Новости

Приоритет смањење стопе незапослености

Приоритет смањење стопе незапослености

У сали Митровачког двора данас је одржан састанак председника Привременог Органа општине  Косовска Митровица -Александра Спирића и његових сарадника са представницима Националне службе за запошљавање и приватних предузетника. Повод овог састанка је потписивање меморандума о усвајању локалног акционог плана запошљавања за 2019.годину , а који је раније усклађен са националним планом запошљавања усвојеним крајем децембра 2018.године. Данашњим потписивањем а реализацијом у данима и месецима који долазе доћи ће до знатног смањења стопе незапослености како на територији општине Косовска Митровица тако и на територијама свих општина на северу Косова и Метохије.

Састанак је отворила директорка Националне службе за запошљавање Верица Ћеранић која је предочила све предности усвајања овог акционог плана и потписивања данашњег меморандума.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица – Александар Спирић је рекао :” Част ми је што Вас видим у оволиком броју када покушавамо да питање незапослености општине Косовска Митровица смањимо на минимум. Радује ме и чињеница да су се данас окупили и представници приватног сектора, који путем субвенција могу конкурисати и за отварање нових радних места. Такође овим планом је обухваћено и самозапошљавање које се односи на лица која желе да покрену сопствени бизнис, затим на рад у струци и стручном оспособљавању кроз стручну праксу а затим и кроз јавне радове. За први квартал локална самоуправа је издвојила 2.000.000,00 динара. Приоритет су нам лица до 30 година старости, незапослена лица преко 50 година старости, а акценат се баца на осетљиву категорију као што су Роми и лица са инвалидитетом, којих је до сада запошљено преко 161, а биће и отворен јавни конкурс у општини Косовска Митровица ”

Председник је нагласио да овај локални акциони план је рађен и по принципу сарадње и са школама, здравственим центром, обдаништем за које су обезбеђена и додатна средства. Овом приликом је нагласио : ” Ускоро ће почети изградња герантолошког центра у Косовској Митровици од 4000 квадрата, која ће запослити 75 лица и то углавном геранто домаћице , тако да ћемо и овим пружити један вид помоћи незапосленим лицима. ”

О свим осталим детаљима везаним за спровођење овог  локалног акционог плана за запошљавање можете се информисати на сајту Националне службе за запошљавање.

 

Служба за односе с јавношћу

1

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015