Menu
Новости

Дечја недеља: Нећу да бригам, хоћу да се играм!

Дечја недеља: Нећу да бригам, хоћу да се играм!

У просторијама Општине Косовска Митровица одржана је конференеција за новинаре поводом предстојеће Дечје недеље која ће се одржати од 3. до 9 октобра 2016. године. Основни концепт Програма Дечје недеље заснован је на концепту права детета, који се од када је уведен у нормативни систем Републике Србије, константно унапређује. Организација Дечје недеље је још један од начина на који локална самоуправа жели да подстакне децу да самостално размишљају и буду укључени у многе активности јавног карактера.

Сергеј Запорожац, портпарол Општине Косовска Митровица, говорећи о активностима које ће бити спроведене од 3-9. октобра, истакао је сам значај Дечје недеље као и спровођење социјалне политике Привременог органа, која се између осталог односи на омогућивање одрастање деце у здравом друштву.

„Дечја недеља се организује при Одељењу друштвених делатности на препоруку Министарства рада и социјалне политике Републике Србије, а Привремени орган користи овај датум како би унапредио стандарде социјализације деце, образовања и услове самог образовања, а пре свега права деце. Ова манифестација се на територији наше општине организује од 1987. године у континуитету  и у њу су укључене све институције које се баве младима. Дечја недеља ће ове године бити још једна прилика да се створе још бољи услови за остваривање права детета на одмор и квалитетно слободно време, на игру и релаксацију која одговара узрасту детета, као и слободно учешће у културном животу и уметности.  Значај одрастања детета и његове заштите на том путу је тема која је врло препознатљива за Косовску Митровицу и ми се трудимо да кроз више видова помоћи породицама које имају одређене проблеме, а тичу се деце, обезбедимо нормалне и здраве услове за живот. “

Запорожац је истакао да кроз сву техничку и логистичку помоћ коју пружа Привремени орган Општине Косовска Митровица школама утиче да деца имају нормалне услове за рад, како би исти заузврат својим наставницима и представницима локалне самоуправе допринели што бољем развоју општине.

Активности Дечје недеље почињу у уторак, 3. октобра, и то посетом групе ученика основних и средњих школа у Косовској Митровици у циљу упознавања деце са радом Народне технике. У среду се планира предавање ученичких парламената на тему „Кад игра није игра-превенција од интернета, видео-игара и коцкања“, предшколска установа „Даница Јарамаз“  организоваће стваралачке активности са децом у склопу креативних радионица у четвртак. А у петак је планиран сусрет групе ученика из основних и средњих школа са члановима Књижевног клуба „Трепча“ из Косовске Митровице у градској библиотеци „Вук Караџић“.

Мото овогодишње Дечје недеље је „Нећу да бригам, хоћу да се играм“.

Comments are closed.