Новости

Kосовска Митровица слави градску славу Митровдан

Kосовска Митровица слави градску славу Митровдан

Kосовска Митровица данас прославља градску славу Митровдан.

Свету архијерејску литургију у храму посвећеном Светом Великомученику Димитрију , служио је владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва епархије и хора Бранислав Нушић.

По завршетку литургије, градским улицама је прошла литија након чега је на главном градском тргу Шумадија, обављено резање славског колача и ломљење славске погаче са златником . Ове године, златник је пронашао мали Стефан Миаиловић.

У свом обраћању верном народу, владика Теодосије је рекао да нам је данас потребно исто оно смирење, које је Свети Димитрије имао када је пострадао за Христа.

„Да молитвама Светог Димитрија и нас Господ сачува на овим светим просторима, да и ми, попут наших светих ходимо смирено , гледајући у све оно вредно што је у нашем роду а што је нама остављено да сачувамо. Истовремено, очи своје подижући ка небу, да гледамо у будућност“, поручио је владика Теодосије.

У име Владе Републике Србије, грађанима Kосовске Митровице славу је честитао директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић.

„Овде је сваки дан – дан борбе за опстанак , дан борбе за очување нашег националног, културног и духовног идентитета , дан борбе за очување наших националних и државних институција и зато смо у читавој Србији поносни на овај град“, рекао је Ђурић.

Он је додао да је Kосовска Митровица град који ужива поштовање, љубав и поверење читаве Србије .

„Зато што читава Србија зна да се Kосовска Митровица, као град налази на бранику одбране наших државних и националних интереса“, казао је Ђурић.

Он је напоменуо да док год смо спремни да се боримо за оно што је наше, то неће бити изгубљено нити ћемо бити поражени.

„ А ми поручујемо, и нека то чује цела Србија, да смо спремни да се боримо“,додао је Ђурић.

У име домаћина, грађанима и гостима се обратио председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица Александар Спрић, који је рекао да грађани Kосовске Митровице остају истрајни на путу опстанка.

„Велику подршку имамо од наше државе, Владе и председника. Верујем да ћемо сви бити уједињени, сложни и чврсти јер само тако можемо да се суочимо са свим недаћама и у наредном периоду“ поручио је Спирић.

Грађане је поздравио и председник Одбора за помоћ српском народу на Kосову и Метохији Владе Републике Српске Милорад Арлов који је, као и претходних година, на дар најмлађим Митровчанима донео златник са ликом Светог Димитрија.

Обележавање славе завршено је у порти храма Светог Димитрија где је постављена славска трпеза.

Ово је осамнаеста година заредом, како Kосовска Митровица обележава Митровдан као градску славу .

         

         

Извор: Радио Косовска Митровица

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015