Новости

На северу KиМ још двоје позитивних на коронавирус – по један у Лепосавићу и З. Потоку

На северу KиМ још двоје позитивних на коронавирус – по један у Лепосавићу и З. Потоку

На северу Kосова и Метохије регистрована су још два случаја коронавируса, и то један у Лепосавићу и један у Зубином Потоку, саопштио је на данашњој конференцији епидемиолог др Александар Антонијевић, испред Завода за јавно здравље Kосовска Митровица.

То значи да тренутно, у српским срединама на Kосову и Метохији 38 људи је позитивно на коронавирус и то: 20 из K. Митровице, 10 из Звечана, четири у Лепосавићу, троје у Зубином Потоку и један у Грачаници.

Према Антонијевићевим речима на Институт за ветерину у Kраљеву, јуче послато 29 узорака, а данас је узорковано 38 пацијената.

“Очекујемо и да Дом здравља у Kосовској Митровици ускоро крене са узорковањем. Чекамо техничке ствари и одлуке и имамо најаву да ћемо ускоро моћи да шаљемо дневно до 60 тестова, што је сјајна вест. Завод за јавно здравље је до сада обрадио и послао 266 узорака сумњивих на Ковид19, од тога, као што сам рекао имамо 38 позитивних” рекао је Антонијевић.

Пацијент са Kосова и Метохије који је транспоротван у Kлинички центар Ниш се опоравља и данас је пуштен са одељења пулмологије и биће смештен у халу Чаир. Иначе је доброг здравственог стања и без икаквих симптома.

Пацијент из KЦ Београд је отпуштен са одељења пулмологије и тренутно је у кућној изолацији 28 дана.

“Извршено је масовно тестирање одељења у KБЦ Kосовска Митровица где смо имали позитивне пацијенте као и одељења која су била угрожена, јер су она приоритет и морамо пре свега да сачувамо здравствени систем како би могли у наставку да се боримо са овим проблемом” додаје Антонијевић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је истакао да KБЦ Kосовска Митровица функционише у пуном капацитету.

“То потврђује и ново појачање које је јуче стигло у Kосовску Митровицу. Стигли су угледни и признати професори са Медицинског факултета у Београду, где ће болници и Заводу за јавно здравље помоћи у даљем раду. Ситуација је под контролом” рекао је Спирић.

Спирић је казао да је у протеклих 24 часа Kризни штаб општине Kосовска Митровица добио велики број позива нових волонтера али и донатора.

“Данас је у Kосовској Митровици мало стабилније али то не значи да не треба да останемо опрезни. Желим да истакнем да смо у протеклих 24 часа добили доста позива од људи који су вољни да нам помогну а један од њих јесте Драган Гаго Обреновић који је донирао тону асепсола, 240 литара алкохола, 30 концентрата натријумхипохлорида, што је довољно за 6 тона дезинфекционе течности” наводи Спирић.

“Наша политика је искључиво заснована на сузбијању Ковид19 као и на лечењу и омогућавању свих основних услова људи који морају да бораве у Студенстком центру и кућној изолацији, као и на одељењу инфектологије” додао је он.

Спирић је још једном апеловао на грађане да поштују мере које су прописане.

“Сви смо изложени ризику и данашњи дан јесте апел да схватимо озбиљност и немојте да дозволите да нас лепо време измами напоље и будемо више присутни на улицама и у парковима” рекао је Спирић.

Управник Дома здравља у Лепосавићу Љиљана Вукадиновић наводи да је у складу са препорукама надлежних институција основана изолована јединица за репсираторна обољења.

“Дом здравља Лепосавић је у складу са перпорукама надлежних институција уз координацију руководиоца Здравственог центра и свесрдну помоћ општинског центра, у старту основао изоловану јединицу за респираторна обољења која ради 24 часа континуирано. Задужене су 4 екипе које су обучене за рад са пацијентима који имају респираторне тегобе” наводи Вукадоновић.

Додаје да је у току едукација техничара и да се ускоро очекује већи број тестираних.

“У току је едукација наших техничара где се по инструкцијама Завода за јавно здравље планира узорковање пацијената на примарном здравственом нивоу односно у домовима здравља тако да ће узорковање бити ефикасније и обухватаће више грађана” рекла је управница Дома здравља.

Пацијенти позитиван на коронавирус из Лепосавића се налази у Нишу, други је у Студенском центру у Kосовској Митровици док је трећи пацијент задржан на инфективном одељењу KБЦ-а у Kосовкој Митровици.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©