Новости

ПОВЕЗАНИ КУЛТУРНОМ, А УСКОРО И ПРИВРЕДНОМ САРАДЊОМ

ПОВЕЗАНИ КУЛТУРНОМ, А УСКОРО И ПРИВРЕДНОМ САРАДЊОМ

Представници града Требиња и општина Косовска Митровица и Лучани данас су у Требињу разговарали о сарадњи у разним областима, истичући да је ријеч о једном народу који жели да чува праве вриједности, идентитет културе и традиције.

Током разговора који су организовани у оквиру традиционалне смотре фолклора у Требињу, а у којој учествују и друштва “Косовски божур” из Косовске Митровице и “Абрашевић” из Чачка, истакнуто је пријатељство и четнаестогодишња сарадња два народа која која желе да продубе сарадњу на добробит и једне и друге стране.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић је истакао да су на састанку били представници града Требиња, Косовске Митровице и Лучана из области туризма, привреде, који ће у наредном периоду сагледати стање које су то области гдје би се конкретна сарадња могла успоставити.

“Могли бисмо ми из Требиња да отворимо неки погон у Косовској Митровици или они код нас, али исто тако постоји реална могућност и да пласирамо своје производе код оних других”, рекао је Ћурић.

Он је истакао да је ово први корак када су у питању разговори о привредној сарадњи, али не и када је пријатељство у питању које траје већ 14 година кроз културна дешавања.

Предсједник Скупштине општине Требиње Драгослав Бањак је истакао да је дошло вријеме да се, осим кроз дјеловање културно-умјетничких друштава, ова два народа повежу и у области привреде, туризма, индустрије.

“Обавили смо прелиминарне разговоре и закључили да је проблематика на оба простора слична. Оно што је јасно је да смо једни на друге упућени и традиционално и културно, али и привредно”, реако је Бањак.

Александар Спирић, предсједник привременог органа општине Косовска Митровица, осврнуо се на живот у том дијелу Косова и Метохије поручујући да желе да остану на својим огњиштима и да су за мир и стабилност.

“Да смо ми један народ са браћом из Републике Српске говори и недавна посета нашег председника Александра Вучића Требињу, као и отварање Козуларне канцеларије Генералног конзулата Србије у овом граду. У овом времену треба да будемо јединствени и свесни свих изазова”, рекао је Спирић и истакао значај мирољубиве политике коју воде предсједници Србије Вучић и Републике Српске Милорад Додик.

Спиирић је навео да је осим безбједности један од највећих проблема на Косову и Метохији привредни аспект.

“Верујем да ћемо на почетку успети да направимо сарадњу привредника из регије Требиња и севера Косова и да успемо да повежемо привреднике на добробит и једне и друге стране”, рекао је Спирић.

Александар Пајовић, представник општине Лучани, изразио је задовољство данашњим разговорима, напомињући да ова општина има војну индустрију и ливницу, те да се нада успјешној сарадњи са Требињем.

“Оно што је најбитније да би се млади људи запошљавали је развој привреде. Имамо велики простор и за развој туризма, јер је Требиње постало туристичка мека примамљива за грађане Србије, а ми имамо велику културно-туристичку манифестацију Сабор трубача у Гучи”, рекао је Пајовић.

Разговорима је претходио свечани дефиле учесника и наступом у Дучићевој улици којим је почео 14. Сабор Фолклора у организацији КУД-а “Херцеговина” из Петровог Поља.

 

 

 

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015