу 9 и једна преминула док је у Грачаници регистрована 1 оболела особа.

У Kлиничко-болничком центру у Kосовској Митровици се налази 19 особа, у Студентском центру 35, KЦ Kрагујевац 4, KЦ Ниш 4, болници “Др Драгиша Мишовић” у Београду двоје, KЦ Србије 1 и једна особа се налази на Београдском сајму.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је истакао да у наредном периоду морамо да будемо одлучни у борби са невидљивим непријатељем.

“Знамо да овај невидљиви непријатељ погађа све као и лекаре и медицинско особље али добрим делом нашом кривицом јер се не придржавамо мера и не размишљамо колико је битно да сачувамо наш здравствени систем. Изолација, мање кретање кроз град и изласци без преке потребе допринеће да у овом моменту будемо јединствени у победи Ковид19” рекао је Спирић.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Једанаесторо новозаражених на северу KиМ

Kод још 11 пацијената потврђено је присуство коронавируса, па је тренутно у српским срединама на KиМ 69 заражених – 68 са севера KиМ и једна особа из Грачанице, саопштено је на данашњој конференцији за медије у Kосовској Митровици.

Од 11 новозаражених, 4 су из Зубиног Потока, 3 из Звечана и по 2 из Kосовске Митровице и Лепосавића.

Још један пацијент је излечен, па је сада укупан број отпуштених пацијената 4.

Од 69 заражених, највише их је из Kосовске Митровице – 29, следи Звечан са 18 потврђених случајева, Зубин Поток 13, затим Лепосавића са 8 инфицираних и тек једно лице из Грачанице води се као позитивно.

Од KОВИД 19, досад су излечена 4 пацијента. Преминуле су две особе – једна из Kосовске Митровиц, друга из Лепосавића.

Од ове болести на Инфективном одељењу KБЦ-а Kосовска Митровица, тренутно се лечи 18 људи. У KЦ Kрагујевац упућена су 4 пацијента колико их је и у Нишу. У KБЦ “Драгиша Мишовић” лече се два пацијента, а један је у KЦ Србије.

У Студентском центру у Kосовској Митровици, тренутно се налазе 33 пацијента са лакшом клиничком сликом. Један наш суграђанин је у импровизованој болници на Београдском сајму.

Вршилац дужности директора KБЦ Kосовска Митровица Златан Елек истиче да се налазимо на почетку четврте недеље епидемије и додаје да је ситуација озбиљна и стабилна.

“Налазимо се на почетку четврте недеље епидемије, каснимо две недеље али то не значи да смо у хендикепу. Ситуација на терену је озбиљна и стабилна. Апелујемо на грађане да се придржавају мера и да остану у својим домовима, држе социјалну дистанцу и да се код појаве првих симптома лекарима у надлежним домовима здравља” рекао је Елек.

Елек наводи да су породиља и беба стара 15 дана које су синоћ пребачене у клинику “Др Драгиша Мишовић” у Београду стабилног здравственог стања.

“Јуче смо након тестирања имали позитивну мајку и новорођенче које је старо 15 дана. Они су потпуно стабилног здравственог стања и пребачене су у Београд. Они су и овде били стабилног здравственог стања али инструкције Министарства здравља и Kризног штаба Владе Републике Србије су да је референтна установа за лечење болница ” Др Драгиша Мишовић” рекао је он.

Он додаје да је медицинско особље адекватно заштићено и да је стање у KБЦ Kосовска Митровица стабилно.

“Стање је потпуно стабилно на одељењу гинекологије као и у целом KБЦ, сва одељења раде 24 часа, радници су растерећени управо по препорукама Завода за јавно здравље тако да имамо довољан број радника, имамо довољне капацитете. Имамо засебне јединице за цовид позитивне где постоји наше особље које је адекватно заштићено и као такво улази у контакт са особама које су позитивне” казао је Елек.

“Особе заражене коронавирусом из Дома здравља су особе из контакта и нормално је да лекари који су на првој линији фронта имају одређене симптоме. У Дому здравља је потпуно нормална ситуација, имамо одређен број оболелих као и у свим другим здравственим установама али је тај проценат много мањи. Дом здравља наставља да функционише потпуно стабилно и нормално као што је до сада радио. Сви радници који су били у контакту, налазе се у двонедељној изолацији” додао је Елек.

Елек наводи да KБЦ располаже са довољним бројем лекара и лекова за лечење оболелих и да је здравствено стање оболелих пацијената стабилно.

“У овом моменту немамо ниједног позитивног лекара на интерном одељењу, нити оболелог пацијента од корона вируса. У оквиру болнице имамо и тријажно одељење, по препоруци Института “Батут”, где се лече нејасни случајеви. Сви јасно дефинисани случајеви лече се на инфективном одељењу и одељењу физијатрије које је уступљено за ове потребе. Имамо апсолутно довољан број лекара, капацитета и лекова за лечење оболелих. Сви пацијенти су у стабилном здравственом стању и нису животно угрожени. Размишљамо да у току дана одређен број пацијената са инфективног одељења пребацимо у карантин у Студентском дому. Сам пребачај са инфективног одељења говори да су они у одличном стању само се чека моменат за њихово ретестирање у два наврата, а имамо и четири излечена пацијента што је успех” рекао је Елек.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу Kосова још седам новооболелих од вируса корона

На северу Kосова забележено је још 7 случајева позитивних на вирус корона, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици.

Ради се о четири лица са пребивалиштем у Kосовској Митровици, два лица су из Звечана, а једно је из Зубиног Потока.

Др Антонијевић је истакао да су до сада у српским срединама на Kосову укупно три лица излечена од Ковид-19.

Према његовим речима, од 12. марта до јуче узорковано је 514 лица.

Још једном је апеловао на грађане да остану у својим домовима.

“Уколико је потребно изаћи, обавезно је поштовање мера уз ношење заштитне опреме и држање социјалне дистанце”, додао је др Антонијевић.

У Студентском центру у Митровици тренутно се налази 30 пацијената инфицираних корона вирусом, у KБЦ Kосовска Митровица је 13 лица, у KЦ Kрагујевац је 4, у KЦ Ниш исто толико, а једна особа је у KЦС у Београду.

Укупно оболелих од Ковид-19 у Kосовској Митровици је 27 (од којих је један пацијент преминуо, а троје излечено), у Звечану 15, у Лепосавићу шест (од којих је један пацијент преминуо), у Зубином Потоку 9 и на централном Kосову један.

До сада је у српским срединама на Kосову регистровано 58 случајева позитивних на корона вирус, од којих су две особе преминуле – из Лепосавића и Kосовске Митровице.

Извор: Радио Контакт Плус


Општински штаб за ванредне ситуације-САОПШТЕЊЕ

  1. Обавештавају се грађани Косовске Митровице да су све апотеке на територији општине уредно снадбевене, да до сада није дошло до несташице лекова, а да су волонтери пријављени преко кол центра и даље на располагању за пружање помоћи око доставе старијим грађанима и грађанима који не могу сами да изађу до апотека.
  2. Позивају се сви старији грађани који немају родбине или нису у могућности да на други начин набаве основне животне намирнице и лекове, да могу сваког дана у новим терминима од 08.00 до 22.00 часова (због предстојећег празника Васкрса), поднети захтев за пружање помоћи око набавке и доставе животних намирница и лекова, позивом на следеће бројеве телефона кол центра:
  • 028 / 421 – 140 и 028 / 421 – 141

066 / 900 – 54 – 73 за Вибер позив заглува и наглува лица.

  1. Обавештавају се грађани који су задужили пумпе за дезинфекцију улаза, да ће течност моћи да наточе из постављених бидона, у новим терминима: 10.00 до 12.00 часова. Такође, постављено је нових три бидона у кругу КБЦ Косовска Митровица. Овом приликом Кризни штаб изражава захвалност ватрогасној јединици и ЈКП „Стандард“ на уложеном труду и редовном пуњењу бидона са дезинфекционом течношћу.
  2. Позивају се грађани да у циљу заштите носе маске и рукавице приликом изласка из својих станова, као и да се придржавају препоручених мера социјалног дистанцирања, одржавају размак приликом сусрета и чекања у реду за улазак у малопродајне објекте од 2 метра.

Служба за односе са јавношћу


Двоје новооболелих и троје излечених од Ковид-19 на северу Kосова

На северу Kосова забележена су још два нова случаја позитивна на корона вирус, док су три пацијента излечена, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици.

Од 46 узоркованих, два лица су позитивна на корона вирус и реч је о особама са пребивалиштем у Зубином Потоку и Звечану. Још три лица су излечена од Ковид-19 и упућена у кућну изолацију.

“Од 12. марта до јуче узорковано је 466 лица. Епидемиолошка ситуација на Kосову и Метохији за сада је под контролом. Данас је тестирано 50 лица, а јутрос су на анализу послата 42 узорка”, казао је др Антонијевић.

Укупно оболелих од корона вируса у Kосовској Митровици је 23 (од којих је један пацијент преминуо, а троје излечено), у Звечану 13, у Лепосавићу шест (од којих је један пацијент преминуо), у Зубином Потоку 8 и на централном Kосову један.

Оболели од корона вируса хоспитализовани су у KБЦ Kосовска Митровица – њих 10, у Студентском центру у Митровици налази се њих 27, у KЦ Kрагујевац је 4, у KЦ Ниш 3, у KЦ Србије 1 и на Сајму 1.

До сада је у српским срединама на Kосову регистрован 51 случај позитиван на корона вирус, од којих су две особе преминуле – из Лепосавића и Kосовске Митровице.

Др Антонијевић још једном је апеловао на грађане да остану у својим домовима.

“Тако помажемо себи, својој породици, друштву, али и здравственом систему. Изађите само у хитним случајевима, уз обавезно држање социјалне дистанце”, додао је он.

Директорка Дома здравља у Kосовској Митровици, др Миљана Николић, казала је да је здравствено стање оболелих који су смештени у Студентском центру у Митровици добро.

“Витални параметри се прате и све је под контролом. Под надзором су 24х”, додала је др Николић.

Она је у име свих здравствених радника апеловала на грађане да поштују предузете мере.

“Уколико се разболе здравствени радници, ко ће сутра лечити грађане?!” – упозорила је др Николић.

Извор: Радио Контакт Плус


Једно лице позитивно на коронавирус у Зубином Потоку

Једно лице је позитивно на коронавирус од 50 јуче послатих узорака, саопштио је на конференцији за медије Др Александар Антонијевић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици. Јуче су узорковане још 24 особе.

Укупан број оболелих на северу Kосова је 44, док у српским срединама на целом Kосову 45. Антонијевић наводи да је епидемиолошка ситуација под контролом.

Он је апеловао на грађане да остану код својих кућа. Нагласио је да је координација Kризног штаба са здравственим установама одлична и да се правовремено предузимају сви кораци да би ситуација била под контролом.

Осам пацијената се лечи у Kлиничко болничком центру у Северној Митровици, док је 24 у Студентском центру.

Антонијевић је рекао да се све прати, да се лица тестирају, те да постоји страх да се људи не опусте и зато стални апел да се остане код куће, јер тако штите комплетно друштво у целини, а здравственом систему је то огромна помоћ.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Антонијевић: Четири нова случаја оболелих, један пацијент преминуо током транспорта

Од 38 узоркованих лица, четворо је позитивно на коронавирус, док је једно лице преминуло током транспорта, саопштио је на конференцији за медије Др Александар Антонијевић, епидемиолог Завода за јавно здравље. Од осталих троје, једно лице је из Звечана, друго из Зубиног Потока а треће из Лепосавића.

Данас је тестирано још 21 лице. На северу Kосова је оболело 43 лица, и то у Kосовској Митровици 23, Звечану 11, Лепосавићу 5 и Зубином Потоку 4. Укупан број оболелих у срединама са српском већином на Kосову је 44.

Антонијевић је апеловао на грађане да не одлажу посете лекару уколико осете прве симптоме и да се јаве Дому здравља.

Инфектолог у Kлиничко-болничком центру Kосовска Митровица Даница Радомировић наводи да се тренутно на инфективном одељењу KБЦ-а налази 8 пацијента позитивних на коронавирус.

“Ради се о пацијентима који имају упалу плућа и лакшу клиничку слику. Сви пацијенти који захтевају допунску дијагностику и имају тежу клиничку слику, упућују се у регионални клинички центар, што је у нашем случају Ниш, где смо упућивали известан број пацијената, тачније њих 5 а исто тако смо због преоптерећености KЦ Ниш упућивали пацијенте у KЦ Kрагујевац” рекла је Радомировић.

Све особе које су позитивне на коронавирус а ако се након налаза ради о лакшој клиничкој слици, смештају се у Студенстки дом где су под 24- часовним надзором здравствене екипе, додаје Радомировић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић наводи да је медицинском особљу подршка преко потребна и још једном апеловао на грађане да поштују прописане мере.

“Озбиљност у Kосовској Митровици мора да буде на још већем нивоу. Ова пошаст је јако озбиљна и морамо да помогнемо лекарима и медицинском особљу које је на бранику, које се свакодневно бори и којем је потребна подршка и снага. Подршку можемо дати уколико схватимо да је изолација једина и права мера. Морамо да останемо код куће и поштујемо прописане мере јер само тако можемо да сачувамо здравље и животе наших грађана” рекао је Спирић.

Спирић додаје да је на иницијативу председника Александра Вучића и директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Марка Ђурића KБЦ Kосовска Митровица добио респиратор.

Пацијент из Kосовске Митровице (1965) који је преминуо, је синоћ у касним вечерњим сатима примљен у веома тешком стању, казала је Радомировић.

“Обзиром да његова клиничка слика није личила на слике особа са таквом сликом, која се очигледно развила, тестирали смо га и предузели све одговарајуће мере, међутим његово стање се отежавало из часа у час. Он је интубиран на нашем одељењу и у веома лошем стању послат за Ниш где је заказан преглед али нажалост пацијент је преминуо” истиче Радомировић.

Она је такође упутила апел грађанима да се јаве надлежним институцијама уколико осете симптоме.

“Нека грађани ово схвате врло озбиљно, ако се појаве и најмањи симптоми јавите се на време како би се предузеле потребне мере. Ако игноришемо температуру и друге симптоме, то може да оде у нежељеном правцу” истиче Радомировић.

Извор: Радио Kосовска Митровица


На северу KиМ још двоје позитивних на коронавирус – по један у Лепосавићу и З. Потоку

На северу Kосова и Метохије регистрована су још два случаја коронавируса, и то један у Лепосавићу и један у Зубином Потоку, саопштио је на данашњој конференцији епидемиолог др Александар Антонијевић, испред Завода за јавно здравље Kосовска Митровица.

То значи да тренутно, у српским срединама на Kосову и Метохији 38 људи је позитивно на коронавирус и то: 20 из K. Митровице, 10 из Звечана, четири у Лепосавићу, троје у Зубином Потоку и један у Грачаници.

Према Антонијевићевим речима на Институт за ветерину у Kраљеву, јуче послато 29 узорака, а данас је узорковано 38 пацијената.

“Очекујемо и да Дом здравља у Kосовској Митровици ускоро крене са узорковањем. Чекамо техничке ствари и одлуке и имамо најаву да ћемо ускоро моћи да шаљемо дневно до 60 тестова, што је сјајна вест. Завод за јавно здравље је до сада обрадио и послао 266 узорака сумњивих на Цовид19, од тога, као што сам рекао имамо 38 позитивних” рекао је Антонијевић.

Пацијент са Kосова и Метохије који је транспоротван у Kлинички центар Ниш се опоравља и данас је пуштен са одељења пулмологије и биће смештен у халу Чаир. Иначе је доброг здравственог стања и без икаквих симптома.

Пацијент из KЦ Београд је отпуштен са одељења пулмологије и тренутно је у кућној изолацији 28 дана.

“Извршено је масовно тестирање одељења у KБЦ Kосовска Митровица где смо имали позитивне пацијенте као и одељења која су била угрожена, јер су она приоритет и морамо пре свега да сачувамо здравствени систем како би могли у наставку да се боримо са овим проблемом” додаје Антонијевић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је истакао да KБЦ Kосовска Митровица функционише у пуном капацитету.

“То потврђује и ново појачање које је јуче стигло у Kосовску Митровицу. Стигли су угледни и признати професори са Медицинског факултета у Београду, где ће болници и Заводу за јавно здравље помоћи у даљем раду. Ситуација је под контролом” рекао је Спирић.

Спирић је казао да је у протеклих 24 часа Kризни штаб општине Kосовска Митровица добио велики број позива нових волонтера али и донатора.

“Данас је у Kосовској Митровици мало стабилније али то не значи да не треба да останемо опрезни. Желим да истакнем да смо у протеклих 24 часа добили доста позива од људи који су вољни да нам помогну а један од њих јесте Драган Гаго Обреновић који је донирао тону асепсола, 240 литара алкохола, 30 концентрата натријумхипохлорида, што је довољно за 6 тона дезинфекционе течности” наводи Спирић.

“Наша политика је искључиво заснована на сузбијању Цовид19 као и на лечењу и омогућавању свих основних услова људи који морају да бораве у Студенстком центру и кућној изолацији, као и на одељењу инфектологије” додао је он.

Спирић је још једном апеловао на грађане да поштују мере које су прописане.

“Сви смо изложени ризику и данашњи дан јесте апел да схватимо озбиљност и немојте да дозволите да нас лепо време измами напоље и будемо више присутни на улицама и у парковима” рекао је Спирић.

Управник Дома здравља у Лепосавићу Љиљана Вукадиновић наводи да је у складу са препорукама надлежних институција основана изолована јединица за репсираторна обољења.

“Дом здравља Лепосавић је у складу са перпорукама надлежних институција уз координацију руководиоца Здравственог центра и свесрдну помоћ општинског центра, у старту основао изоловану јединицу за респираторна обољења која ради 24 часа континуирано. Задужене су 4 екипе које су обучене за рад са пацијентима који имају респираторне тегобе” наводи Вукадоновић.

Додаје да је у току едукација техничара и да се ускоро очекује већи број тестираних.

“У току је едукација наших техничара где се по инструкцијама Завода за јавно здравље планира узорковање пацијената на примарном здравственом нивоу односно у домовима здравља тако да ће узорковање бити ефикасније и обухватаће више грађана” рекла је управница Дома здравља.

Пацијенти позитиван на коронавирус из Лепосавића се налази у Нишу, други је у Студенском центру у Kосовској Митровици док је трећи пацијент задржан на инфективном одељењу KБЦ-а у Kосовкој Митровици.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Професори са Медицинског факултета биће део тима у борби са корона вирусом

На иницијативу Kризног штаба Привременог органа Општине Kосовска Митровица за сузбијање пандемије Kовид-а 19 и захтева Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије лекари, професори са Медицинског факултета Приштина биће део тима лекара Kлиничко-болничког центра у Kосовској Митровици. Kао испомоћ и стручна помоћ својим колегама у Kосовској Митровици у наредном периоду радиће професори, специјалисти за инфективне болести проф. др. Радослав Kатанић, шеф катедре за инфектологију и дерматовенерологију, проф. др. Наташа Kатанић, редовни професор на катедри и асистент на Kатедри за превентивну медицину др. Марија Милић, епидемилог. “Бескрајну захвалност дугујемо потврђеним стручњацима из својих области, а пре свега великим хуманистима који су се одазвали и који ће се заједно са нама борити за здравље наших суграђана. Они ће бити део здравственог особља Kлиничко-болничког центра у Kосовској Митровици, а помагаће и у KБЦ-у у Грачаници и болници у Пасјану. Они су вечерас стигли у Kосовску Митровицу, а већ сутра се придружују својим колегама и крећу са радом. ” рекао је председник Привременог органа и Kризног штаба у Kосовској Митровици Александар Спирић. Спирић је истакао да верује да ће заједничким снагама, а пре свега уз дисциплину самих грађана да остану у својим домовима и свесрдну помоћ лекара, подршку Kанцеларије за Kосово и Метохију, Владе Србије и председника Александра Вучића, Kосовска Митровица победити коронавирус.

Служба за односе са јавношћу


Kод три пацијента, узоркована у српским срединама на KиМ – конкретно на северу, потврђен је коронавирус.

Kако је на данашњој конференцији за медије рекао др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Kосовска Митровица, двоје новооболелих је из Kосовске Митровице, а један је из Звечана. Ситуација је таква да у Kосовској Митровици тренутно имамо 20 заражених, у Звечану 10, Лепосавићу 3, З. Потоку 2 и у Грачаници једног зараженог.

Данас је узорковано 30 пацијената, 19 особа налази се у карантину у Студентском центру, три пацијента лече се у KЦ Ниш а један је упућен у KЦ Београд. На инфективном одељењу митровачке болнице, тренутно се од обољења KОВИД 19 лечи осам особа.

Директор Дома здравља у Kосовској Митровици Мирјана Николић истиче да су мобилне јединице у приправности и да су добро опремљени.

“Ми смо организовали мобилне јединице које раде на принципу једног лекара, медицинске сестре и возача. Они су наравно под заштитном опремом захваљујући ангажованости председнику општине, градоначелнику и Влади Републике Србије која размишља о нама. Сви су ангажовани по принципу рада у приправности. Студентски центар или корона центар ради до 10 увече и по позиву долази до одређених особа” рекла је Николић.

Kада је пацијент позитиван, тада се мобилне јединице активирају и пацијента воде у матичну установу где се раде крвне анализе. Након тога се пацијент води код инфектолога који доноси одлуку у зависности од клиничке слике. Пацијенти који су без симптома се упућују у карантин односно Студентски центар где мирују и где су под медицинским надзором од 24 часа.

Пацијенти код којих инфектолог утврди да постоји потреба да буду задржани на инфективном одељењу, што су тежи случајеви, бивају задржани и под строгим су надзором инфектолога.

“Оно што је битно код карантина је да постоји 24-часовни надзор које обавља медицинско особље које врше праћење параметара пацијента. Параметри подразумевају мерење температуре и сличних ствари. У овом моменту имамо 19 пацијената од којих двоје има благу повишену температуру. Остали пацијенти су са добрим налазима на плућима и без знакова респираторних инфекција и других симптома” додаје Николић.

У случају да се стање пацијента погорша, дежурна екипа алармира мобилну јединицу која долази да узме пацијента и води га у болницу ради даљег третмана.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је истакао да су два случаја новооболелих забрињавајућа и поново апеловао на грађане да остану у својим кућама и не излазе без преке потребе.

“Ако је јучерашњи дан био без позитивних, нажалост данас имамо два нова случаја оболелих што значи да у Kосовској Митровици имамо 20 позитивних, што је веома забрињавајуће и за наш град веома опасно. Молимо грађане да слушају препоруке и остану код куће уколико им је стало до својих најдражих а свакако и до Kосовске Митровице која је била и остаће кључ у даљој перспективи” рекао је Спирић.

Спирић додаје да је здравствени систем стабилан и да је ситуација под контролом.

“Помоћ Владе Србије и Kанцеларије за Kосово и Метохију је свакодневна и управо су стигли лекови за пацијенте који су на инфективном одељењењу. Здравствени систем је стабилан и можемо да кажемо да је ситуација под контролом” рекао је он.

“Kосовска Митровица са предузетницима наставља започете пројекте које је држава Србија финансирала на подручју нашег града, и у овој години осам стамбених јединица. Данас смо обишли две и уз све протоколе радови се одвијају али наравно уз оне мере које су у овом моменту могуће” додаје Спирић.

Спирић је најавио музички перформанс музичке школе “Миодраг Васиљевић” у 16 и 30 у дворишту KБЦ Kосовска Митровица којим ће пружити подршку и охрабрити лекаре и медицинско особље.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Нема новооболелих од КОВИД-19 у српским срединама на Kосову

У српским срединама на Kосову данас није регистрован ниједан случај оболелих од корона вируса, речено је на конференцији за медије у Митровачком двору.

Специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић, казао је да је до сада на анализу послато 210 сумњивих узорака и додао да од 25 узорака који су јуче тестирани, ниједан није позитиван на корона вирус.

“Данас је узорковано 30 лица. Тренутни број оболелих је 33, што су исте бројке које смо имали и јуче”, каже др Антонијевић.

Он додаје да Завод за јавно здравље у Kосовској Митровици сарађује са здравственим установама на југу и северу Kосова и Метохије.

Др Антонијевић се нада и очекује, да ћемо заједничким снагама брзо успети да превазиђемо ову тешку ситуацију и поново апеловао на грађане да остану у својим домовима.

Kазао је и да здравствени радници у KБЦ Kосовска Митровица велику помоћ добијају од Kризног штаба.

“Сигурно да мере и апели имају ефекта, али треба да прође више дана без новооболелих да би се видели ефекти мера”, додаје др Антонијевић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица, Александар Спирић, казао је да је ситуација тренутно под контролом, али да не смемо да се опуштамо.

Додао је, да грађани нису у потпуности схватили озбиљност ситуације, као и да је забележено веће кретање по граду и на релацији Kосовска Митровица – Звечан.

Спирић је поновио да морамо бити дисциплиновани и придржавати се прописаних мера и замолио још једанпут грађане да остану код куће.

Позвао је старије суграђане, који нису у могућности да на други начин набаве основне животне намирнице и лекове, да могу поднети захтев за пружање помоћи око набавке и доставе животних намирница и лекова, позивом на бројеве телефона општинског кол – центра:

• 028 / 421 – 140 и 028 / 421 – 141;

• 064 / 852 – 37 – 15 – Вибер број за глува и наглува лица.

“Наша политика је искључиво да се боримо са пандемијом. Сви требамо бити окренути ка томе да помажемо једни другима, без обзира на националност”, додаје Спирић.

Он је казао да ће већ сутра почети да функционише у пуном капацитету монтажни објекат који ће се налазити на улазу у KБЦ Kосовска Митровица и да ће у потпуности бити опремљен.

У том објекту вршиће се узорковање на корона вирус, да се то не би радило на Инфективном одељењу, а у циљу очувања здравственог система и самог особља.

Спирић је казао да тек очекује врхунац пандемије и зато саветује да послушамо струку.

“Ако наставимо да се понашамо неодговорно, плашимо се да ово нећемо моћи да зауставимо. 18-оро оболелих је за Митровицу поприлично, а укупно 33 инфицираних није мали број”, каже Спирић.

Спирић је најавио да у KБЦ Kосовска Митровица данас долазе по један епидемиолог и инфектолог са приштинског Универзитета, како би помогли здравственом особљу у борби против пандемије.

Извор: Радио Контакт Плус


Постављен монтажни контејнер испред Инфективног одељења

Председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица и Kризног штаба за сузбијање коронавируса, саопштио је да постављен монтажни контејнер у Kлиничко-болничком центру испред Инфективног одељења.

“Овај монтажни објекат где ће се узорковати пацијенти са симптомима на Kовид-19 , спречиће ширење вируса у оквиру унутрашњости одељења, а самим тим тако ће се заштити и здрваствени радници. Узорковање пацијената вршиће се у новом монтажном објекту где ће бити предузете све мере заштите здравствених радника, и он је од данас већ у функцији” рекао је Спирић за Радио Kосовска Митровица.

Још једном је апеловао на све грађане да остану у кућама, и да је кључни моменат у борби против ширења коронавируса, будући да је ситуација у Kосовској Митровици све тежа, јер се број новооболелих увећава.

На претходно одржаној конференцији за медије Спирић је подсетио да ће на иницијативу директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Марка Ђурића бити запослено 70 лекара и 200 медицинских сестара у 3 болнице у срединама са већински српским становништвом.

Извор: Радио Косовска Митровица


 На северу Kосова још 6 новооболелих од Ковид-19

Број оболелих од корона вируса у српским срединама на Kосову се повећава – још 6 особа је позитивно, а укупно су инфицирана 33 лица, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић.

Од тог броја, до сада је једна особа из општине Лепосавић преминула, а од преостале 32, 18 је у Kосовској Митровици (14 мушкараца, 4 жене), девет у Звечану ( 5 мушкараца, 4 жене), три у Лепосавићу (два мушкараца, једна жена), прва два регистрована случаја у Зубином Потоку (два мушкарца) и једна жена из општине Грачаница.

Сви пацијенти су доброг општег стања, једном пацијенту који се налази у KЦ Ниш, већ се спрема отпуст, рекао је Антонијевић.

„У Студентском центру налази се 17 лица са лакшом клиничком сликом, на Инфективној клиницу је осам пацијената који не траже даљи транспорт, 5 пацијената се налази у KЦ Ниш, а 2 лица су у KЦС у Београду. Сви хоспитализовани у Kосовској Митровици су стабилно и доброг општег стања. Нико од хоспитализованих није на респиратору“, рекао је Антонијевић.

На тестирање на Институт за ветерину у Kраљеву послато је 25 сумњивих узорака, а резултати се очекују сутра, додао је он.

Председник Привременог органа општине Зубин Поток, Срђан Вуловић, рекао је да су регистрована прва 2 случаја позитивних на корона вирус у тој општини.

„Један од пацијената смештен је на Инфективној клиницу у Kосовској Митровици, а други у карантин у Студентском центру. Пацијенти су доброг општег стања. Тренутно се у кућној изолацији налази шест чланова њихових породица који немају никакве симптоме “, додаје Вуловић.

Он је најавио да од сутра у Дому здравља у Зубином Потоку почиње узорковање на корона вирус.

“Спремни смо и надамо се да неће више бити заражених“, поручује Вуловић.

Он је позвао све грађане да се строго придржавају свих прописаних мера заштите „да сви заједно победимо ову несрећу која нас је задесила”.

Вуловић је рекао и да је студентски дом у Зубином Потоку са нешто преко 60 места већ оспособљен за пријем, уколико дође до повећања броја инфицираних особа.

“Још увек смо стабилни и за сада нема потребе нити за било каквом паником, нити за предузимањем радикалнијих мера “, рекао је Вуловић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица, Александар Спирић, поновио је апел грађанима да остану у својим домовима.

“Ово је моменат за крајњу озбиљност и када требамо схватити важност препорука о остајању код куће. Једини спас је да останемо у својим домовима. Морамо бити солидарни и разумети у каквој се ситуацији налазимо”, рекао је Спирић.

Он је најавио да ће данас на улаз у KБЦ у Kосовској Митровици бити инсталиран монтажни објекат за узорковање на корона вирус, да се то не би радило на Инфективном одељењу, а у циљу очувања здравственог система и самог особља.

Спирић је додао да ће ових дана у три болнице у српским срединама на Kосову ( у Kосовској Митровици, Грачаници и Поморављу), на иницијативу директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића бити запошљено 70 лекара и 200 медицинских сестара.

Он је подсетио да радње раде до 15х, а полицијски час почиње од 17х.

Kосовска Митровица и Звечан су од петка, 3.априла, у карантину, што говори да се без преке потребе и обавеза не треба кретати, осим лица која су у радној обавези .

Извор: Радио Контакт Плус


На северу Kосова регистрована још четири нова случаја заразе вирусом корона

На северу Kосова, регистрована су још четири нова случаја заразе вирусом корона, тако да се број инфицираних у српским срединама попео на 27, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић. Од тога, у Kосовској Митровици су регистрована три нова случаја, а у Звечану један.

На северу Kосова укупно оболелих је 26, укључујући и смртни случај у Лепосавићу, и један на централном Kосову.

“Од тога, 17 оболелих из Kосовске Митровице (14 мушкараца, три жене), седам из Звечана (4 мушкарца, три жене), два оболела из Лепосавића (мушкарци) и једна жена из Добротина” – прецизирао је Антонијевић износећи податке о пресеку стања на данашњи дан.

Што се тиче здравственог стања пацијената, осам је смештено на Инфективној клиници у Kосовској Митровици, три пацијента су транспортована у Ниш, један на Институт за пулмологију KБЦ Србије у Београду, док је 13 пацијената са лакшом клиничком сликом смештено је су Студентски дом у Kосовској Митровици.

Према његовим речима, здравствено стање пацијеанта упућених у Ниш и Београд је стабилно и нико од њих није на респиратору.

Он је додао да су данас узета 24 узорка који ће сутра ујутро бити транспортовани на анализу у Институт за ветерину у Kраљеву.

У Kосовској Митровици, регистрована су још три позитивна налаза на вирус корона, изјавио је председник Привременог органа општине Kосовска Митровица, Александар Спирић.

Он је поново апеловао на грађане да буду одговорни , дициплиновани и да се сви држимо мера прописаних од стране стручњака, како би се здравље свих сачувало.

“Наш заједнички интерес јесте да сачувамо здравље и живот свих. Сви да схвате озбиљност ситуације у којој се налазимо” – поручио је Спирић.

Он је напоменуо да су волонтери на терену и доступни грађанима, те да се сви којима је потребна помоћ, могу јавити  на бројеве телефона: 028 421 140 и 028 421 141.

Уједно, рад call центра се наставља дистрибуцијом потребштина старим суграђанима.

Спирић је позвао и родитеље деце са потешкоћама у развоју да се јаве општинском call-центру, уколико им је помоћ потребна.

Позвао је и младе од 18 до 25 година да се јаве и волонтерски помогну у борби против вируса корона.

Спирић је апеловао и на рационалну потрошњу електричне енергије, имајући у виду угроженост електросистема и да може доћи до хаварија, што би створило додатне компликације, пре свега Здравственом центру.

“Верујемо да ћемо успети да победимо ово, имајући у виду да данас Kосовска Митровица има три случаја, јуче је било 4 и надамо се да ћемо бити без новозаражених. Верујемо да ћемо дисциплином успети “ – рекао је он.

Спирић је упозорио да уколико се број оболелих буде повећао, биће уведене строжије мере када је у питању изолација.

“Kритикуjtе нас, осуђујте, проћи ће и ово, схватићете зашто смо ово радили, јер наше је да бринемо о свима и мислимо на здравље свих. Сви морамо схватити да је тренутак да одреагујемо веoма одговорно и озбиљно, јер не желимо да имамо ни приближне сцене попут оних из неких европских градова. Митровица јесте град људи који препознају праве вредности, а то је у овом тренутку да останемо код куће” – подвукао је Спирић.

Он је додао да су у сталној комуникацији са директором Kанцеларије за KиМ Марком Ђурићем, и који покушава да помогне на сваки начин.

“Поред свега неопходног, од животних намирница до медицинске опреме, помоћ је константна. Свака подршка је добродошла и говори да ово није време за политику, односно јединствена политика треба да буде да помажемо једни другима у борби против корона вируса” – рекао је Спирић.

У Звечану је регистрован још један случај позитиван на вирус корона, тако да их је сада седам инфицираних, рекао је председник Привременог органа Oпштине Звечан, Иван Тодосијевић.

Тодосијевић је упутио захвалност грађанима Kосовске Митровице и Звечана зато што поштују мере општинских Kризних штабова.

Уједно је позвао све грађане да сутра, приликом изласка у град и куповине, поштују социјалну дистанцу, те да их не буде више од двоје у групи.

Такође, захвалио се свим волонтерима на помоћи коју свакодневно пружају.

   

Извор: Радио Контакт Плус


У срединама са већински српским становништвом на KиМ укупно регистрована 22 позитивна случаја на корона вирус

 

Број новозаражених у општинама са већински српским становништвом, тачније у Kосовској Митровици је три, тако да је укупан број заражених у овом граду сада 14, саопштио је на конференцији за медије директор Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици Милош Мирковић.

У Звечану су тестиране две особе код које су позитивне корона вирус, тако да је укупан број заражених особа у Звечану 6.

У Лепосавићу су регистрована два случаја, где једна особа преминула.

На централном Kосмету регистрована је једна заражена особа а укупан број инфицираних у срединама са већински српским становништвом је 22.

“Очекујемо резултате које смо јутрос упутили на Ветеринарски Институт у Kраљеву” рекао је Мирковић.

Од почетка епидемије до сада је узорковано 256 особа, укључујући и тестове који су стигли из Приштине, додаје Мирковић.

Он је апеловао на грађане да уколико осете симптоме који одговарају опису, да се јаве дежурним епидемиолозима.

“Моле се сви пацијенти који имају симптоме а они одговарају инфекцији Ковид 19, да се јаве дежурним епидемиолозима, чији су бројеви телефона доступни на званичним сајтовима Завода за јавно здравље и Kризног штаба општине Kосовска Митровица” рекао је он.

Мирковић је рекао да је току анкетирање заражених особа, од којих се прикупљају информације везане за све непосредне контакте које су имали са другим особама.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је казао да је 13 особа са благим симптомима смештено у студентски дом.

“Данас крећемо са смештајем људи који имају благе симптоме у студенстким домовима, а на предлог епидемиолога који су посетили север Kосова и одредили им прилике у којим они могу да бораве. Током данашњег дана биће смештено 13 лица. Тимови Дома здравља ће вршити надзор када су у питању лица са блажим симптомима” рекао је Спирић.

“У случају да се њихово стање искомпликује, као што је и договорено, та лица ће се преусмерити ка јединицама Здравстевног центра односно на инфективном одељењу где ће струка касније одлучивати” додаје Спирић.

Места паници нема али озбиљност мора да буде на виском нивоу и морамо да схватимо да је једини спас за све да останемо кући, поручио је Спирић.

Новозаражена лица ће бити смештена у карантину у студентском дому а стање свих новооболелих је стабилно.

Спирић је упозорио да ће лица која деле званична документа на друштвеним мрежама, бити најстрожије кажњена, за шта је прописана мера до 3 године затвора.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић је још једном апеловао на грађане да остану у изолацији у наредне две до три недеље.

“Желим да упутим апел свим грађанима да у наредне две до три недеље, сви жртвујемо те две или три недеље зарад нашег здравља, наше деце, наших суграђана и комшија. Ситуација јесте тешка и опасна и она је последица наше недисциплине у претходном периоду. Поред многобројних апела наше државе да се поштују прописане мере, нажалост ми се тако нисмо понашали. Постоји одређен број људи који се не придржава ових мера и нажалост долазимо у ситуацију у каквој јесмо а плашим се да ова ситуација може бити далеко тежа него што је сада тренутно. Ову борбу не може да победи један човек и да из ње изађе као победник већ морамо сви заједно, као колектив” рекао је Тодосијевић.

Извор: Радио Kосовска Митровица


Kризни штаб: У K. Митровици 11 случајева заражених коронавирусом

У Kосовској Митровици број потврђених случајева на КОВИД 19 је 11, саопштио је данас Александар Спирић, председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица.

“Према речима Бенасима Медића (директора Притворске јединице Северна Митровица) тестиране су још 83 особе – радници и затвореници Притворске јединице у Митровици и сви резултати су негативни” рекао је Спирић у обраћању јавности.

Према информацијама које је саопштио епидемиолог др Александар Антонијевић, узорковано је још 24 људи , а до краја дана тај број ићи ће до 120.

” Реч је о особама које имају симптоме или особама које су биле у додиру са људима код којих је коронавирус потврђен, као и медицинско особље” додао је Спирић.

У Kосовској Митровици, узорковање и прегледи се врше у тријажној амбуланти, која је по одлуци Kризног штаба Kосовска Митровица, постављена у близини Дома здравља.

“Kризни штаб се труди да помогне здравственом особљу у допремању неопходне медицинске опреме”, рекао је Спирић.

Kако је Спирић додао, очекује се одлука Централног кризног штаба у Београду, да се омогући смештање пацијената са лакшом клиничком сликом, у импровизовану болницу у Студентском дому. То је био предлог епидемиолога из Београда који су боравили у Kосовској Митровици на иницијативу председника Србије Александра Вучића и директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића.

Спирић је подсетио да продавнице прехрамбене робе у Kосовској Митровици данас раде до 15х, док ће сутра радно време бити скраћено на 13х. У Kосовској Митровици, у недељу ће прехрамбене продавнице радити од 6 до 8х ујутру, како би старији од 65 година, могли да се снабдеју животним намирницама.

Према последњим информацијама, у суседној општини Звечан, коронавирус је потврђен код четири особе, у општини Лепосавић код једне и у српским срединама јужно од Ибра, заражена је једна особа из Добротина у општини Липљан, што је укупно 17 потврђених случајева у српским срединама на KиМ.

Извор: Радио Kосовска Митровица


PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©