Menu
Новости

Призма културних манифестација

Призма културних манифестација

Многи градови имају нешто своје по чему су препознатљиви и на основу чега носе лични печат јединствености. Лични печат се гради кроз историју, кроз време и у тој имагинарној грађевини ређају се спратови који симболишу традицију, језик, националну припадност, људе и време када су грађени. Тешко је обићи сваки спрат и дочарати изглед једног доба у којем су људи градили и остављали темеље на које се данас нове генерације надовезују.

Од давнина Косовска Митровица је одавала утисак једног мирног, уређеног и радничког места где су трговци долазили из свих крајева Европе како би нудили своје производе, а самим тим и остављали део њихове културе. Многи уметници као сапутници каравана који су с намером или у пролазу обилазили ово место нису могли, а да не оставе своје уметничко виђање о овом месту. Као у старој наредној изреци која каже да реке не теку, већ вода, тако је носећи се њоме ова река о којој причамо остала у доба о којем данас можемо само да читамо, а вода, до душе понекад мутна, понекад бистра је нашла пут до садашњости. На митровичкој обали пристале су многе културно уметничке  манифестације које својом озбиљношћу и изузетним уметничким значајем традицијално красе ову општину.

„Jazz i Blues“ фестивал

Међу првима се настанила манифестација која промовише модерну музичку сцену под називом „Јазз и Блуес“ фестивал. Ова манифестација је плодједне епшохе живљења, када је 80% младих уз обавезно образовање учили да свирају на неком од инструмената и у раној младости производили звуке рокенрола. Тако је и настао једн од најпопуларнијих рокенрол бендова на овим просторима под називом „Црна дама“, који је био један од најбољих у Србији. Након тога направио се култ џеза као и многи други правци урбане музике. На самом почетку организовани су рок фестови где је Косовска Митровица била домаћин многим великим и утицајним бендовима на рок сцени наше државе. Данас џез и блуз фестивал је један од три највећа фестивала у Србији и он заслужно носи међународни карактер, а на основу гостовања највећих европских музичких имена из овог музичког правца.

Сабор културног стваралаштва

Очување традиције одувек је била главна тема овдашњег становништва. Културно стваралаштво се неговало од самог постанка ове Општине, тако да од првих уметничких ствараоца издвајамо, године 1932 свештенство Храма Светог Саве, а под диригентском палицом свестеника Момчила Нешића, основан је црквени хор „Бранислав Нушић“, које је радио до почетка Другог светског рата. Овакав вид организовања у многоме је допринео културном развоју, зато што је окупљао многе музичке ствараоце из различитих музичких, а фолклорних путева. Имајући у виду све неповољне околности кроз које је пролазио народ, светски ратови, окупација, увек се настављало да се култура и традиција српског народа сачува и пренесе на друге генерације. Као плод очувања и наставка новијег културног стваралаштва основан је Сабор културног стваралаштва, који окупља многе уметнике из области сликарства, књижевности, фолклора, а дани који су резервисани за ову манифестацију су испуњени штафелајима сликарских уметника, писаном речју и народним играма. Ову манифестацију традиционално органије културни центар „Драгица Жарковић“.

“Цвркути са Ибра”

Наша Општина је увек била расадник талената што се може утврдити на основу написаног. Важно поменути је манифестација „Цвркути са Ибра“ која се може сврстати у новије културне догађаје на овим просторима. Овај музички фестивал је осмишљен да негује и промовише најмлађе таленте у музичком смислу. Он се састоји из два сегмента и то подељени у двају различитих узрасних доба. Прво узрасно доба чине деца од првог до четвртог разреда Основне школе, а друго од петог до осмог разреда. Ово је једнини музички фестивал у Србији где деца певају уживо уз пратњу бенда и дечијег хора. Организатор овог фестивала је Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, а под покровитељством општине Косовска Митровица.

 

Бајк рок мисија

„Бајкрокмисија“ представља највећи рок фестивал на точковима у земљи и окружењу.Ова манифестација има хуманитарни карактер, а одржава сесваке године уочи Видовдана.   До сада на заједничком путу с бајкерима, била су највећа имена српске рок сцене, међу њима и Yu Група, Ђорђе Давид, Дадо Топић, Алиса, Партибрејкерси, Краљевски Апартман, Владо Георгијев, Слађана Милошевић, Празан Простор, Ритам Нереда и многи други.

 

Фестивал моде и модног дизајна

Фестивал моде и модног дизајна одржан је први пут у Косовској Митровици 2014. Овај фестивал има афирмативни и уметнички карактер са циљем да митровичкој публици представи иновације из света дизајна, уметности и моде и тиме унапреди културни и уметнички садржај на овом простору.

 

 

Избор за Мис Косова и Метохије

Свакако да су највећи украси и симболи Косова и Метохије косовски манастири. Међутим један од најлепших симбола овог подручја је свакако женска лепота која је описана у многим народним песмама, а Косовка девојка је опште познат појам који симболише не само лепоту већ и вредност и значење жене. Традиције у избору најлепше девојке са Косова и Метохије је дуга и она се сваке године понавља кроз манифестацију подназивом Избор за Мис Косова и Метохије. Овај догађај заузима место једне од најпопуларнијих манифестација која се одржава у Косовској Митровици.

miss2015

 

КосметФест

Космет Фест је музички фестивал који је настао из хуманитарних активности студената Универзитета у Приштини са седиштем Косовској Митровици и први пут је одржан 2016.  године. Дугорочни план је да Космет Фест постане традиционалан музички фестивал који ће одржавати сваке године у Косовској Митровици и да на тај начин постане један од заштитних знакова Косовске Митровице, поред гостољубљивости њених грађана, Универзитета који ради у овом граду и мостова на којима је извојевана слобода становништва.

1

Comments are closed.