Новости

У сусрет Видовдану

У сусрет Видовдану

Поводом Видовдана, једног од највећих српских празника, вечерас је испред зграде Општине Косовска Митровица приређен богат културно-уметнички програм. Житељи Косовске Митровице, представници локалних институција, Цркве, представници просвете, медија уживали су у вишесатном културном програму, а приказан је и петоминутни филм о резултатима рада Општине Косовска Митровица у протеклом периоду.

Видовдан за нас Србе јесте велики празник којим се морамо поносити, истакао је протојереј-ставрофор Милија Арсовић и додао да Косово без Видовдана не постоји.

„Сутра прослављамо Видовдан нашега светога Цара Лазара који има значајно место у нашој националној свести, у дефинисању нашег идентитета као народа Божјег. Његово мученичко страдање и опредељење за царство небеско по цену губитка царства земаљског није тешко повезати са примерима мученичких страдања за веру кроз читаву новозаветну историју’, подвукао је Арсовић. Он је нагласио да се Цар Лазар на Косову Пољу није одрекао земље и изабрао небо ради неке очекиване награде, већ је тиме изразио своје опредељење за онај најузвишенији циљ човека, а то је слобода“.

‘Слобода нема цену и представља победу живота. Слобода увек подразумева и храброст. Често заборављамо да су људи који су тада отишли у бој били уистину храбри људи. А Бог је једна неописива и неизрецива слобода, односно љубав’, додао је протојереј Арсовић.

Косовски бој је, подвукао је Арсовић, једна од најважнијих тачака наше историје и потврда наше вере у Јеванђеље. Потврда наше љубави и храбрости.

Обративши се присутнима, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић нагласио је да је Видовдан дан распећа, васкрснућа, али и победе.

„Видовдан је прилика да искажемо да смо опредељени за љубав, победу и поштовање, јер нас овај празник на то обавезује и охрабрује да будемо још бољи. Српски народ је слободарски народ и то показује кроз своју истрајност. Српски народ увек пружа руку помирења, а до сигурне будућности можемо само политиком мира и помирења. Наша је општина често пред великим притисцима, али ћемо истрајати јер нас Лазарев пут мотивише да останемо и опстанемо“, подвукао је Спирић.

Спирић је истакао значај функционисања општине Косовска Митровица и најавио и у наредном периоду велики број инвестиција, између осталог и изградњу 24 стамбене јединице.

Вече уочи Видовдана, одлуком Привременог органа општине КМ, додељене су и Видовданске повеље. Једна од повеља припала је Канцеларији за КиМ, а повељу је примила Злата Радовановић, представница Канцеларије. Миланку Ђину Јеротијевићу додељена је повеља за допринос очувању староградских песама са простора Косова и Метохије, а Браниславу Банету Илићу за допринос представљању Косовске Митровице кроз сликарство.
         

Хор О.Ш. „Свети Сава“ поред химне Републике Србије, извео је и песме „Ода Косову“’ и „Маријо, дели бела кумријо“, а присутни су уживали и у вокалној изведби Јелене Спирић, професорице соло певања, затим сценском наступу студената Факултета уметности и ревији народних ношњи у организацији КУД-а „Копаоник“ из Лепосавића.

Културну манифестацију одржану вече уочи Видовдана организовао је Привремени орган општине Косовска Митровица.

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015