Новости

Обележен Савиндан у цркви Светог Саве у Јужној Митровици

Обележен Савиндан у цркви Светог Саве у Јужној Митровици

Светој архијерејској литургији коју је поводом храмовне славе цркве Свети Сава у јужном делу Косовске Митровице служио намесник, свештеник Ненад Стојановић присуствовало је више десетина верника.

Резању славског колача присуствовали су и начелник коосвско-митровачког оркуга Славко Симић, и председник Прирвеменог органа Александар Спирић.

У обраћању верном народу свештеник Ненад Стојановић рекао је да као што је ” Свети Сава живео светим животом, да сви гледамо у његов живот и тако останемо запамћени у нашем роду.

“Ми се и након више од 7 векова сећамо његовог живота, његових дела, школа , манастира и болница које је основао. И ми данас после толико година прослављамо највећег Србина у роду људском. Он је дао свој допринос за своју државу, цркву, народ. Тако смо и ми дужни да дамо свој допринос овом роду, овој цркви , народу и држави. Да и ми дамо оно што нам је Бог остравио, а то је да наслеидмо и својој деци оставимо свети живот, и као што је Свети Сава учио да испуњавамо Јеванђеље Христово. Свети Сава се трудио, постио, молио се Богу, и тако постигао светост живота и удостојио се да буде један велики светитељ пред Богом и наш молитвеник . Ова црква се обнавља захваљујући вама, сваке године све више и више долази народ препознаје своју светињу, не заборавља своје светиње, и док је народа и у њиховим умовима ова црква и ми ћемо да постојимо овде као свештеници, и бићемо ваши молитвеници пред Богом”, рекао је Стојановић.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да “нема веће радости него када се окупљамо и обележавамо храмовну славу у јужном делу града”.

” Све већи број људи је јасан показатељ да светосавски пут треба да наставимо да пратимо, јер нас он обавезује да је поред братске љубави потребна слога и јединство. Када српски народ обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве , у тешким моментима са којима се суочава наш српски народ на простору Црне Горе исказујемо солидарност, љубав и слогу која треба да буде изнад свега. Наш приоритет у раду јесте да пружимо руку помирења,а пре свега да шиирмо братску љубав, узајамну подршку, да младима и деци стварамо бољу буудћност. На то нас обавезује Свети Сава, али и држава Србија, и све институције државе Србије које су на располагању српском народу на простору Косова и Метохије” истакао је Спирић.

Начелник косвскомитровчаког управног округа Славко Симић истакао је да је Свети Сава родоначелник “нашег рода и неко ко је оплеменио српски народ и вером и знањем, неко ко је путоказ и зато нас називају светосавцима“.

“Јесте величанствен и свечан дан у јужном делу Косовске Митровице, али са друге стране је и тужан, јер поред свештеничке породице која живи овде, Срба овде да нема. На нама је да се овде окупљамо, да се сабирамо , да се боримо за нашу државу, нашу цркву и наше светиње. Ја се надам да ћемо у тој борби и успети, јер заиста се бије велика битка за опстанак светосавља и овде на Косову и Метохији, али и свуда у региону. Надам се да ћемо се окупљати и сабирати око сваке наше светиње и да ће нас из године у годину бити све више. Да показујемо љубав, слогу и толеранцију према другима и да на овим просторима опстајемо и остајемо” рекао је Симић.

Радомир Раша Ројевић, председник Удружења грађана косовскомитровчаког округа из Београда, а који су били и једни од овогодишњих домаћина, рекао је да су дошли да обележе славу, јер “их све вежу емоције за храм који је био једини на просторима косовскомитровачког округа”.

Подсетио је да ова црква почела да се гради 1896.године, а да је прва литургија служена 1912.године у недовршеном храму, а да је храм освештан јула 1921.године.

“Мени је драго да је велики број Митровчана кренуо аутобусом. Наше удружење ће и даље помагати. Ми смо стално са нашим народом овде у косовскомитровачком округу. Морам да нагалсим да велику помоћ у нашем раду имамо од људи који немају никакве везе са Косовом и Метохијом” рекао је Ројевић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©