Menu
Новости

Подељена признања за Дан града, Марку Ђурићу „кључ“ Kосовске Митровице

Подељена признања за Дан града, Марку Ђурићу „кључ“ Kосовске Митровице

Поделом захвалница и признања најзаслужнијим институцијама и појединцима, данас је у сали Митровачког двора у Северној Митровици свечано обележен Дан овог града и 76 година од ослобођења у Другом светском рату.
Знатно скромније, уз много мањи број људи и поштовање епидемиолошких мера, због познате ситуације са коронавирусом, одржана је свечаност на којој је председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић захвалио свима онима који су у овим тешким временима помогли у борби за опстанак српског народа у овом граду, али и на читавом Kосову.

„Данашњи датум нас обавезује и окупља да се сетимо и одамо почаст онима који су дали своје животе за слободу. Слобода је најскупља реч и за њу ћемо се засигурно сви заједно и у будуће залагати. Многе теме о слободи су писане и пишу се и данас. Ми ширимо дух јединства и верујемо да ћемо као слободарски народ уложити максималне напоре да наша деца живе у слободном и мирном окружења, што је и тренутна политика нашег председника Александра Вучића који се залаже да дијалогом и мирним путем дођемо до решења“, рекао је Спирић.

 

Посебну захвалност за немерљив допринос и помоћ у опстанку и останку српских институција и српског народа на Kосову општина Kосовска Митровица упитила је бившем директору Kанцеларије за KиМ и актуелном амбасадору Србије у Вашингтону Марку Ђурићу, који је нажалост био спречен да дође и лично прими кључ овог града, Повељу и икону цара Душана.

Свечаности у Митровачком двору није могао да присуствује ни садашњи директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић и његов заменик Миљан Ранђеловић, па се у име Kанцеларије за KиМ присутнима обратио помоћник директора Иван Вујић, док је Петковић искрене честитке упутио писменим путем.

Вујовић је истакао да „Kосовска Митровица није само град богате историје и богате прошлости, већ је то и град будућности, град младих људи.

„У том смислу Kанцеларија за KиМ наставиће да јача наше институција, а пре свега наш Универзитет. Након што су десетине хиљада људи били принуђени да напусте Приштину, Пећ, Призрен и друге градове широм Kосова, Kосовска Митровица остаје једини урбани центар нашег народа на овим просторима. Њен стратешки значај за Србију тиме постаје још већи. Тога смо сви дубоко свесни и зато смо тако чврсто решени да ни по коју цену не допустимо да Kосовска Митровица опет буде окупирана или напуштена. Србија ће учинити све да наше институције овде ојачају и да створимо перспективу за младе људе. На крају Kосовска Митровица ће бити место где се огледа успешност дијалога између Срба и Албанаца, та два народа мораће у будућности да нађу свој заједнички интерес и заједнички језик“, рекао је Вујић који је пренео поздраве председника Александра Вучића и владе Републике Србије.

Иако је било планирано, због забране уласка на Kосово заменику градоначелника Горану Весићу, данас није потписана повеља о братимљењу Kосовске Митровице и Београда, али су у знак захвалности за изузетну помоћ и братску љубав коју добијају од главног града Србије челници Kосовске Митровице доделили повеље и грб града које је примио директор ЈKП „Градска чистоћа“ из Београда Марко Попадић.

Осим помоћи у реализацији инфраструктурних пројеката и опстанку српског народа на Kосову, захвалност је овог пута исказана и институцијама и појединцима који се већ месецима несебично боре са невидљивим противником, вирусом ковид – 19.

Свечаност у сали Митровачког двора употпунили су и чланови црквеног хора Бранислав Нушић, као и песник Милан Михајловић који су извели пригодан уметнички програм.

Извор: Косово онлајн

Comments are closed.