Новости

Kосовска Митровица обележава годишњицу ослобођења и Дан општине

Kосовска Митровица обележава годишњицу ослобођења и Дан општине

Полагањем венаца на Партизанском брду на споменик страдалим рударима Трепче, данас је почело обележавање годишњице ослобођења Kос. Митровице у Другом светском рату и прослава Дана општине.

Председник СУБНОР-а Слободан Богићевић подсетио је да је на данашњи дан 1944. године ослобођена Kосовска Митровица.

„Била су то тешка времена борбе против фашизма и окупације јер је окупатор био много јачи уз подршку домаћих издајника. Посебно су се радовали балисти, јер су они уз помоћ окупатора убијали, пљачкали, палили и чинили злочине над српским, црногорским и другим народима,“- рекао је Богићевић.

Не смемо заборавити да је један број угледних чланова KПЈ и родољуба из Kосовске Митровице убијен, спаљен и стрељан. Сви су они својом борбом допринели ослобођењу наше земље, храбро гинући за слободу Kосовске Митровице, рекао је он.

Богићевић је подсетио да је током четворогодишње борбе, од 1941. – 1944. године Kос. Митровица са околином дала 1074 борца.

„Ово је дан који опомиње на страхоте Другог светског рата, прилика да одамо почаст свима који су се супроставили нацизму, посебно онима који су у тој борби за слободу уградили своје животе. Обавезни смо да подсећамо младе генерације да су државе и народи дужни да чине све како не би дошло до нових ратова,“- истакао је Богићевић који је у име Удружења савеза бораца Kосовске Митровице и лично честитао грађанима Дан ослобођења Kосовске Митровице.

Поред представника СУБНОР-а венце на споменик страдалим рударима Трепче на Партизанском брду положили су у име општине Kос. Митровица Александар Спирић и у име Kанцеларије за Kосово и Метохију Љубомир Марић.

Спирић: Заједничко деловање у интересу бољег живота грађана

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић изјавио је данас поводом Дана општине и обележавања 73 године од ослобођења града у Другом светском рату да само сложно, заједнички можемо напред, а то Kосовска Митровица и њени грађани заслужују.

Спирић је на свечаном пријему поводом Дана општине и обележавања 73 године од ослобођења града у Другом светском рату рекао да је је много пута истакнуто да ‘одавде нема назад’ и да не треба понављати да се држава Србија одавде не повлачи, нити ће било ко остати без радних места.

Спирић је подвукао важност заједничког деловања у интересу бољег живота свих грађана, напоменувши да је битно да сви радимо и будемо одговорни према себи, својој институцији и својој држави јер ћемо тако, како је рекао, трајати и засигурно бити своји на своме.

Он је рекао да позитивне промене зависе од нас самих изразивши уверење да имамо снаге и капацитета за то, додајући да ће бити прилике за запошљавање младих људи у нашој локалној самоуправи и јавним предузећима чиме ће се допринети бољим и позитивнијим приликама у нашем граду.

“Kосовска Митровица сама по себи има одређену тежину, али и истрајност и нећемо поклекнути нити ћемо прихватати било какве притиске. Морамо да се боримо за слободу мирним и демократским средствима кроз разговоре и договоре и хоћемо да радимо искључиво за наш град и да водимо одговорну политику према свим грађанима” – подвукао је Спирић и захваливши држави Србији која је ‘константно са нама’ свима честитао Дан општине.

На свечаном пријему, којем су присуствовали представници институција које функционишу у систему Републике Србије, прочитана је честитка директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића поводом Дана ослобођења Kосовске Митровице, а у којој се између осталог наводи да Kосовска Митровица данас, као универзитетски и пословни центар обједињује многе потенцијале И пружа шансу за даље напредовање И усавршавање младих људи који су будући носиоци свеукупног развоја и генератори боље будућности.

“Зато је наша заједничка обавеза да свим грађанима И генерацијама које долазе, обезбедимо сигурну будућност на овим просторима, али И да с поносом памтимо нашу историју И велике датуме. Такође, дужни смо да расељеним Србима омогућимо повратак на њихова огњишта, а осталима сигуран опстанак И у том правцу ћемо наставити И да делујемо” – наводи се у честитки Марка Ђурића.

Извор:Радио Контакт Плус

Фотографије: Служба за односе са јавношћу

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015