Menu
Новости

Обављено паљење бадњака испред храма Св. Димитрија у Kосовској Митровици

Обављено паљење бадњака испред храма Св. Димитрија у Kосовској Митровици

Ове године је традиционално организовано освећење и паљење Бадњака испред цркве Светог Димитрија у Kосовској Митровици. И поред мера заштите против епидемије и укупне ситуације, традиција је настављена а данашњој светковини и обичају присуствовао је велики број православних верника.

Грађани су се окупили испред храма у Kосовској Митровици око 16х, а међу њима је био и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић.

Присутним православним верницима се испред цркве обратио протојереј-ставрофор Милија Арсовић уз поруке о значају овог празника за српски народ.

“Данас је радосни дан за нас хришћане, а поготово за нас Србе који славимо Бадњи дан – дан пред сам највећи празник рођења Господа Бога и спаса нашег Исуса Христа. Нека ово вече буде благословено и да Бог да да чујемо ту радосну вест, анђели који су певали тада, спустивши се са неба на земљу, данас се спаја небо и земља и певали су слава на висини Богу и на земљи мир и међу људима добра воља. Нека тај мир буде благословен код свих нас, да та молитва као и наша вечерас буде на спасење свих ваших домова” поручио је протојереј.

“Ове године Бадње вече славимо око нашег храма много скомније, не због тога што смо ми то хтели, већ због тога што нам ситуација налаже тако. Због саме епидемије, наш владика Теодосије дао је благослов, и ми смо то послушали, да ове године не правимо никаква послужења. Знате и сами да смо се овде сваке године окупљали, кували ракију, делили смо поклоне, а све уз помоћ наше општине и Привременог органа. Они су помогли и ове године, и ми смо имали намеру и купили смо воће, али када је владика дао благослов, узели смо то воће и однели га у Здравствени центар у Kосовској Митровици. Нека на ово Бадње вече молитву и радост понесете вашим домовима, и да Бог да да славимо у бољим временима. Нека сте сви живи, здрави и богословени” поручио је присутим верницима и грађанима протојереј-ставрофор Милија Арсовић.

Освећење и паљење бадњака данас је организовано и испред других православних храмова широм српских средина на Kосову.

Бадњак је запаљен још јутрос у Храму Св. Саве у Јужној Митровици, а потом и у Зубином Потоку и Звечану испред цркве Св. Тројице, односно цркве Св. Ђорђа.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.