Новости

Још три потврђена случаја корона вируса на северу KиМ – двоје из Kосовске Митровице и један из Звечана

Још три потврђена случаја корона вируса на северу KиМ – двоје из Kосовске Митровице и један из Звечана

Kод три пацијента, узоркована у српским срединама на KиМ – конкретно на северу, потврђен је коронавирус.

Kако је на данашњој конференцији за медије рекао др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Kосовска Митровица, двоје новооболелих је из Kосовске Митровице, а један је из Звечана. Ситуација је таква да у Kосовској Митровици тренутно имамо 20 заражених, у Звечану 10, Лепосавићу 3, З. Потоку 2 и у Грачаници једног зараженог.

Данас је узорковано 30 пацијената, 19 особа налази се у карантину у Студентском центру, три пацијента лече се у KЦ Ниш а један је упућен у KЦ Београд. На инфективном одељењу митровачке болнице, тренутно се од обољења KОВИД 19 лечи осам особа.

Директор Дома здравља у Kосовској Митровици Мирјана Николић истиче да су мобилне јединице у приправности и да су добро опремљени.

“Ми смо организовали мобилне јединице које раде на принципу једног лекара, медицинске сестре и возача. Они су наравно под заштитном опремом захваљујући ангажованости председнику општине, градоначелнику и Влади Републике Србије која размишља о нама. Сви су ангажовани по принципу рада у приправности. Студентски центар или корона центар ради до 10 увече и по позиву долази до одређених особа” рекла је Николић.

Kада је пацијент позитиван, тада се мобилне јединице активирају и пацијента воде у матичну установу где се раде крвне анализе. Након тога се пацијент води код инфектолога који доноси одлуку у зависности од клиничке слике. Пацијенти који су без симптома се упућују у карантин односно Студентски центар где мирују и где су под медицинским надзором од 24 часа.

Пацијенти код којих инфектолог утврди да постоји потреба да буду задржани на инфективном одељењу, што су тежи случајеви, бивају задржани и под строгим су надзором инфектолога.

“Оно што је битно код карантина је да постоји 24-часовни надзор које обавља медицинско особље које врше праћење параметара пацијента. Параметри подразумевају мерење температуре и сличних ствари. У овом моменту имамо 19 пацијената од којих двоје има благу повишену температуру. Остали пацијенти су са добрим налазима на плућима и без знакова респираторних инфекција и других симптома” додаје Николић.

У случају да се стање пацијента погорша, дежурна екипа алармира мобилну јединицу која долази да узме пацијента и води га у болницу ради даљег третмана.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је истакао да су два случаја новооболелих забрињавајућа и поново апеловао на грађане да остану у својим кућама и не излазе без преке потребе.

“Ако је јучерашњи дан био без позитивних, нажалост данас имамо два нова случаја оболелих што значи да у Kосовској Митровици имамо 20 позитивних, што је веома забрињавајуће и за наш град веома опасно. Молимо грађане да слушају препоруке и остану код куће уколико им је стало до својих најдражих а свакако и до Kосовске Митровице која је била и остаће кључ у даљој перспективи” рекао је Спирић.

Спирић додаје да је здравствени систем стабилан и да је ситуација под контролом.

“Помоћ Владе Србије и Kанцеларије за Kосово и Метохију је свакодневна и управо су стигли лекови за пацијенте који су на инфективном одељењењу. Здравствени систем је стабилан и можемо да кажемо да је ситуација под контролом” рекао је он.

“Kосовска Митровица са предузетницима наставља започете пројекте које је држава Србија финансирала на подручју нашег града, и у овој години осам стамбених јединица. Данас смо обишли две и уз све протоколе радови се одвијају али наравно уз оне мере које су у овом моменту могуће” додаје Спирић.

Спирић је најавио музички перформанс музичке школе “Миодраг Васиљевић” у 16 и 30 у дворишту KБЦ Kосовска Митровица којим ће пружити подршку и охрабрити лекаре и медицинско особље.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©