Новости

Одржан дечји фестивал “Цвркути са Ибра”

Одржан дечји фестивал “Цвркути са Ибра”

Традиционални фестивал “Цвркути са Ибра”, који ове године уједно прославља 35 година постојања, одржан је вечерас у Дому културе “Трепча” у Звечану.

одрзан-децји-фестивал-цвркути-са-ибра-фото Радио Kонтакт плус
Одлично вокално извођење свих 22 такмичара, обележило је 17. по реду дечји фестивал забавне музике.

Подељени у две категорије “мини” – (основци од 1. до 4. разреда) и “тини” – (основци од 5. до 8. разреда), били су у прилици да пред овдашњом публиком истакну своје гласовне могућности. Представили су се у најбољем светлу, што су и доказали громогласни аплаузи и искрени осмеси публике.

У обе категорије премијерно је изведено 22 композиције, писаних и компонованих за фестивал, у пратњи дечјег хора музичке школе “Миодраг Васиљевић” из Kосовске Митровице, под диригентском палицом Нурке Налбани и најмлађих чланова “Стреет данце” клуба из овог града.

Стручни жири, у саставу Давид Парлић, Светлана Пиндовић и Душан Димитријевић, изабрао је победнике овогодишњег фестивала, док је публика изгласала победника фестивалске награде.

Фестивалска, односно награда публике у “мини” категорији, припала је дуету Барбари Милидраговић и Богдани Влашковић, које су извеле композицију “Нисам крива”, док је у “тини” категорији награду освојила Ања Јеротијевић, са композицијом “Звезда падалица”.

Прво место у “мини” категорији, такође су освојиле Барбара Милидраговић и Богдана Влашковић са композицијом “Нисам крива”. Друго место припало је Вељку Спирићу, за песму “Некад и сад”, а треће место је освојио Новак Ђорђевић, са песмом “Најлепша”.

У “мини” категорији, награду за најбољи текст, освојила је Стојанка Бојић, са композицијом “Цвркути са Ибра”, у изведби Барбаре Стојковић.

Награду за најбољу музику освојила је Јелена Спирић, за композицију “Некад и сад”, а награду за најбољи аранжман освојио је Дејан Поповић, за композицију “Да шарамо свет”, коју је извео Немања Николић.

Прво место у “тини” категорији припало је Ањи Јеротијевић, са композицијом “Звезда падалица”, друго место је заузела Милица Миљковић, за песму “Бићеш ту”, а треће место освојила је Мина Јакшић, са песмом “Ти и ја”.

У “тини” категорији, награду за најбољи текст добио је Срђан Здравковић, за композицију “Дан сунцем обасјан”, коју је извела Милена Здравковић. Награда за најбољу музику припала је Миломиру Мартиновићу, за песму “Дрво”, коју су извеле Ленка и Kалина Стефановић, док је награда за најбољи аранжман отишла у руке Александра Поповића, за композицију “Љубав зове”, у изведби Анастасије Поповић.

Специјална награда за помоћ и подршку фестивала, додељена је маестру Петру Ракићу и председнику Привременог општинског органа, Александру Спирићу.

Барбара и Богдана, ученице ИВ разреда ОШ “Бранко Радичевић”, кажу да су се спремале месец дана за ово такмичење и да је припрема текла доста тешко. Подршку им је пружила наставница Сања Гвоздић, а победу, како тврде, нису очекивале.

“Пуно ми значи награда, нисам уопште очекивала то да ћу да освојим прво место”, каже Барбара.

“Никада се нисам такмичила и ово је један предиван тренутак за мене”, поделила је са нама своје утиске Богдана.

Ања Јеротијевић, четврти пут учествује на овом такмичењу, по други пут осваја прво место, а ове године освојила је и глас публике. За такмичење се спремала две недеље.

“Било је много труда и рада, тако да сам дошла овде докле сам дошла.”

Иако се потајно надала победи, није је очекивала.

“Нисам знала да ли може две године заредом да се освоји прво место и као и сви такмичари, надала сам се победи, али нисам очекивала…”

Директор Установе за спорт, омладину и специјализоване услуге, Петар Трајковић, истиче да се годинама уназад овај фестивал успешно одржава, а то показује, како каже, и велики број учесника.

“Са поносом можемо да кажемо да је током свих ових година, скоро 10 одсто популације српског народа из Kосовске Митровице, учествовало на фестивалу као извођачи, аутори, текстописци… Ми се поносимо овим фестивалом и даље ћемо га гаијити и трудити се да он опстане”, поручује Трајковић.

У ревијалном делу, наступили су учесници претходних фестивала са награђеним композицијама. Међу њима су биле Ленка и Филипа са песмом „Сестрице“, затим Теодора Симић, са композицијом „Играј“, као и Исидора Некић, са композицијом „Потражи ме“.

Пред публиком се нашао и финалиста „Пинкових звездица“, Давид Марковић.

Организатор ове манифестације је Установа за спорт, омладину и специјализоване услуге, а главни покровитељ је Привремени орган општине Kосовска Митровица. Фестивал су подржали и Музичка школа “Миодраг Васиљевић”, затим РМХK „Трепча“, као и Студентски центар “Приштина”.

Први дечји музички фестивал “Цвркути са Ибра”, одржан је 1984., а реактивиран је 2005. године.

Покретачи овог фестивала, по узору на италијански дечији фестивал “Златни цекин”, били су најпознатији митровички музичар, гитариста и композитор, и један од најпознатијих музичких аутора са KиМ Петар Ракић, заједно са покојним Благојем Стевићем и Живком Милићем из тадашњег савеза аматера који је и организовао први фестивал.

Извор: Радио Контакт Плус

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©