Menu
Новости

Обележен Дан државности у Косовској Митровици

Обележен Дан државности у Косовској Митровици

Поводом Дана државности и празника Сретење данас у сали ″Митровачког двора″ са почетком у 12 часова, одржана је Свечана академија у организацији Привременог органа општине Косовска Митровица.
Председник Привременог органа господин Александар Спирић, истакао је поводом Дана државности Републике Србије да је овај дан битан за српски народ, јер се свест о независној држави темељи још из времена славних Немањића, а да је на нама да не посустајемо.
″Данашњи датум је један од најбитнијих у политичком, културном, историјском календару Србије. Данашњи дан обележавамо не само као Дан државности, већ као и празник Уставности и слободарске традиције. Он је не само дан кад обележавамо почетак националног ослобођења, већ дан када обележавамо снажан ход Србије у освајању личних, људских права и слобода. Данас са поносом можемо да се подсетимо слободарске традиције српског народа, али истовремено са великим надама, упремо поглед у нашу заједничку будућност, будућност мира, права и правде ″, рекао је Спирић.
Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић истакао је да данашњи метод политичке борбе и избор мора да буде рационалан, а у циљу остварења интереса заједнице, којим ће се омогућити стабилна платформа за преговоре са свим заинтересованим странама. Он се осврнуо и на разне политичке потресе који су се дешавали протеклих недеља на Косову и Метохији рекавши да су они ″апсорбовани, без већих поремећаја″, и да ће уз помоћ Владе Републике Србије деловање остати у функцији народа и да ће оно бити много јаче и продорније.
Присутнима се обратио и директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, оценивши да је време у коме обележавамо овај празник за нас на Косову и Метохију посебно тешко.
″Петнаест година наш народ и наша држава живе у перманентој неизвесности стрепећи какве невоље и муке очекујемо у сваком новом дану. То је камена, неуништива и непоколебива вера у наш народ, наше јединство, вера у то да је наша заједница и сви политички потези морају бити вучени имајући у виду и оне који се били стотинама година пре нас и интересе оних који долазе после нас. Ми се трудимо да политику водимо на тај начин,″ рекао је Ђурић.
На Свечаној академији, у препуној сали ″Митровачког двора″ приређен је и богат културно-уметнички програм. Глумац Лепомир Ивковић казивао је монолог Карађорђа Петровића, а у програму су учествовали песници, КУД Косовски Божур, који је извео сплет игара из централне Србије и црквени хор ″Бранислав Нушић″ из Косовске Митровице.

Служба за односе ја јавношћу

foto_vest__1424009685 o p

Comments are closed.