Menu

Познати Митровчани

Mилан Михајловић (рођен 17.02.1966.године) у Косовској Митровици. Дипломирао на Рударско-металуршком факултету и стекао звање геолога. Радио као новинар у телевизији „Мост“, сада као директор Градске библиотеке „Вук Караџић“. Председник „Књижевног друштва Косова и Метохије“.

Објавио књиге поезије : „Колашински расковник“, “ Центон“, „Раскопани темељ“, “ У колевци твога срца“, “ Срне и ране“.

Песме су му превођене на руски, пољски и румунски језик.

Добитник награде РТС-а и признања за ТВ репортажу на фестивалима у Кучеву и Сомбору 2005.године,“Златне значке“ КПЗ Србије 2000.године, “ Пера деспота Стефана Лазаревића“ 2001. године, признања „Лазар Вучковић“ 2005.године и часописа “ Збиља“.

 

 

 


Александар Аца Деспотовић ( рођен 17.04.1933.године ) у Косовској Митровици у којој је завршио основну школу и Српску државну гимназију, а у Пећи средњу економску школу. Цео радни век провео је у “ Трепчи“ радећи на финансијским пословима.

Један је од организатора културног живота у Косовској Митровици. Почетком шездесетих година  с албанским песником Тефиком Бехрамијем основао је Књижевни клуб „Трепча“ који је окупљао све књижевне ствараоце у граду на Ибру. Био је његов дугогодишњи председник. Из тог клуба су потекли потоњи српски књижевни ствараоци северног Косова. Потом је иницијатор и творац Сусрета песника радника у Косовској Митровици. Бавио се и режијом у драмским секцијама културно-уметничких друштава.

Песме су му превођене на мађарски, македонски, албански и турски језик .

Објавио је књиге поезије : “ Жубор времена“, „Привремено мртав“, „Зелена јутра“, “ Светопоље“, “ Зашто Светопоље крије своје око“, „Молитва Светопољу“, „Лемброна“, “ Аманети оца Јована, “ Векови израсли из корена“, “ Православни појмовник“ и “ Харитон“ , и роман „Кад су цвале неизмишљене руже“.

Добитник је многобројних награда : „Орден рада са сребрним венцем“, награда „Силвија Томазини“, „Новембарска награда града Митровице“ и  „Златно перо деспота Стефана Лазаревића“.

У оквиру „Сабора културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици“ сваке године, у организацији КЦ “ Драгица Жарковић“ одржавају се песнички сусрети “ Александар Аца Деспотовић“.


Благоје Стевић (рођен 08.08.1950.године) у Косовској Митровици, где је завршио средњу економску школу. За секретара „Савеза аматера општине Косовска Митровица“ именован је 1997.године.

Максимално се ангажовао на унапређењу аматеризма у Косовској Митровици за шта је добио више значајних награда. Био је члан КУД „Боро и Рамиз“.

После своје смрти оставио је иза себе једно сећање на увек насмејаног и на шалу спремног Благоја, увек присутног на свим културним манифестацијама града.

 

 

 

 

 


Илија Спирић ( рођен 09.07.1941.године) у Косовској Митровици.

У родном граду завршио је “ Вишу машинску школу“.

Радни век је провео у комбинату “ Трепча“, у руднику “ Стари Трг“, где је остао упамћен по бројним иновацијама. Био је председник „Друштва Косова и Метохије оболелих од мултипле склерозе“ и члан “ Друштва Србије“.

Био је велики борац за права оболелих од те тешке болести и ангажовао се да оболели лакше дођу до посла , лекова и медицинских помагала. Након њега је остала једна велика празнина у смислу борбе за оболеле од те болести .

Награђен је “ Орденом рада са сребрним венцем “ и другим признањима.

Иза себе је оставио супругу и троје деце.


Др Месуд ( Меско) Џековић (рођен 14.01.1961.) у Косовској Митровици.

Основну и средњу школу је завршио у Косовској Митровици, Медицински факултет на Универзитету у Приштини, као једини студент на српској настави из Косовске Митровице . Специјализирао је Педијатрију у Београду на Институту за здравствену заштиту мајке и детета   „Др В.Чупић „.

Лекарски стаж је обавио у Дому здравља у Косовској Митровици, где је засновао и први радни однос. Због потребе службе прелази у неонатолошки одсек Гинеколошко-акушерског одељења на место шефа тог одсека.

Магистралну тему „Фактори од значаја за етиологију урођених срчаних болести “ одбранио је на Медицинском факултету у Београду.

Учествовао је на бројним конгресима и симпозијумима и изложио 14 ауторских  и 17 коаторских радова. Завршио је Курс „Baby frendly“ под покровитељством „UNICEF-a“ у Скопљу , као и IV курс првог циклуса Југословенске педијатријске школе.

Био је члан „Српског лекарског друштва“

Иза себе је оставио супругу и   троје деце.

Након страдања, као почасном грађанину и великом стручњаку, породица је примила Захвалницу за његов рад и пожртвовање у име деце и родитеља ПУ“Даница Јарамаз“

Као и много пута до тада, бригу да нови живот почне у најбољем реду водио је педијатар Месуд Џековић. Нема тог детета у Косовској Митровици и околини које није волело доктор Меска, који се према туђој деци опходио као према својој, увек спреман да помогне и саслуша.

Новица Соврлић ( 04.10.1956.године) у Косовској Митровици. Дипломирани економиста.

Члан је „УКС-Књижевног друштва Косова и Метохије“.

Објавио је књиге поезије : „Земља стричева“, “ Ниси иста“ и “ Шарена лажа“.

Песме су му превођене на пољски језик. Заступљен је у више антологија.

Најзначајније награде су му : “ Златна значка „КПЗ Републике Србије, “ Перо деспота Стефана Лазаревића“ и „Орден Мајке Југовића“ који је његова супруга добила као мајка четворо деце.


Петар Ракић (рођен 25.06.1948.године) у Косовској Митровици.

Велики ентузијаста, заљубљеник у џез.. Дао је немерљив допринос развоју културе учинивши да Косовска Митровица има душу и сврста се у ред музичких центара.

Крајем седамдесетих оснива “ Џез оркестар“ а затим црквени хор “ Бранислав Нушић“. На Међународном такмичењу православних црквених хорова тај хор , у Пољској осваја друго место.

Године 1989. оснива и Међународни “ Џез и блуз фестивал“ који постаје традиционалан и окупља елитна имена џеза.

Оснивач је и аранжер дечјег фестивала забавне музике “ Цвркути са Ибра“.

Добитник многобројних награда и признања : „Златне значке КПЗ Србије“, “ Грамате“ додељене од владике Артемија, “ Новембарске награде града Митровице“, „Соколица“ за десетогодишње учешће црквеног хора на тој манифестацији.

Објавио је Монографију Црквеног хора „Бранислав Нушић“.


Миланко Ђино Јеротијевић (28.01.1934.године) у Косовској Митровици.

Доајен изворне народне музике, поборник православља.

Био је фудалер “ Трепча“.

Највећа љубав му је била  музика. Препознатљивог гласа, осећаја за ритам и мелодију, непоновљиве интерпретације, посебно изворних српских песама с Косова и Метохије.

Добио је низ признања , награду за посебне заслуге у развоју културно -уметничког стваралаштва, “ Златну значку“ КПЗ Србије.

Био је  најуспешнији солиста на Осмој смотри фолклорних ансамбала, носилац плакете за најбољег вокалног солисту 1996. и 1997. године, снимио две плоче, члан КУД-а “ Венац“.


Миомир  Мики Јовановић (рођен 17.03.1963. године) у Косовској Митровици.

Био је радник Управе за трезор у служби за платни промет Народне банке Србије.

Био је председник „Удружења  младих уметника Митрикс“ и члан управе Кљижевног друштва Косова и Метохије.

Објавио је три књиге поезије. Награђен је “ Песничком повељом“ Књижвног клуба „Карађорђевић“ и специјалном повељом „ЈУ поет феста“ у Суботици.

Аутор је следећих збирки поезије: „И реч живот роди“, „Небеска врата“, “ Знам ја вас“, “ Кад ноћ јутро не признаје“.

Песме су му превођене на руски, македонски  и румунски .

Добитник „Пера деспота Стефана” на Видовдан 2007. године у Грачаници, на „Видовданском песничком причешћу”


Миодраг Радомировић (Рођен 08.05.1956.године).

До сада је објавио 12 књига:

 • „Месец изнад Виноградске“, Приштина, 1996;љубавна
 • „Смањите ми ташну“, Приштина, 1997; дечја
 • „ Марија, отвори врата“, Приштина, 1999; дечја
 • „Писма из склоништа“, Косовска Митровица, 2000;дечја
 • „ Планета снова“, Рашка, 2003; дечја
 • „Окрени стопе, Арсеније“, Рашка, 2003;родољубива
 • „Продавница маште“,Врање, 2007; дечја
 • „Ево ти рука, циганко“, Косовска Митровица 1995;певана поезија
 • „Кад славуји плачу“, Косовска Митровица, 1999;певана поезија
 • „Ла луне ау-дессус де Виноградска“, /превод на француски књиге „Месец изнад Виноградске“,Рашка, 2003;
 • „Код старог бунара“-приче из старе Косовске Митровице, Косовска Митровица, 2013.проза
 • „Ноћас док Ибар сну гледа у длан“, Косовска Митровица 2016. градска, урбана и љубавна…

У штампи је  његова шеста  књига дечјих песама  „Дете бити није лако“ у издању  приштинске „Панораме“, у припреми је друго издање књиге „Код старог бунара“ и друго допуњено издање књиге певане поезије „Ево ти рука, циганко“.

Заступљен је у Антологији косовско-метохијских песника, Антологији косовско-митровичких писаца, зборницима: „Светопољски камен“, „Векови изникли из корена“, „Земља божурова“, „Светопоље“ и више других зборника, часописа и осталих периодичних издања. Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“ из Косовске Митровице, Књижевног клуба „Сјеверац“ из Подгорице. Покретач је листа  за књижевност  „Перо“ при Књижевном клубу „Трепча“.

Један је од најпродуктивнијих и најбољих текстописаца у  ондашњој Југославији и данас у Србији. Аутор је преко 1000 снимљених текстова за народну и забавну музику. Његове песме извођене су и добијале значајна признања на великим фестивалима као што су: „Илиџа“, „Песма Евровизије“- /избор  за представника Југославије на фестивалу „Песма Евровизије“/, „Акорди Косова“, „Посело 202“, „Сабор народне музике РТС“,итд.

Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“, Удружења новинара Србије и Међунаредног удружења новинара, Савеза музичких аутора  Србије СОКОЈ…Живи и ради у Koсовској Mитровици кoју није ни једног дана напуштао…


Оливер Ивановић  ( рођен 01.04.1953. године).

Завршио је средњу и Вишу техничку школу и Економски факултет.

Био је директор  “ Транс-Косова“, ИГМ „Звечан“, „Спортског центра“, заменик директора „Фероникла“ и директор „Покрајинске службе за запошљавање“.

Двоструки првак Косова у каратеу, друго и треће место на првенству Хрватске од 1992.до 1996. године , првак Југославије, победник „Купа“ 1992.и 1993. године, добитник „Златне плакете “ за развој каратеа 1999. године“, „Плакете Удружења бораца рата“.

Био је Међународни карате судија од 1985.године у Мадриду, активно судио до 1999.године. Био је на 14.европских првенстава.


Цветко Јеротијевић ( 18.03.1939. године) у Косовској Митровици.

Био је наставник ликовне културе, професионални сликар, вајар и фирмописац.

Основну и средњу школу завршио је у Косовској Митровици а Вишу уметничку у Пећи.

Његови портрети налазе се у галеријама и приватним колекцијама у земљи и свету. Добио је више признања за сликарски рад.

 

 

 

 


Невена Божовић (15. јун 1994) српска је певачица која је представљала Србију на „Дечјој песми Евровизије“ 2007. године у Ротердаму и освојила треће место.

Након победе на „Беосонгу“2013. године а као чланица групе „Моје 3“ , такмичила се као представница Србије на „Песми Евровизије“ 2013. године у Малмеу.

Прва је учесница која се такмичила на „Песми Евровизије“ након учешћа на „Дечјој песми Евровизије“. „Моје 3“ су освојиле 11. место на првој полуфиналној вечери и нису ушле у финале.

 


 Милош Красић (рођен 1. новембра 1984. у Косовској Митровици) је српски    фудбалер који тренутно игра за Бастију, а био је једно време стандардни члан и  репрезентације Србије.

Каријеру је почео у ФК „Рудару“ у родном граду Косовској  Митровици, где су његов таленат приметили скаути Војводине. Са само 14 година,  1999. године пребачен је у омладински погон „Војводине“.

У наредне 4 године је играо  за све младе селекције „Војводине“ и био капитен омладинског тима. Проглашен је за  најбољег фудбалера Србије 2009. године, као признање за изванредне партије које  је пружио у репрезентативном дресу, у квалификацијама за Светско првенство 2010.године.

 

 


Миљана Николић ( рођена 06.12.1971. године) у Косовској Митровици.

Медицински факултет завршила је у Приштини, а на предлог „Српског лекарског друштва Србије “ проглашена је за студента генерације.

На ВМА у Београду завршила је специјализацију знатно пре рока , уписала постдипломске студије.

Специјалиста је анестезиолог-реаниматолог, сада директор Дома здравља у Косовској Митровици.

 

 


Милан Ивановић (рођен  05.02.1955.године) у Косовској Митровици.

Завршио је Гимназију у родном граду а Медицински факултет у Београду, где је и специјализирао област пнеумофтизиологије.

Био је заменик директора “ Здравственог центра“ а сада директор КБЦ-а у Косовској Митровици.

Аутор је више стручних радова из медицине, област пнеумофтизиологије.

Добитник је низа награда : “ Орден заслуга за народ“, “ Орден Светог Саве“ и “ Повеља Светог Стефана“.