Menu
Новости

Обележан Дан матичара

Обележан Дан матичара

Поводом Дана матичара, данас су председник Привременог органа Александар Спирић, начелник општинске управе Саша Петровић и начелница опште управе Оливера Радовић организовали пријем за раднике ове Службе.

Председник Привременог органа Александар Спирић поздравио је матичаре и честитао им празник уз напомену да у времену које нам предстоји треба да се настави са унапређењем рада ове службе као и личном усавршавању матичара:

„Упис у матичне књиге предуслов је за остваривање многих права, и зато је посао матичара важан за све нас као појединце, те и за саму државу. Обављање дужности матичара у условима честих измена прописа и различитих тумачења и примене  истих,  захтева стално усавршавање што подразумева редовно праћење прописа који регулишу ову материју,  а све у циљу ефикасног и економичног остваривања права грађана. Свесни смо колико је Матична служба битна за грађане, јер сте ви ти који издајете држављанства, вршите упис у матичну књигу рођених  и остале основне документе за издавање свих других извода и уверења. Прва асоцијација на ваш посао су венчања, иако су матичари, у ствари, тихи пратиоци и сведоци живота сваког човека. Често заборављамо да се управо вама обраћамо и у другим кључним тренуцима, попут оних, када се роди нови живот, али и када се заврши. Бити матичар је леп, али и одговоран посао, и знамо да свако место има само једног матичара, а више заменика.“

Начелник општинске управе Саша Петровић је нагласио да је Матична служба заправо слика општинска управе и да до сада није било никаквих приговора на њих рад, почев од комуникације самих службеника који су комуникативни, располежени и увек излазе у сусрет свакоме.

Дан матичара установљен је 1996. године поводом обележавања 50 година од ступања на снагу Закона о државним матичним књигама и 100 година постојања државних матичних књига.

 

Comments are closed.