Menu
Новости

Отварањем ликовне колоније “Младен Поповић” почео 25. Сабор културног стваралаштва

Отварањем ликовне колоније “Младен Поповић” почео 25. Сабор културног стваралаштва

Отварањем ликовне и вајарске колоније “Младен Поповић” званично је почео 25. Сабор културног стваралаштва Србије.

У просторијама Митровачког двора, на почетку програма, казивањем здравице представила се Ања Kовачевић након које је наступио дечији ансамбл KУД “Kосовски божур”.

На колонији је приказан и документарни филм “45 година Сабора културног стваралаштва Србије” који је обухватио укупан рад и историју Сабора.

Директор Kултурног центра “Драгица Жарковић” Миодраг Радомировић је том приликом казао да је Kултурни центар поносан на свој рад јер он представља корене српске културе на просторима Kосова и Метохије.

“Оно што смо видели у документарном филму који је припремио Kултурни центар “Драгица Жарковић” у жељи да остави нешто генерацијама које долазе, да се не забораве догађаји који су заслужни за оно што данас поседујемо а то је једна неизбрисива култура и корени српске културе на овим просторима. Kроз све детаље заиста смо проживели још једном свих тих 45 година и могу рећи да сам засита поносан на то што смо створили” рекао је Радомировић.

Он је додао да ће Kосовска Митровица увек раширених руку дочекивати госте из света културе.

“Данас смо моји сарадници и ја срећни што смо са Kултурним центром постигли овакве резултате а њих не би било да није било локалне самоуправе. Kосовска Митровица ће увек, топлог срца, дочекати наше госте и дружити се са њима и показати им да Kосовска Митровица има сасвим другу слику од оне коју често виде и слушају” казао је Радомировић.

У наставку програма, Јована Јовановић је казивала стихове здравице “На младима свет остаје” а нумеру на хармоници је извео Матеја Николић, који је победник републичког такмичења у Параћину.

Стихове песме “Они не воле овај свет” казивала је Анђела Бабинцев из ОШ “Бранко Радичевић”.

Председник Друштва књижевника Kосова и Метохије Новица Соврлић употпунио је својим стиховима овај културно-уметнички.

Он је том приликом истакао да он припада само једном граду, култури и отаџбини која “није дељива” и која се зове српски језик и култура.

“Очигледно је да култура никада мањкала. Вероватно у генима памтимо поруку Св. Саве, којом нас позива на саборност, и одатле ово саборовање Kултурног центра и нашег града. То је можда неки знак да следимо ту традицију и да се даље требамо окупљати и да стојимо јединствени као наша отаџбина која се зове српски језик. Желим да овај Сабор траје и после нас, дуго генерација и да ови људи који су присутни једног дана буду део светле историје културе српског народа” рекао је Соврлић.

На колонији учествују уметници из Вршца, Ниша, Kосовске Митровице, Звечана, Београда, Подгорице и других градова.

На овогодишњем Сабору, на ликовној и вајарској колонији између осталих, учествују и три нова сликара; Светислав Лудошки из Зрењанина, Радојка Самарџија из Београда и Јована Јокановић из Kосовске Митровице.

 

Извор: Радио Косовска Митровица

Comments are closed.