Menu
Новости

Изложба савременог српског сликарства

Изложба савременог српског сликарства

Градски музеј у Косовској Митровици организовао је 25.децембра сталну поставку, која представља ликовну тенденцију 21.века под називом ″Савремено српско сликарство″, под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица.

Изложба је била веома посећена, а поздравним речима изложбу је отворила директорка музеја Биљана Милентијевић, захваливши се свима присутнима који су дошли, као и Привременом органу без чије сарадње ово не би било изведено.

Председник Привременог органа, господин Александар Спирић, истакао је да наш град може да се похвали тиме што је Oпштина из свих домена успешно реализовала сваки пројекат, и да ће се тако наставити и у 2015-ој години, показујући  одлучност  у очувању вредности које поседује овај град.

″Тачно је да смо почетком године ову просторију адаптирали, и даље сматрамо да није адекватно опремљена, онако како заслужује. Али, музеј сам по себи има своју важну улогу јер осликава једно време. Ове слике које су постављене, захваљујући ангажовању ових људи, пружају прилику да сви уживамо и сазнамо много више о томе″.

Аутор ове изложбе је др Велимир Матановић из Косовске Митровице који се такође обратио присутнима:

″Изложба која је вечерас управо отворена је стална поставка српског сликарства, у првој половини 21.века. У њој су заступљени деветнаест ликовних дела, сви уметници су јако анимирани и познати. Изложба је значајна са аспекта културног добра и без оваквих аутора, које поседује савремена уметност, се не може замислити. Наставићемо да употпуњујемо ову колекцију пратећи све трендове у ликовном сликарству модерне уметности у Србији″.

С обзиром да просторија Градског музеја  има само 50 квадрата зидне површине за излагање, уметничке слике су подељене по деловима. Неки од еминентних уметника, графичара  поклонили  су своје слике музеју као што су: Биљана Вилимов, Душан Оташевић, Момчило Мацановић, Јанош Месарош, Никола Жигон, Слободанка Ракић, Весна Милуновић,  а од скулптора су Велимир Каравелић, Зорка Стевановић и Бранимир Карановић. Оно што не може да се оспори је чињеница да је ова ликовна уметност тренутно присутна у Србији и наш град  се може поносити тиме.

 

 

Служба за односе са јавношћу

Comments are closed.