Новости

Прослава градске славе

Прослава градске славе

Светом архијерејском литургијом, данас је у Храму Светог Димитрија обележена храмовна и градска слава, коју је служио епископ рашко – призренски Теодосије са својим свештенством и свештенством Храма Светог Димитрија. Литургији су , поред великог броја православних верника, присуствовали и председник Привременог органа општине Косовска Митровица, чланови Општинског већа и званичници Српске листе. Након завршене литургије кренуле су литије од Храма Светог Димитрија , градом, до централног градског трга ” Шумадија” и споменика кнезу Лазару. Оно што улива поверење је и то што је литијама присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију- Марко Ђурић. Након освећења колача , епископ рашко-призренски Теодосије је честитао градску славу , пожелео мир, срећу и свако благостање, да би се потом обратио директор Канцеларије за Косово и Метохију-Марко Ђурић који је рекао : ” Срећна Вам слава драги Митровчани, да је дуго славите у здрављу, срећи и весељу а држава Србија ће увек бити уз Вас. Преносим поздраве и исте жеље председника Александра Вучића , који поручује да не одустајете и да се борите за оно што Вам је свето.” Председник Привременог органа општине Косовска Митровица – Александар Спирић такође је честитао славу својим суграђанима и истакао: ” Поносан сам што сви заједно данас прослављамо заштитника нашег града , Светог Димитрија, који у нас уноси мир, веру и истрајност у борби за останак на овим просторима. Долазак директора Марка Ђурића је јасан показатељ да је наша држава Србија уз нас, увек и у сваком тренутку, и да ће тако и остати . А оно на чему треба сви ми да радимо је само заједништво и јединство и вера у Бога. Срећна нам слава Митровчани ! ” Потом је уследило ломљење колача. Милорад Арлов-председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, такође је честитао градску славу председнику Привременог органа Александру Спирићу, свештенству и свим грађанима и нагласио да је Република Српска увек спремна да помогне и да је ,и ове године, обезбедила златник са ликом Светог Димитрија који је умешен у Митровдански колач који ће бити подељен грађанству.

Нову црквену трпезарију у порти Храма Светог Димитрија освештао је епископ рашко – призренски Теодосије са својим свештенством , након чега је уследио славски ручак.

Подсетимо да северни део Косовске Митровице од рата 1999.године није имао свој храм, јер је Храм Светог Саве остао у јужном делу подељеног града, све до 08.новембра 2005.године, када га је освештао, сада, благопочивши Патријарх српски Господин Павле .

Служба за односе са јавношћу

1

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©