Новости

Спирић: Креће прва фаза обнове Самачког блока

Спирић: Креће прва фаза обнове Самачког блока

Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила је средства за почетак прве фазе обнове Самачког блока у Косовској Митровици који је претрпео велика оштећења у недавном пожару.
Како је рекао председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић прва фаза подразумева обнову крова, првог и другог спрата зграде док ће у другој фази бити обновљене и јединице на последњем спрату који је претрпео највећу штету.
Канцеларија је, за прву фазу обнове, обезбедила средства у висини од 5.800.000 динара.
„ Општина Косовска Митровица и сви њени органи су на услузи људима који су у пожару остали без личних докуманата“, рекао је Спирић на конференцији за медије и велику захвалмност упутио Студентском центру Приштина – Косовска Митровица, који је за свих 36-оро људи, обезбедио привремени смештај, док је општина издвојила једнократну помоћ у висини од 5.000 до 10.000 динара.
У наредним данима очекује се да помоћ оштећеним породицама упути и Сектор за социјална питања Канцеларије за Косово и Метохију.
Спирић је и грађане позвао на солидарнбост.
„У Дому број један, добро би било да прикупимо основне ствари а пре свега гардеробу. То ће њима много значити“, рекао је Спирић.
Спирић је још једном захвалио Канцеларији за Косово и Метохију која је како је рекао, најбврже реаговала.
Храну и основне потрепштине за ове породице обезбеђује Црвени крст Косовска Митровица.
Спирић је подвукао да су почели радови на изградњи још две нове зграде у Бошњачкој махали, од по 12 стамбених јединица, намењених младим породицама са троје и више деце.
„Тремељи тих зграда су већ видљиви. Извођачи кажу да ће радови бити готови до краја 2017. године. Конкурс за пријем докумнтације кандидата ће бити расписан за око месец и по дана“, рекао је председник Привременог органа и додао да је у ове сврхе Канцеларија за Косово и Метохију издвојила 64 милиона динара.
Подсетио је и на четири стамбене јединице које се у улици Рударске чете граде за интерно расељене и социјално угрожене породице, за чију је изградњу такође Канцеларија за КиМ обезбедила преко 18 милиона динара.
Говорећи о јавним гаражама, Спирић је рекао да ће оне почети са радом у септембру.
„Јавна гаража у Сутјеској и Владе Ћетковића издаваће дневне карте, док ће она у улицама Филипа Вишњића и Краља Петра издавати и месечне и годишње карте. Заинтересовани могу да се јаве како би потписали уговор “ напоменуо је Спирић.
Он је такође истакао да ће сутра бити саниране ударне рупе у граду.
Спирић је додао да ће у августу месецу, кроз јавне радове, бити ангажовано десет младих људи са средњом стрзучном спремом са евиденције нНационалне службе за запошљавање а у септембу десеторо нујих са високом стручном спремом.
Одговарајући на питање везано за водоснабдевање, Спирић је истакао да ће следеће недеље, како извођачи радова најављују, бити настављени радови на изградњи Регионалног водовода у општини Зубин Поток.
„Са Водоводом у јужној Митровици немамо комуникацију јер они нашу Општину не препознају као саговорника. Оно што знамо је да проблем са водоснабдевањем постоји у целој Митровици- и на северу и југу и да су на снази рестрикције. Немамо повратне информација иако смо покушавали на више начина“, каже Спирић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015