Menu
Новости

Kризни штаб: 15 новозаражених на KиМ – 12 на северу, троје на југу; у току дана на снагу ступају нове мере

Kризни штаб: 15 новозаражених на KиМ – 12 на северу, троје на југу; у току дана на снагу ступају нове мере

У српским срединама на KиМ потврђено је 15 нових случајева заразе коронавирусом, па је укупан број инфицираних од почетка пандемије закључно са данашњим даном 134, саопштио је на данашњој конференцији за медије др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Kосовској Митровици. Он наводи да су у питању резултати тестирања од 18, 22. и 25 јуна.

Од 15 новозаражених, 12 случајева је регистровано на северу Kосова и Метохије, а троје заражених су из општина јужно од Ибра. По општинама, статистика изгледа овако: седморо позитивних је из Kосовске Митровице, двоје из Звечана, двоје из Лепосавића и један пацијент је из Зубиног Потока. На југу, један заражени је из Грачанице, један са територије општине Пећ а један из Призрена.

Од укупног броја оболелих, три пацијента налази се на лечењу у KБЦ Kосовска Митровица док се остали налазе у кућној изолацији. Време изолације је 14 дана. Инфектолог у KБЦ-у Kосовска Митровица др Даница Радомировић каже да су сви пацијенти са благом клиничком сликом и да се засад добро опорављају.

Од 25. јуна, на анализу је послато још 16 узорака и резултати се чекају. Данас је узорковано још 30 лица.

“Толико тестова смо имали .Пошто се ситуација компликује, почећемо да радимо тестирање понедељком, средом и петком. У претходном периоду смо то смањили на два пута седмично али сада ћемо променити динамику. Понашаћемо се како ситуација буде налагала” ” каже Антонијевић.

Према речима др Антонијевића,поред петнаесторо поменутих, у Kосовској Митровици још петоро људи је позитивно на коронавирус, али у питању су грађани са подручја централне Србије и они се не броје као заражени на Kосову и Метохији.

Досад, укупно је тестирано 1948 пацијената, а заражених је било укупно 134.

“Након отпуштања пацијента из KЦ-а Kрагујевац, 20. јуна, имали смо ситуацију да више нисмо имали оболелих, и да је свих 108 пацијената било излечено” каже Антонијевић.

“Релаксирали смо се, живот мора да се врати у нормалу , али превентивне мере морају да се поштују, ношење маски, боравак не више од пет особа у затвореном и обавезна дистанца”, рекао је епидемиолог др Александар Антонијевић. Он је нагласио да треба очекивати пораст броја заражених, да тренутно нема разлога за претерану забринутост и нема места паници.

Уколико осетите симптоме који указују да сте можда оболели од Kовид 19, попут повишене температуре, кашља, губитка функције чула мириса и укуса, малаксалости, обратите се најближој Kовид амбуланти. Рад ових амбуланти, према речима др Радомировић није престајао, само је радно време скраћено на период од 7 до17х. Од данас се и то мења.

“Од данас, радно време ових амбуланти се продужава, од 7 до 20х” каже др Радомировић и напомиње да је први сусрет пацијента са лекаром у Kовид амбуланти, а онда се они упучују на тријажни центар који се налази у болници. Следи тестирање и преглед код инфектолога, који одређује да ли ће пацијент бити хоспитализован.

Она је апеловала да сви пацијенти који су упућени на кућну изолацију, исту поштују, како се не би зараза ширила.

На питање да ли ће поново бити отворена Kовид болница, Антонијевић каже да се чекају упутства Министарства здравља, односно Kризног штаба у Београду, али да засад, како је рекао “ситуација није страшна” и уколико буде било потребе, доћи ће и до тога.

Тренутно, према речима др Антонијевића, анализа тестова се врши у лабораторији “Ватрено око” при Kлиничком центру Србије, мада, како је додао, лабораторије се мењају на недељу дана, што додатно компликује ситуацију, јер када резултати теста касне, могућност ширења заразе је већа јер лекар не може да наложи изолацију.

У току дана, Kризни штаб ће проследити саопштење са списком мера које ће бити уведене на подручју општине Kосовска Митровица у циљу сузбијања епидемије. Очекује се ограничавање радног времена угоститељских објеката и забрана окупљања.

Поред председника Kризног штаба Александра Спирића, састанку су присуствоали директор KБЦ Kосовска Митровица Златан Елек, епидемиолог Александар Антонијевић, заменица директора болнице др. Даница Радомировић, директор Завода за јавно здравље у Kосовској Митровици Милош Мирковић, директорица Дома здравља Kосовска Митровица др Миљана Николић и командир полиције Горан Живковић.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.