Menu
Новости

Откривен споменик кнеза Лазара у Косовској Митровици

Откривен споменик кнеза Лазара у Косовској Митровици

Споменик кнезу Лазару на градском тргу ″Шумадија″ у Косовској Митровици откривен је на велики празник Видовдан уз присуство директора Канцеларије за Косово и Метохију, представника локалне самоуправе као и више стотина људи. Импозантну статуу високу 7,5 метара са постољем од 3 метара, подигнута је средствима Владе Републике Србије.

Уз пригодан културно-уметнички програм, на самом почетку се као домаћин присутнима обратио председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић, који је приликом откривања споменика кнезу Лазару рекао да је почаствован што су данас сви окупљени заједно на Косову и Метохији, у недрима српског народа, на простору где се исказала сва наша историјска вредност:

″Задовољство ми је што данас могу да констатујем да смо ми генерација која је одржала да ствара ново, боље, трајније и сигурније.  Будимо поносни што имамо славну прошлост. Исказујмо је. Да се види. Носимо је у себи и са собом, јер се ми тиме видимо. Допуњавајмо је новим садржајем. Градимо нашу садашњост. Уздижимо је новом снагом духа. Да онима који ће стасавати буде ведрије за гледање. Као што видите, најважније од свега  је што се започело са једном новом логиком. Са новим мишљењем које показује српску духовност. Показује нас.  Враћа уверење да утврђујемо наше темеље. Остављамо знаменитости. Да се исказују кроз време. Да укажу и покажу какви смо били. Кога смо имали. Какви смо данас. Какви треба да будемо сутра. Дакле, суштина нашег поимања је да будемо народ културног утицајаи зрачења. Да имамо своју будућност.  На путу пробраних вредности, за исказ уздизања народа, нека се нађе и ова наша замисао. Лазарев споменик у Косовској Митровици. Свој на своме и међу својима. Да окупља и подстиче. Да снагом  напаја. Да надгледа. Да Милошем храбри. Лазар је овековечио Косово. Својом уздигнутом мишљу Лазар је увек био на Косову. Данас је и стасом међу нама. Дошао је.″

Спирић се посебно захвалио директору Канцеларије за Косово и метохији, Марку Ђурићу, као и представницима свих српских општина уз поруку да се слогом и јединством предвиђа пут заједничке постојаности, заједничког исказивања државе и народе, укупног српства на овим просторима.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да је порука данашњег празника, Видовдана, пре свега у потреби подизања наше националне свести и савести, са намером да радимо више и делотоворније.

″Косово и Видовдан су најбоље сведочанство да се као народ никада нисмо борили за пролазности, да смо увек били на бранику праведног и часног. Данас имамо задатак да са посебном одговорношћу откријемо споменик који ће зрачити мудрошћу и духовношћу, снагом одлучности и државничком важношћу” – рекао је Ракић.

 

Директор Канцеларије за Косово и метохији Марко Ђурић истакао је окупљенима ″да је Лазарев глас надјачавао буку и бес силних и усмерио нас  на прави пут подсећавши ко смо и одакле потичемо″.

″Толико је снажан и неодољив зов Лазарев да нас је и данас овде окупио да подигнемо један прави кип достојан његове величине“, рекао је Ђурић и додао да је српски народ после Косовског боја више волео да подиже споменике од речи које је могао кроз историју да носи са собом у збег и које нико није могао да сруши и оскрнави.

„Лазар је овде да остане јер су и Срби овде да би остали и нека данас овде пред Богом и пред светим кнезом Лазаром то буде наша заклетва. Народ и државу можете волети на разне начине, али се Србија не може волети без Косова и Метохије, јер какав је то патриотизам који се лишава највреднијег што имамо, који се одриче суштине и сваког садржаја.“

Подсетио је да је „Видовданска заклетва коју изговарамо на Косову и Метохији заклетва читавог српског народа и да без Лазара не можемо бити успешан колектив, а изазове пред нама не можемо решавати као појединци“.

Након откривања, владика рашко-призренски Теодосије са свештенством освештао је споменик Кнезу Лазару.

Comments are closed.