Новости

Митровданске свечаности

Митровданске свечаности

У сусрет градској слави-Светом Димитрију, као и сваке године претходе Митровданске свечаности.

Данас је најпре у Градском музеју одржана изложба фотографија Милутина Милисављевића а поводом обележавања 1000 година постојања Епархије рашко-призренске и 800 година аутокефалности Српске православне цркве. Изложбу  је отворила директорка Биљана Милентијевић, о настанку фотографија говорио је сам аутор Милутин Милисављевић, песму о Светом Димитрију говорио је Милан Михајловић из своје последње књиге песама “Срне и ране” а у име председника Привременог органа општине Косовска Митровица обратила се и захвалила портпарол Привременог органа која је истакла да овим показујемо јединство и заједништво чиме чувамо идентитет, традицију и културу коју су нам наши косовски јунаи оставили у аманет.

Затим је, у Митровачком двору одржана Духовна академија у оквиру Митровданских свечаности, коју је отворио црквени хор “Бранислав Нушић” извевши “Оче наш”. Градску славу је честитао и о Светом Димитрију говорио прота јереј-ставрофор Милија Арсовић,  затим су се уз пратњу хора смењивали предшколци ПУ”Даница Јарамаз” са вокалном солисткињом  Јеленом Спирић, а онда су ученици свих школа Косовске Митровице рецитовали песме о свом граду.

Духовну академију је затворио председник Привременог органа општине Косовска Митровица Г-дин Александар Спирић : ” Часни оци, уважене даме и господо, поштовани суграђани, нити лепших ни радоснијих  дана од ових који претходе прослави градске славе, који Косовска Митровица прославља увек на један леп и достојанствен начин. Ова година је посебна јер обележавамо 8 векова аутокефалности Српске православне цркве. Ове године смо добили нову трпезарију у порти Храма Светог Димитрија, а очекујемо да ћемо већ следећу Митровданску духовну академију обележити на већем и бољем простору.

Не само дана око Митрована, него и свих дана који му претходе и следе , оно што треба да нас везује је дух заједништва и слоге, јер само тако можемо остати и опстати на овим просторима , одолети притисцима који ће  на нас вршити и остати уз државу Србију. Данас смо добили директна обећања од председника Вучића да је држава уз нас, да нас неће напустити и да ће увек стајати уз свој народ на Косову и Метохији.

Срећна нам слава Митровчани, сваку срећу здравље и радост !” овим је речима завршио своје излагање председник Спирић.

И маестро Петар Ракић је честитао славу , додавши : ” На многаја љета !”

 

Служба за односе са јавношћу

1

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©