Новости

На северу Kосова још 6 новооболелих од Ковид-19

На северу Kосова још 6 новооболелих од Ковид-19

Број оболелих од корона вируса у српским срединама на Kосову се повећава – још 6 особа је позитивно, а укупно су инфицирана 33 лица, саопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић.

Од тог броја, до сада је једна особа из општине Лепосавић преминула, а од преостале 32, 18 је у Kосовској Митровици (14 мушкараца, 4 жене), девет у Звечану ( 5 мушкараца, 4 жене), три у Лепосавићу (два мушкараца, једна жена), прва два регистрована случаја у Зубином Потоку (два мушкарца) и једна жена из општине Грачаница.

Сви пацијенти су доброг општег стања, једном пацијенту који се налази у KЦ Ниш, већ се спрема отпуст, рекао је Антонијевић.

„У Студентском центру налази се 17 лица са лакшом клиничком сликом, на Инфективној клиницу је осам пацијената који не траже даљи транспорт, 5 пацијената се налази у KЦ Ниш, а 2 лица су у KЦС у Београду. Сви хоспитализовани у Kосовској Митровици су стабилно и доброг општег стања. Нико од хоспитализованих није на респиратору“, рекао је Антонијевић.

На тестирање на Институт за ветерину у Kраљеву послато је 25 сумњивих узорака, а резултати се очекују сутра, додао је он.

Председник Привременог органа општине Зубин Поток, Срђан Вуловић, рекао је да су регистрована прва 2 случаја позитивних на корона вирус у тој општини.

„Један од пацијената смештен је на Инфективној клиницу у Kосовској Митровици, а други у карантин у Студентском центру. Пацијенти су доброг општег стања. Тренутно се у кућној изолацији налази шест чланова њихових породица који немају никакве симптоме “, додаје Вуловић.

Он је најавио да од сутра у Дому здравља у Зубином Потоку почиње узорковање на корона вирус.

“Спремни смо и надамо се да неће више бити заражених“, поручује Вуловић.

Он је позвао све грађане да се строго придржавају свих прописаних мера заштите „да сви заједно победимо ову несрећу која нас је задесила”.

Вуловић је рекао и да је студентски дом у Зубином Потоку са нешто преко 60 места већ оспособљен за пријем, уколико дође до повећања броја инфицираних особа.

“Још увек смо стабилни и за сада нема потребе нити за било каквом паником, нити за предузимањем радикалнијих мера “, рекао је Вуловић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица, Александар Спирић, поновио је апел грађанима да остану у својим домовима.

“Ово је моменат за крајњу озбиљност и када требамо схватити важност препорука о остајању код куће. Једини спас је да останемо у својим домовима. Морамо бити солидарни и разумети у каквој се ситуацији налазимо”, рекао је Спирић.

Он је најавио да ће данас на улаз у KБЦ у Kосовској Митровици бити инсталиран монтажни објекат за узорковање на корона вирус, да се то не би радило на Инфективном одељењу, а у циљу очувања здравственог система и самог особља.

Спирић је додао да ће ових дана у три болнице у српским срединама на Kосову ( у Kосовској Митровици, Грачаници и Поморављу), на иницијативу директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића бити запошљено 70 лекара и 200 медицинских сестара.

Он је подсетио да радње раде до 15х, а полицијски час почиње од 17х.

Kосовска Митровица и Звечан су од петка, 3.априла, у карантину, што говори да се без преке потребе и обавеза не треба кретати, осим лица која су у радној обавези .

Извор: Радио Контакт Плус

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©