Poznati Mitrovčani

Milan Mihajlović (rođen 17.02.1966.godine) u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirao na Rudarsko-metalurškom fakultetu i stekao zvanje geologa. Radio kao novinar u televiziji “Most”, sada kao direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić”. Predsednik “Književnog društva Kosova i Metohije”.

Objavio knjige poezije : “Kolašinski raskovnik”, ” Centon”, “Raskopani temelj”, ” U kolevci tvoga srca”, ” Srne i rane”.

Pesme su mu prevođene na ruski, poljski i rumunski jezik.

Dobitnik nagrade RTS-a i priznanja za TV reportažu na festivalima u Kučevu i Somboru 2005.godine,”Zlatne značke” KPZ Srbije 2000.godine, ” Pera despota Stefana Lazarevića” 2001. godine, priznanja “Lazar Vučković” 2005.godine i časopisa ” Zbilja”.

 

 

 


Aleksandar Aca Despotović ( rođen 17.04.1933.godine ) u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je završio osnovnu školu i Srpsku državnu gimnaziju, a u Peći srednju ekonomsku školu. Ceo radni vek proveo je u ” Trepči” radeći na finansijskim poslovima.

Jedan je od organizatora kulturnog života u Kosovskoj Mitrovici. Početkom šezdesetih godina  s albanskim pesnikom Tefikom Behramijem osnovao je Književni klub „Trepča“ koji je okupljao sve književne stvaraoce u gradu na Ibru. Bio je njegov dugogodišnji predsednik. Iz tog kluba su potekli potonji srpski književni stvaraoci severnog Kosova. Potom je inicijator i tvorac Susreta pesnika radnika u Kosovskoj Mitrovici. Bavio se i režijom u dramskim sekcijama kulturno-umetničkih društava.

Pesme su mu prevođene na mađarski, makedonski, albanski i turski jezik .

Objavio je knjige poezije : ” Žubor vremena”, “Privremeno mrtav”, “Zelena jutra”, ” Svetopolje”, ” Zašto Svetopolje krije svoje oko”, “Molitva Svetopolju”, “Lembrona”, ” Amaneti oca Jovana, ” Vekovi izrasli iz korena”, ” Pravoslavni pojmovnik” i ” Hariton” , i roman “Kad su cvale neizmišljene ruže”.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada : “Orden rada sa srebrnim vencem”, nagrada „Silvija Tomazini“, “Novembarska nagrada grada Mitrovice” i  “Zlatno pero despota Stefana Lazarevića”.

U okviru “Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici” svake godine, u organizaciji KC ” Dragica Žarković” održavaju se pesnički susreti ” Aleksandar Aca Despotović”.


Blagoje Stević (rođen 08.08.1950.godine) u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio srednju ekonomsku školu. Za sekretara “Saveza amatera opštine Kosovska Mitrovica” imenovan je 1997.godine.

Maksimalno se angažovao na unapređenju amaterizma u Kosovskoj Mitrovici za šta je dobio više značajnih nagrada. Bio je član KUD “Boro i Ramiz”.

Posle svoje smrti ostavio je iza sebe jedno sećanje na uvek nasmejanog i na šalu spremnog Blagoja, uvek prisutnog na svim kulturnim manifestacijama grada.

 

 

 

 

 


Ilija Spirić ( rođen 09.07.1941.godine) u Kosovskoj Mitrovici.

U rodnom gradu završio je ” Višu mašinsku školu”.

Radni vek je proveo u kombinatu ” Trepča”, u rudniku ” Stari Trg”, gde je ostao upamćen po brojnim inovacijama. Bio je predsednik “Društva Kosova i Metohije obolelih od multiple skleroze” i član ” Društva Srbije”.

Bio je veliki borac za prava obolelih od te teške bolesti i angažovao se da oboleli lakše dođu do posla , lekova i medicinskih pomagala. Nakon njega je ostala jedna velika praznina u smislu borbe za obolele od te bolesti .

Nagrađen je ” Ordenom rada sa srebrnim vencem ” i drugim priznanjima.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.


Dr Mesud ( Mesko) Džeković (rođen 14.01.1961.) u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu je završio u Kosovskoj Mitrovici, Medicinski fakultet na Univerzitetu u Prištini, kao jedini student na srpskoj nastavi iz Kosovske Mitrovice . Specijalizirao je Pedijatriju u Beogradu na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta   “Dr V.Čupić “.

Lekarski staž je obavio u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, gde je zasnovao i prvi radni odnos. Zbog potrebe službe prelazi u neonatološki odsek Ginekološko-akušerskog odeljenja na mesto šefa tog odseka.

Magistralnu temu “Faktori od značaja za etiologiju urođenih srčanih bolesti ” odbranio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Učestvovao je na brojnim kongresima i simpozijumima i izložio 14 autorskih  i 17 koatorskih radova. Završio je Kurs “Baby frendly” pod pokroviteljstvom “UNICEF-a” u Skoplju , kao i IV kurs prvog ciklusa Jugoslovenske pedijatrijske škole.

Bio je član “Srpskog lekarskog društva”

Iza sebe je ostavio suprugu i   troje dece.

Nakon stradanja, kao počasnom građaninu i velikom stručnjaku, porodica je primila Zahvalnicu za njegov rad i požrtvovanje u ime dece i roditelja PU”Danica Jaramaz”

Kao i mnogo puta do tada, brigu da novi život počne u najboljem redu vodio je pedijatar Mesud Džeković. Nema tog deteta u Kosovskoj Mitrovici i okolini koje nije volelo doktor Meska, koji se prema tuđoj deci ophodio kao prema svojoj, uvek spreman da pomogne i sasluša.

Novica Sovrlić ( 04.10.1956.godine) u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani ekonomista.

Član je “UKS-Književnog društva Kosova i Metohije”.

Objavio je knjige poezije : “Zemlja stričeva”, ” Nisi ista” i ” Šarena laža”.

Pesme su mu prevođene na poljski jezik. Zastupljen je u više antologija.

Najznačajnije nagrade su mu : ” Zlatna značka “KPZ Republike Srbije, ” Pero despota Stefana Lazarevića” i “Orden Majke Jugovića” koji je njegova supruga dobila kao majka četvoro dece.


Petar Rakić (rođen 25.06.1948.godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Veliki entuzijasta, zaljubljenik u džez.. Dao je nemerljiv doprinos razvoju kulture učinivši da Kosovska Mitrovica ima dušu i svrsta se u red muzičkih centara.

Krajem sedamdesetih osniva ” Džez orkestar” a zatim crkveni hor ” Branislav Nušić”. Na Međunarodnom takmičenju pravoslavnih crkvenih horova taj hor , u Poljskoj osvaja drugo mesto.

Godine 1989. osniva i Međunarodni ” Džez i bluz festival” koji postaje tradicionalan i okuplja elitna imena džeza.

Osnivač je i aranžer dečjeg festivala zabavne muzike ” Cvrkuti sa Ibra”.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja : “Zlatne značke KPZ Srbije”, ” Gramate” dodeljene od vladike Artemija, ” Novembarske nagrade grada Mitrovice”, “Sokolica” za desetogodišnje učešće crkvenog hora na toj manifestaciji.

Objavio je Monografiju Crkvenog hora “Branislav Nušić”.


Milanko Đino Jerotijević (28.01.1934.godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Doajen izvorne narodne muzike, pobornik pravoslavlja.

Bio je fudaler ” Trepča”.

Najveća ljubav mu je bila  muzika. Prepoznatljivog glasa, osećaja za ritam i melodiju, neponovljive interpretacije, posebno izvornih srpskih pesama s Kosova i Metohije.

Dobio je niz priznanja , nagradu za posebne zasluge u razvoju kulturno -umetničkog stvaralaštva, ” Zlatnu značku” KPZ Srbije.

Bio je  najuspešniji solista na Osmoj smotri folklornih ansambala, nosilac plakete za najboljeg vokalnog solistu 1996. i 1997. godine, snimio dve ploče, član KUD-a ” Venac”.


Miomir  Miki Jovanović (rođen 17.03.1963. godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Bio je radnik Uprave za trezor u službi za platni promet Narodne banke Srbije.

Bio je predsednik “Udruženja  mladih umetnika Mitriks” i član uprave Kljiževnog društva Kosova i Metohije.

Objavio je tri knjige poezije. Nagrađen je ” Pesničkom poveljom” Knjižvnog kluba “Karađorđević” i specijalnom poveljom “JU poet festa” u Subotici.

Autor je sledećih zbirki poezije: “I reč život rodi”, “Nebeska vrata”, ” Znam ja vas”, ” Kad noć jutro ne priznaje”.

Pesme su mu prevođene na ruski, makedonski  i rumunski .

Dobitnik „Pera despota Stefana” na Vidovdan 2007. godine u Gračanici, na „Vidovdanskom pesničkom pričešću”


Miodrag Radomirović (Rođen 08.05.1956.godine).

Diplomirao na Tehničkom fakultetu. Novinar, tekstopisac, pesnik.

Novinarstvom se bavio od 1980.godine, bio je urednik u ” Radiu Kosovska Mitrovica”. Svojevremeno je vodio noćni program, jednu od najslušanijih emisija. Sada direktor KC” Dragica Žarković ” u Kosovskoj Mitrovici.

Napisao sedam knjiga dečje poezije: ” Smanjite mi tašnu”, “Marija, otvori vrata”, “Planeta sreće”, “Pisma iz skloništa”,  kao i zbirku poezije “Okreni stope Arsenije”.

Ušao u ” Antologiju kosmetske lirike”.

Već dugi niz godina vrlo uspešno organizuje “Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici”, gde okuplja najeminentnija imena srpske poezije, proze, likovne umetnosti i folklora.

Autor je više od 1000 tekstova za kompozicije različitih žanrova mnogih naših narodnih i zabavnih muzičara, od kojih su mnoge postale hitovi, a neke od njih je objedinio u knjizi ” Evo ti ruka Ciganko”.


Oliver Ivanović  ( rođen 01.04.1953. godine).

Završio je srednju i Višu tehničku školu i Ekonomski fakultet.

Bio je direktor  ” Trans-Kosova”, IGM “Zvečan”, “Sportskog centra”, zamenik direktora “Feronikla” i direktor “Pokrajinske službe za zapošljavanje”.

Dvostruki prvak Kosova u karateu, drugo i treće mesto na prvenstvu Hrvatske od 1992.do 1996. godine , prvak Jugoslavije, pobednik “Kupa” 1992.i 1993. godine, dobitnik “Zlatne plakete ” za razvoj karatea 1999. godine”, “Plakete Udruženja boraca rata”.

Bio je Međunarodni karate sudija od 1985.godine u Madridu, aktivno sudio do 1999.godine. Bio je na 14.evropskih prvenstava.


Cvetko Jerotijević ( 18.03.1939. godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Bio je nastavnik likovne kulture, profesionalni slikar, vajar i firmopisac.

Osnovnu i srednju školu završio je u Kosovskoj Mitrovici a Višu umetničku u Peći.

Njegovi portreti nalaze se u galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i svetu. Dobio je više priznanja za slikarski rad.

 

 

 

 


Nevena Božović (15. jun 1994) srpska je pevačica koja je predstavljala Srbiju na “Dečjoj pesmi Evrovizije” 2007. godine u Roterdamu i osvojila treće mesto.

Nakon pobede na “Beosongu”2013. godine a kao članica grupe “Moje 3” , takmičila se kao predstavnica Srbije na “Pesmi Evrovizije” 2013. godine u Malmeu.

Prva je učesnica koja se takmičila na “Pesmi Evrovizije” nakon učešća na “Dečjoj pesmi Evrovizije”. “Moje 3” su osvojile 11. mesto na prvoj polufinalnoj večeri i nisu ušle u finale.

 


 Miloš Krasić (rođen 1. novembra 1984. u Kosovskoj Mitrovici) je srpski    fudbaler koji trenutno igra za Bastiju, a bio je jedno vreme standardni član i  reprezentacije Srbije.

Karijeru je počeo u FK “Rudaru” u rodnom gradu Kosovskoj  Mitrovici, gde su njegov talenat primetili skauti Vojvodine. Sa samo 14 godina,  1999. godine prebačen je u omladinski pogon “Vojvodine”.

U naredne 4 godine je igrao  za sve mlade selekcije “Vojvodine” i bio kapiten omladinskog tima. Proglašen je za  najboljeg fudbalera Srbije 2009. godine, kao priznanje za izvanredne partije koje  je pružio u reprezentativnom dresu, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010.godine.

 

 


Miljana Nikolić ( rođena 06.12.1971. godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Medicinski fakultet završila je u Prištini, a na predlog “Srpskog lekarskog društva Srbije ” proglašena je za studenta generacije.

Na VMA u Beogradu završila je specijalizaciju znatno pre roka , upisala postdiplomske studije.

Specijalista je anesteziolog-reanimatolog, sada direktor Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

 

 


Milan Ivanović (rođen  05.02.1955.godine) u Kosovskoj Mitrovici.

Završio je Gimnaziju u rodnom gradu a Medicinski fakultet u Beogradu, gde je i specijalizirao oblast pneumoftiziologije.

Bio je zamenik direktora ” Zdravstvenog centra” a sada direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

Autor je više stručnih radova iz medicine, oblast pneumoftiziologije.

Dobitnik je niza nagrada : ” Orden zasluga za narod”, ” Orden Svetog Save” i ” Povelja Svetog Stefana”.


 

 

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©