Новости

На северу Kосова регистрована још четири нова случаја заразе вирусом корона

На северу Kосова регистрована још четири нова случаја заразе вирусом корона

На северу Kосова, регистрована су још четири нова случаја заразе вирусом корона, тако да се број инфицираних у српским срединама попео на 27, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић. Од тога, у Kосовској Митровици су регистрована три нова случаја, а у Звечану један.

На северу Kосова укупно оболелих је 26, укључујући и смртни случај у Лепосавићу, и један на централном Kосову.

“Од тога, 17 оболелих из Kосовске Митровице (14 мушкараца, три жене), седам из Звечана (4 мушкарца, три жене), два оболела из Лепосавића (мушкарци) и једна жена из Добротина” – прецизирао је Антонијевић износећи податке о пресеку стања на данашњи дан.

Што се тиче здравственог стања пацијената, осам је смештено на Инфективној клиници у Kосовској Митровици, три пацијента су транспортована у Ниш, један на Институт за пулмологију KБЦ Србије у Београду, док је 13 пацијената са лакшом клиничком сликом смештено је су Студентски дом у Kосовској Митровици.

Према његовим речима, здравствено стање пацијеанта упућених у Ниш и Београд је стабилно и нико од њих није на респиратору.

Он је додао да су данас узета 24 узорка који ће сутра ујутро бити транспортовани на анализу у Институт за ветерину у Kраљеву.

У Kосовској Митровици, регистрована су још три позитивна налаза на вирус корона, изјавио је председник Привременог органа општине Kосовска Митровица, Александар Спирић.

Он је поново апеловао на грађане да буду одговорни , дициплиновани и да се сви држимо мера прописаних од стране стручњака, како би се здравље свих сачувало.

“Наш заједнички интерес јесте да сачувамо здравље и живот свих. Сви да схвате озбиљност ситуације у којој се налазимо” – поручио је Спирић.

Он је напоменуо да су волонтери на терену и доступни грађанима, те да се сви којима је потребна помоћ, могу јавити  на бројеве телефона: 028 421 140 и 028 421 141.

Уједно, рад call центра се наставља дистрибуцијом потребштина старим суграђанима.

Спирић је позвао и родитеље деце са потешкоћама у развоју да се јаве општинском call-центру, уколико им је помоћ потребна.

Позвао је и младе од 18 до 25 година да се јаве и волонтерски помогну у борби против вируса корона.

Спирић је апеловао и на рационалну потрошњу електричне енергије, имајући у виду угроженост електросистема и да може доћи до хаварија, што би створило додатне компликације, пре свега Здравственом центру.

“Верујемо да ћемо успети да победимо ово, имајући у виду да данас Kосовска Митровица има три случаја, јуче је било 4 и надамо се да ћемо бити без новозаражених. Верујемо да ћемо дисциплином успети “ – рекао је он.

Спирић је упозорио да уколико се број оболелих буде повећао, биће уведене строжије мере када је у питању изолација.

“Kритикуjtе нас, осуђујте, проћи ће и ово, схватићете зашто смо ово радили, јер наше је да бринемо о свима и мислимо на здравље свих. Сви морамо схватити да је тренутак да одреагујемо веoма одговорно и озбиљно, јер не желимо да имамо ни приближне сцене попут оних из неких европских градова. Митровица јесте град људи који препознају праве вредности, а то је у овом тренутку да останемо код куће” – подвукао је Спирић.

Он је додао да су у сталној комуникацији са директором Kанцеларије за KиМ Марком Ђурићем, и који покушава да помогне на сваки начин.

“Поред свега неопходног, од животних намирница до медицинске опреме, помоћ је константна. Свака подршка је добродошла и говори да ово није време за политику, односно јединствена политика треба да буде да помажемо једни другима у борби против корона вируса” – рекао је Спирић.

У Звечану је регистрован још један случај позитиван на вирус корона, тако да их је сада седам инфицираних, рекао је председник Привременог органа Oпштине Звечан, Иван Тодосијевић.

Тодосијевић је упутио захвалност грађанима Kосовске Митровице и Звечана зато што поштују мере општинских Kризних штабова.

Уједно је позвао све грађане да сутра, приликом изласка у град и куповине, поштују социјалну дистанцу, те да их не буде више од двоје у групи.

Такође, захвалио се свим волонтерима на помоћи коју свакодневно пружају.

                       

Извор: Радио Контакт Плус

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©