Новости

Отворена Прва Ускршња колонија у Косовској Митровици

Отворена Прва Ускршња колонија у Косовској Митровици

Свечано отварање колоније одржано је у Митровачком двору, а гости су уживали у богатом културно-уметничком програму који су припремили чланови КУД ‘’Косовски божур’’, солисткиња Јелена Спирић и фрулаш Јовица Арсенијевић.

Током ускршњих празника гости Косовске Митровице биће четрнаест уметника са простора Косова и Метохије, из централне Србије и Војводине.

Пожелевши гостима пријатан боравак у Косовској Митровици, директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге Петар Трајковић изразио је очекивање да ће се организатори показати као добри домаћини и исказао наду да ће ова колонија прерасти у традицију.

‘’Кажу да постоје људи који умеју да на најбољи начин осећање изразе рукописом, а постоје људи који снагом свога духа и ума, кичицом и бојама стварају уметничка дела. То је био разлог да их окупимо овде’’, истакао је Часлав Милисављевић, један од селектора колоније. Милисављевић је присутну публику упознао са гостима, учесницима ликовне колоније, нагласивши да је веома срећан што је ове године дао допринос овој предускршњој свечаности.

Уметници који ће током трајања колоније боравити у Косовској Митровици су Цица Стојановић (Београд), Даница Митровић (Зрењанин),Милена Бошковић (Београд),Мира Поповић (Београд), Мирјана Јанковић (Београд), Милица Милетић (Сочаница/КМ), Светислав Лудошки (Зрењанин), Јовица Дејановић (Врање), Михајло Петковић (Београд), Драгослав Божовић Бошке (Зубин Поток), Драгана Бојић Николић (Београд),Драган Тасић (Врање), Светислав Славковић Кајзер (Врање) и Бранислав Бане Илић (Звечан,Косовска Митровица).

Милан Михајловић, истакнути песник и новинар, рецитовао је стихове уз музичку пратњу фрулаша Јовице Арсенијевића, а присутне је поздравио и Велимир Матановић историчар уметности.

Нагласивши да Косовска Митровица и оваквим манифестацијама показује да је град отворених врата и отвореног срца, председник Привременог органа Општине Косовска Митровица, Александар Спирић пожелео је гостима и присутнима добродошлицу и свечано отворио Ускршњу ликовну колонију.

slike’’Косовска Митровица је средиште свих важних културних дешавања, а у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику имамо прилку да се овде окупимо и упутимо честитку нашим драгим суграђанима и истакнемо значај јединства, слоге и солидарности. Морамо бити још хуманији, морамо бринути о нашим суграђанима, рођацима и комшијама. Косовска Митровица заслужује једно овакво вече и нека нам сваки Васкрс донесе више слободе, више уметника и више нових дела и стваралаца’’, подвукао је Спирић.

Светислав Лудошки, уметник из Зрењанина каже да је први пут је у Косовској Митровици, трећи пут на Косову и Метохији, а насликао је стару, аутентичну банатску кућу, техником уље на платну.

‘’Ово је мој већ десети долазак на Косово и Метохију, посећивао сам Колонију у Лепосавићу, а тренутно сам први пут на ликовној колонији у Косовској Митровици. Увек радо дођем и увек обиђем све наше манастире на северу КиМ’’, нагласио је сликар Михајло Петковић из Београда.

‘’Мени као ученици Средње уметничке школе и младој уметници веома значи ова ликовна колонија. Ово је прва колонија на којој учествујем и ово је велики гест и леп начин да се ми уметници изразимо’’, рекла је Милица Милетић, уметница из Косовске Митровице.

Током наредних дана, уметници ће бити гости Косовске Митровице, а том приликом обићи ће и манастире на северу КиМ.

Организатор Прве Ускршње ликовне колоније је Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, а покровитељ је Привремени орган Општине Косовска Митровица.

Извор: Радио Контакт Плус

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015