Новости

У срединама са већински српским становништвом на KиМ укупно регистрована 22 позитивна случаја на корона вирус

У срединама са већински српским становништвом на KиМ укупно регистрована 22 позитивна случаја на корона вирус

Број новозаражених у општинама са већински српским становништвом, тачније у Kосовској Митровици је три, тако да је укупан број заражених у овом граду сада 14, саопштио је на конференцији за медије директор Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици Милош Мирковић.

У Звечану су тестиране две особе код које су позитивне корона вирус, тако да је укупан број заражених особа у Звечану 6.

У Лепосавићу су регистрована два случаја, где једна особа преминула.

На централном Kосмету регистрована је једна заражена особа а укупан број инфицираних у срединама са већински српским становништвом је 22.

“Очекујемо резултате које смо јутрос упутили на Ветеринарски Институт у Kраљеву” рекао је Мирковић.

Од почетка епидемије до сада је узорковано 256 особа, укључујући и тестове који су стигли из Приштине, додаје Мирковић.

Он је апеловао на грађане да уколико осете симптоме који одговарају опису, да се јаве дежурним епидемиолозима.

“Моле се сви пацијенти који имају симптоме а они одговарају инфекцији Ковид 19, да се јаве дежурним епидемиолозима, чији су бројеви телефона доступни на званичним сајтовима Завода за јавно здравље и Kризног штаба општине Kосовска Митровица” рекао је он.

Мирковић је рекао да је току анкетирање заражених особа, од којих се прикупљају информације везане за све непосредне контакте које су имали са другим особама.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је казао да је 13 особа са благим симптомима смештено у студентски дом.

“Данас крећемо са смештајем људи који имају благе симптоме у студенстким домовима, а на предлог епидемиолога који су посетили север Kосова и одредили им прилике у којим они могу да бораве. Током данашњег дана биће смештено 13 лица. Тимови Дома здравља ће вршити надзор када су у питању лица са блажим симптомима” рекао је Спирић.

“У случају да се њихово стање искомпликује, као што је и договорено, та лица ће се преусмерити ка јединицама Здравстевног центра односно на инфективном одељењу где ће струка касније одлучивати” додаје Спирић.

Места паници нема али озбиљност мора да буде на виском нивоу и морамо да схватимо да је једини спас за све да останемо кући, поручио је Спирић.

Новозаражена лица ће бити смештена у карантину у студентском дому а стање свих новооболелих је стабилно.

Спирић је упозорио да ће лица која деле званична документа на друштвеним мрежама, бити најстрожије кажњена, за шта је прописана мера до 3 године затвора.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић је још једном апеловао на грађане да остану у изолацији у наредне две до три недеље.

“Желим да упутим апел свим грађанима да у наредне две до три недеље, сви жртвујемо те две или три недеље зарад нашег здравља, наше деце, наших суграђана и комшија. Ситуација јесте тешка и опасна и она је последица наше недисциплине у претходном периоду. Поред многобројних апела наше државе да се поштују прописане мере, нажалост ми се тако нисмо понашали. Постоји одређен број људи који се не придржава ових мера и нажалост долазимо у ситуацију у каквој јесмо а плашим се да ова ситуација може бити далеко тежа него што је сада тренутно. Ову борбу не може да победи један човек и да из ње изађе као победник већ морамо сви заједно, као колектив” рекао је Тодосијевић.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©