Новости

Изложба слика у митровачком музеју у част Дана државности

Изложба слика у митровачком музеју у част Дана државности

Председник привременог органа општине Kосовска Митровица је са сарадницима данас у Градском музеју отворио изложбу слика посвећену И Српском устанку и Дану државности Србије.

“Данас је национални празник Дан државност, јако битан дан за нашу постојаност, дан нашег идентитета. Саборност, славољубље и слободољубље је друго име за данашњи празник Сретење о коме не треба превише говорити. Нама је потребно да у будуће више тр наклоњени будемо једни другима и узајамно се помажемо. О Сретењу говоримо са аспекта историјских чињеница које су неспорне , о устанку,уставу…али и о нечему што је најзначајније за наш град и место где се сада налазимо .Градски музеј је доказ и чувар истински правих историјских вредности а и сама локација, кућа Ђорђевића садашње место Градског музеја има значајну историјску позадину.Обрадовала нас је данашња изложба поводом Дана државности, сећање на И Српски устанак, на Kарађорђа и Сретењски устав и лепо је то данас видети”, рекао је Спирић и најавио да ће установе културе у граду већ до краја ове године имати нови кров над главом тачније место које им и припада а то је градски центар културе

Без обзира на то кућа Ђорђевића остаје ту где јесте да сведочи о постојаности једног времена и народа. После рата је културним институцијама које су остале без просторија, омогућила функционисање у ограниченом формату, а данас када прати и бележи сва битна историјска дешавања у прошлој и скоријој историји има једну од најважнијих културних институција. Мали и слободољубљиви народ, а то смо ми, воли да памти, да се сећа и обележава значајне догађаје али и да се бори за слободу која се гради и кроз науку и кроз помирење и слогу међу људима и нећемо дозволити да било ко остане без подршке и помоћи и да нам праве вредности и њихово очување буду изнад свега.

“Почели смо са ангажовањем стручног кадра у музеју и осталим установама културе, да више радимо на активностима како би усмерили све младе људе ка правим вредностима. Да сачувамо језик, културу и свој идентитет можемо једино очувањем културних институција”, додао је Спирић и још једном, уз напомену да је важно да останемо јединствени , сложни и живимо без разлике, честитао државни пазник.

Подсећајући на садржај али и значај изложбе која је данас отворена у Градском музеју историчар Јован Алексић је рекао да се ради о веома вредној и несвакидашњој поставци која је уприлишена поводом Дана државности.

“Срели смо се и окупили на Сретење, дан када се по народном веровању срећу зима и пролеће али и када се симболично срећу и обједињују два горостаса, два великана, два вожда Ђорђе Петровић- Kарађорђе и Милош Обреновић. Време ми не дозвољава да данас иако завређује пажњу говорим о лику и делу ових великана, зато сам одабрао један прикладан цитат Слободана Јовановића који је на питање “У чему је суштински значај Kарађорђа и Милоша?” једном приликом одговорио једном реченицом: “Kарађорђе је био слобода, Милош је био држава”!Доиста је тако и било, борили су се и доказали да не умеју баратати само оружјем него су основали и прве српске институције, народну скупштину и министарства”, између остлог је рекао Алексић подсећајући на историјски значај данашњег дана.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©