Новости

Подршка Фонда за иновационе делатности предузећима на КиМ

Подршка Фонда за иновационе делатности предузећима на КиМ

Фонд за иновативну делатност Републике Србије у сарадњи са Привременим органом Општине Косовска Митровица и Факултетом техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици организовао је данас „Радни састанак-представљање програма подршке технолошким иновацијама“. Фонд спроводи два програма финансијске подршке намењена микро, малим и средњим предузећима на територији Србије који развијају технолошку иновацију и тиме поспешују конкурентност на тржишту и смањују незапосленост.
Први је Програм раног развоја, намењен микро и малим предузећима млађим од три године. Предузеће мора да буде у приватном сектору, основано у складу са Законом о привредним друштвима и да буде у већинском, српском власништву, објаснио је директор Фонда Иван Ракоњац. Други – Програм суфинансирања иновација намењен је микро, малим и средњим предузећима која развијају технолошку иновацију и није битно када су основана.
“Први програм подржава иновационе пројекте неповратним средствима у висини од 80.000 евра а други програм додељује до 300.000 евра неповратних средстава”, каже Ракоњац.
Он подсећа да Фонд за иновациону делатност у свом портфолиу има неколико програма и сви су у почетку били финансирани кроз претприступне фондове Европске уније а од ове године, ова два програма постају стални програми Фонда за иновационе делатности и финансирају се искључиво из буџета Републике Србије.
Укључивање предузећа са подручја Косова и Метохије у програме Фонда подржала је Канцеларија за Косово и Метохију.
Заменик директора Канцеларије Душан Козарев каже да чврсто верује да наследници Тесле и Пупина постоје и на овим просториме и да нам не мањка маштовитих, даровитих и иновативних младих људи којима је потребна подршка.
“Већ ове године очекујемо помакре који ће доказати да је истинита она максима Стива Џобса да није поента у томе ко колико има пара и у ком делу света живи, већ да је битна идеја”, рекао је Козарев.
У име домаћина присутне је поздравио декан Факултета техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић.
“Мислим да су ови људи на правом месту јер смо ми институција која школује будуће кадрове, будуће инжињере, истраживаче . Сматрам да ће овај састанак имати позииван утицај и да ће мотивисати младе људе да конкуришу за средства и да ћемо већ на неком од наредних састанака моћи да причамо успешну причу о сарадњи Фонда са младим предузетниоцима са овог простора”, поручио је проф. др Арсић и додао да је Влада осниваљем Фонда, показала да има слуха за потребе малих и средњих предузећа која су економски стожер светске економије а којима је потребан континуирани технолошки напредак.
Састанку је присуствовао и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић који је рекао да оваквим улагањима, држава поручује младим људима да је овде присутна и спремна да подржи талентоване и креативне људе.
“И Влада и Канцеларија за Косово и Метохију оваквим улагањима поручују да сви студент али и сви креативни људи који умеју паметно да уложе средства, могу да рачунају на подршку. Такође, овим они поручују да су људи на Косовуи и Метохији грађани Србије а не грађани другог реда”, рекао је Спирић.
За програме финансирања, пријаве се врше посредством портала за пријављивање – www.иновационифонд.рс. На портал се налазе и пријава и упутства за конкуренте као и детаљније представљање свих програма које Фонд за иновациону делатност спроводи.

Извор: Радио Косовска Митровца

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015