Новости

Помоћ председника Спирића Народној кухињи у Новом Брду

Помоћ председника Спирића Народној кухињи у Новом Брду

У близини Прилепца, места рођења кнеза Лазара, простире се место Ново Брдо. Иако Ново Брдо није седиште истоимене општине, већ је то насеље Бостане, развило се из подграђа истоименог утврђења, чији се остаци и данас уздижу над њим. Ново Брдо се помиње јиш у 13.веку у записима дубровачких трговаца, који су из Дубровника доносили свилу а из Новог Брда односили злато и сребро.

Данас , то помало напуштено место, у косовскопоморавском крају, броји свега 8500 Срба заједно са селима која су му припојена: Кусјем, Коретиштем и Станишором.

Трагом социјално угрожених лица која и даље зависе од хуманости неких људи , председник Привременог органа општине Косовска Митровица – Александар Спирић са сарадницима, посетио је Народну кухињу у том месту.

Епархија рашко-призренска је благословила овај вид помоћи али свега тога не би било да није срце повело супругу проте Богомира Стевића-Светлану Стевић да дође и буде са тим људима и покаже им  да нису ни сами ни напуштени. Иначе кћерка студеничког свештеника, научена од малена да помаже и брине, с Божјом помоћи се упутила у ово.

Мало по мало, од стотинак метара до 46 хектара земљишта , благословљена владичиним благословом, правила је део по део овог , данас завидног нивоа помоћи. Направљена је фарма оваца, коза , крава, свиња и живине. Многим младим људима који су , помало напуштени и одсечени од света живели у долини Новог Брда , омогућила запослење а самим тим и останак и оснивање породице ту, одакле су поникли. Величином фарми, хигијеном и условима у којима животиње живе позавидели би много искуснији фармери. Отреситост коју ова жена поседује је основна особина са којом се суочава , са којом се бори, већ пуних 20 година чак и када то подразумева и свађе и физичке окршаје са Албанцима који их окружују.

Поред фарме, ту су и млекара, и сушница и пекара. Од животиња које гаје производе и продају млеко,месо и јаја , од чега се исплаћују плате за 62 радника. Ова фарма има 100 музних крава, 26 бикова, више од 180 свиња са прасићима, око 300 кока носиља, око 500 кокошака и остале живине, 4 јарца, козе и овце. Поред 17 хектара земље која је под пшеницом обрађује се још 29 хектара земље. Од пластеника , којих има 11 , воће и поврће се дубоко замрзава и користи за продају.

Прошле године је Канцеларија за Косово и Метохију донирала 21 милион динара за потребе фарми и Народне кухиње, која се налази у Прековцу, а има 830 корисника, док цела Метохија има укупно 2200 корисника овог вида помоћи. Народна кухиња ради пуним капацитетом 6 дана у недељи, припремајући квалитетну храну, пуну меса, млека и поврћа и свега што је потребно да један топли оброк садржи, уз домаћи хлеб, из њихове пекаре.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Г-дин Александар Спирић данас је, са одушевљењем пратио сав  рад и труд ове жене и њених радника, али и свих људи који свако ново јутро дочекују са неизвесношћу и страхом од новог дана, а опет су пуни живота и истакао је:” Данашњом посетом сам увидео колико је наше мало неком све. Желим да похвалим рад и труд Светлане и њених радника, оволику количину љубави и пожртвовања коју свакодневно утка у сваку реч и поступак. Привремени орган је тренутно у могућности да скромном донацијом у износу од 300.000 динара помогне раду Народне кухиње и одржавању фарми. Ови људи заслужују много бољи живот, ова деца којих у 3 школе има укупно 87 заједно са предшколцима-заслужују да живе  као и остала деца, у миру, пажњи и љубави. Али , нико од нас у њиховим очима није прочитао тугу, већ само радост што их је неко обишао и показао да нису заборављени. Ја обећавам да ћу помагати колико год то могу, да ћу их обилазити колико ми то обавзе дозвољавају.

Гледајући сву ову лепоту, одлучили смо да у наредном периоду издвојимо 3 милиона динара за отварање фарми, погона или млекара, а чему ћемо разговарати са Светланом јер је она најкомпетентнија за то, а уједно ћемо искористити и капацитет који Косовска Митровица има. Сав новац од прихода биће намењен финансирању ове Народне кухиње, у Новом Брду и помоћи овим дивним људима.”

Светлана Стевић се захвалила на донацији и рекла да ће радо помоћи у ономе што је председник рекао. Нагласила је да помоћ добијају преко институција, невладиних организација, појединаца и Канцеларије за Косово и Метохију.

Највећа радост на овом свету је изазвати осмех среће на нечијем лицу, а ми смо то данас успели. И из Новог Брда одлазимо пуни позитивних утисака али и са неком сетом јер и после посете било кога од нас они остају сами и препуштени себи!

Ако на екрану угледате број 1033 немојте је игнорисати, пошаљите поруку, јер је то помоћ Народним кухињама на Косову и Метохији и свим њиховим корисницима, чије мало неком значи све.

 

 

Служба за односе са јавношћу

 

 

 

 

 

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©