Menu
Новости

Патње Срба на Косову и даље трају

Патње Срба на Косову и даље трају

БЕОГРАД – Српски патријарх Иринеј упозорио је данас, поводом десете годишњице погрома над српским народом на Косову и Метохији, да страдања косовских Срба још трају.

Патријарх је, на свечаној академији у Народном позоришту у Београду поводом обележавања годишњице погрома, оценио да агонија започета 1389. нажалост још траје и да је можда још жешћа него што је почела.

Он је нагласио да се страдања на Косову и Метохији, тамошњег народа и његових светиња, одигравају у време када се поносимо добом у којем живимо, демократијом и слободом а да се погром догодио пред очима културне Европе и Америке.

Толика страдања која су се десила крајем 20. и почетком 21. века, према његовим речима, нису забележена ни у време када су Османлије освајале Косово и Метохију.

„Круна тих страдања, народа, земље и културе тога народа одиграла се пре десет година пред очима света“, подвукао је патријарх рекавши, да трагедија траје и данас.

Он је навео да је у погрому 2004. страдао царски Призрен са другим градовима, који су остали без српског народа.

„Од 1999. до 2004. спаљено је, уништено и разорено 135 цркава и манастира, од њих већина заштићени културно историјски споменици. Страдале су том приликом и неке највеће светиње као што је Богорица Љевишка, украс 14. века, Призренска богословија, која је на тим просторима и под Османлијама делала“, рекао је Иринеј.

„Света српска земља Косово И Метохија остала је без Срба. Све што се дешавало дешавало се у присуству оних који је требало да обезеде мир и некакво благостање свих народа који су живели на Косову и Метохији“, навео је патријарх, додајући да су уништена и српска гробља.

Истовремено је указао да су албанска гробља нетакнута у српским срединама на Косову и Метохији.

„Европа је мало учинила да колико-толико залечи ране српског народа, и да не говоримо о онима који су протерани, убијени, о жутим кућама. Таквих жутих кућа има много на Косову и Метохији и у тим кућама се догађало нешто што историја није забележила, да су жвим људима, Србима вадили органе. То је чињеница и истина о којима многи знају и преко којих се нажалост врло лако прелази јер се ради о српском народу“, истакао је патријарх.

Он је казао да очекујемо одговор од оних који су позвани да размишљају и буду носиоци мира, реда и поретка, на питање шта је српски народ скривио да се тако нешто дозволи.

Патријарх је казао да желимо да се корени српски не угасе, да светиње буду заштићене и да се омогући онима који желе да их посете, као и да се подари минимум мира, слободе и Косову, и оним малобројним житељима српског народа.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да данас не би требало говорити, већ само се сећати жртава – да је било правде и да су злочини кажњени. Он је указао да се данас, први пут, у школама говори о погрому, а да не ћутимо већ говоримо јер они који су били дужни да заштите грађане без обзира на веру и нацију, нису говорили.

„Докле год постоји српски народ ми ћемо говорити јер они који су били дужни да то чине још увек ћуте“, истакао је Вулин, позвавши међународну заједницу, којој је Србија предала на веру Косово и Метохију, да поштује сопствене одлуке.

„Тражимо да у сваком споразуму који чини са нама, компромису који учинимо, да увек поведу рачуна да злочини нису кажњени, и да ћемо увек питати када ће бити, да хоћемо имена не само паликућа, већ и оних који су их послали и наредили им да то чине“, нагласио је Вулин и додао да онај ко мрзи, ко може да убија нема националност и веру.

Вулин је истовремено поручио да Србија неће дозволити да се културно наслеђе Срба преименује, однесе негде другде или да га неко присвоји.

Вулин је подсетио да је данас требало да буде у Приштини, у обновљеној цркви Светог Николе, на парастосу, али да му то није дозвољено.

Међународну заједницу он је упозорио да некажњени злочин прети увек да се понови и да некадашње паликуће могу лако да се појаве на сиријском ратишту, као бомбаши убице, у Мадриду, Лондону.

„Они који су научили да кидају крстове, пале цркве и куће, а остану некажњени, неће престати са злоделима“, подвукао је Вулин.

Михаел Фројнд, председник удружења пријатељства Израел-Србија, казао је да је дошао да покаже солидарност са грађанима Србије поводом сећања на погром, када је више десетина хиљада албанских муслимана кренуло у кампању етничког чишћења.

„Ако албански екстремисти немају поштовање према мртвима неће имати ни поштовање према живима. То је био очигледан покушај да се изрбише сваки траг српског присуства на Косову и Метохији“, подвукао је он.

Фројнд је казао да је погром мрља на лицу Европе и целе међународне заједнице, чији већи део је ћутао. То што нико није изведен пред лице правде само погоршава првобитни грех ћутања, оценио је Фројнд.

Comments are closed.