Новости

Свечана академија поводом Дана општине и годишњице ослобођења

Свечана академија поводом Дана општине и годишњице ослобођења

Косовска Митровица обележава сутра Дан општине, а уједно и 75. годишњицу ослобођења у Другом светском рату.

Свечана академија тим поводом, одржана је данас у сали “Митровачког двора”.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, истакао је да одајемо почаст онима који су дали нешто највредније за овај град, своје животе, поручивши да заслужују да их памтимо и величамо.

Такође, указао је Спирић, Косовска Митровица има будућност уколико смо сви јединствени и у трајној вези са државом Србијом, која улаже овде, како кроз запошљавање, тако и кроз инфраструктурне пројекте.

Јако је битно да оно што нам је остављено надограђујемо и оплемењујемо на најбољи и најпозитивнији начин, подвукао је Спирић.

“Град се унапређује, оплемењује, али на свима нама је да чувамо те исконске вредности, љубав према вери, својој отаџбини, Србији. Честитам запосленима у општини и свим грађанима Дан града, у нади да ћемо у већем броју стварати, радити и запошљавати људе, а пре свега остати на својим вековним огњиштима јер ту нам је и место,” – казао је Спирић.

Председник Удружења за помоћ Србима на КиМ из РС, Милорад Арлов, честитао је Дан општине и годишњицу ослобођења Косовске Митровице.

“Поносан сам што сам данас овде и што могу да честитам ослобођење и Дан општине Косовска Митровица. Преносим вам поздраве из Републике Српске. Ми смо браћа, бићемо увек уз вас, јер вас јако добро разумемо, знамо вашу муку… Једино заједно можемо опстати,” – казао је Арлов.

Важно је сећати се, да бисмо могли да заузмемо прави став према садашњости и будућности, посебно зато што идеологија мржње у овим крајевима није дефинитивно побеђена, истакао је на академији заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

“Људи и народи који живе на КиМ морају заједно, морају да покажу да су сазрели, способни да без мржње и злих речи и погледа живе једних и других и једни са другима,” – рекао је Козарев.

Истакао је, да Србија и Срби чине све да другима ускрате изговор за мржњу и неповерење, те да предлажемо сарадњу, отварање граница у региону, слободан проток људи и робе, капитала, уједињење око заједничких интереса, јер, указао је, то је будућност на темељима антифашизма, будућност за свакога и за све.

“Надам се да ћемо наредни Дан ослобођења Косовске Митровице обележити мање разочарани и мање неспокојни. У међувремену, никоме нећемо давати изговор за мржњу и чекаћемо стрпљиво да разум овлада, и да неке усијане главе коначно схвате да слобода за једног не мора ићи на уштрб слободе другог. Слобода, мир и благостање могу бити наша заједничка вредност и заједничка будућност и када се таква будућност оствари, ослободиоци којих се данас сећамо, постаће победници,” – рекао је Козарев.

Козарев је са закашњењем стигао на данашњу свечаност, уз образложење да је био задржан на прелазу Јариње око 2 сата.

На академији су додељене новчане награде мајкама са четворо и више деце, а породица Вуковић из Косовске Митровице награђена је са 100.000 динара.

Најзаслужнијим појединцима и установама у овој години, додељена су највиша признања.

Повеље су додељене Саобраћајном институту ЦИК за израду и реализацију структурних пројеката у оквиру помоћи српском народу на КиМ, Канцеларији за Косово и Метохију за свеобухватну подршку српском народу, КБЦ-у Косовска Митровица за пружање здравствене заштите и Гимназији у Косовској Митровици за истакнути допринос и унапређење образовања.

Плакете Привременог општинског органа уручене су професору српског језика и књижевности у пензији Мирославу Сташићу за развој књижевног стваралаштва у Косовској Митровици, доктору опште праксе Миљану Миљковићу за пожртвованост и предан рад служби, ватрогасцу спасиоцу Ненаду Милићу за исказану храброст и пожртвованост и породилишту КБЦ за преданост у раду.

Свечаној академији, поред гостију из Београда, Ужица и других братских градова, присуствовали су представници локалних самоуправа са севера Косова, директори установа и јавних предузећа, чланови Српске листе и други.

У програму су учествовали Српски православни појци, а капела састав из Београда, који се бави очувањем српске традиционалне музике, професорка соло певања у Музичкој школи “Миодраг Васиљевић” и чувар изворне народне песме Јелена Спирић, певачки квинтет Факултета уметности и директор Градске библиотеке Вук Караџић – Милан Михајловић.

Приказан је и кратак филм, који описује историјат Косовске Митровице у годинама препорода, у продукцији ТВ “Мост”.

Извор: Контакт Плус Радио

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©