Gradska biblioteka

gradska_biblioteka

Biblioteka se nalazi na sledećoj adresi:

Ulica Oslobođenja 9

38220 Kosovska Mitrovica

Fejsbuk stranica – OVDE

Počeci razvoja bibliotečke delatnosti u Kosovskoj Mitrovici mogli bi, uslovno, da se vežu za Društvo trezvene omladine “Bratstvo”, koje 15. maja 1920. godine, osniva čitaonicu i moli sve prijatelje i pisce da šalju ko koliko može od svojih knjiga. Istovremeno, u ondašnjoj Gimnaziji (osnovanoj Ukazom o otvaranju, 1. septembra 1915. godine) postojala je đačka biblioteka. Đaci su 19. januara priredili zabavu na kojoj su igrali komad “Džandrljivi muž” J. S. Popovića, kako bi prikupili sredstva za kupovinu knjiga. Od sakupljenih 2000 dinara, jedan deo je utrošen za kupovinu knjiga – udžbenika za siromašne učenike, a ostatak za kupovinu knjiga za Biblioteku. Bibliotekom tada rukovodi gospodin Lisov, suplent ovdašnje Gimnazije, izbeglica iz Rusije.

Na inicijativu Jovana Jeftića, predsednika opštine, u Kosovskoj Mitrovici je, 1937. godine, otvorena Biblioteka u opštinskoj zgradi. Za tu priliku, a po “nalogu partije”, Žika Nikolić je kupio levičarsku literaturu. Ova biblioteka je, po kazivanju Božidara Radenkovića, predratnog advokata, radila samo nekoliko dana, nakon čega je zatvorena, kako se građanstvu ne bi delile knjige sa komunističkim sadržajem. Od tada, pa do 1945. godine, nema traga da li se i kako obavljala bibliotečka delatnost u gradu.

Kao prva ustanova kulture u gradu, Biblioteka “Vuk Karadžić” osnovana je odlukom Opštine, novembra 1945. godine, na inicijativu prosvetnih radnika i viđenijih građana. Početni fond od oko 1700 knjiga činile su, uglavnom, jedinice iz oblasti književnosti, uz jedan broj stranih knjiga. Prve prostorije Biblioteke bile su u privatnim kućama viđenijih građana, odakle se, do preseljenja u zgradu Skupštine Opštine, selila čak sedam puta.

Da bi ostvarila svoju funkciju i knjigu približila čitaocu, Biblioteka je formirala bibliotečke ogranke u gradu, prigradskim naseljima i selima, ukupno 12. Neki od tih ogranaka su ugašeni zbog tuđeg vlasništva nad prostorom, a neki su se, nakon formiranja opština Zubin Potok i Zvečan, izdvojili iz Matične biblioteke.

Januara, 1994. godine, Biblioteka konačno dobija novi prostor, i preseljava se u zgradu bivšeg hotela “Jadran”. Prostor od oko 800 m2, adaptiran za potrebe Biblioteke, posedovao je tri čitaonice, magacine za knjige, posebne prostore za odeljenja i službe, i pri tom, nalazio se na “žili kucavici”, u samom centru grada. Značajno je bilo i to što je postojala mogućnost da se prostor proširi dogradnjom aneksa od 500 – 700 m2. Skupština Opštine je odobrila zahtev Biblioteke za proširenje i bila spremna da se u narednom periodu ostvari ovaj važan zadatak.

Ustrojstvom mreže matičnih biblioteka u Republici Srbiji, na osnovu Zakona o bibliotečkoj delatnosti 1994. godine, Gradska biblioteka “Vuk Karadžić”, određena je za matičnu, za kosovsko – mitrovački i pećki okrug.

Sve do 1999. godine i ulaska međunarodnih snaga, Biblioteka je vrlo uspešno obavljala matične funkcije na teritoriji 11 opština, opravdavajući joj ukazano poverenje, o čemu svedoče i izveštaji u Matičnom odeljenju Narodne biblioteke Srbije. Za doprinos razvoju bibliotečke delatnosti na ovom području, Biblioteka je dobila niz značajnih nagrada i priznanja od republičkog i opštinskog značaja: Surepovu nagradu, nagradu Zajednice matičnih biblioteka Srbije, Vukovu nagradu KPZ Srbije i Novembarsko priznanje SO Kosovska Mitrovica.

Do 1999. prelomne godine u svakom pogledu, Biblioteka je imala 114.000 knjiga. Knjižni fond je činilo oko 58.000 knjiga na srpskom jeziku, oko 500 na ruskom, nemačkom, francuskom i engleskom, a ostali deo, skoro polovinu fonda, činile su knjige na albanskom i turskom jeziku. Fond je bio klasifikovan po UDK sistemu a njegova organizacija je obuhvatala domaću i stranu književnost na pozajmnom odeljenju za odrasle i decu, stručnu knjigu sa bogatom referensnom zbirkom, fond stare i retke knjige, zavičajnu zbirku i odeljenje periodike sa serijskim publikacijama. Celokupan knjižni fond je bio evidentiran u inventarnim knjigama. Biblioteka je izrađivala autorski i katalog na naslov. U čitaonici za dnevnu štampu, čitaoci su svakodnevno mogli da koriste dnevna izdanja: Politiku, Večernje novosti, Jedinstvo, a od nedeljnika Dugu i Politikin zabavnik. Putem međubibliotečke pozajmice Biblioteka je, za potrebe studenata, pribavljala naslove koje nije posedovala u svom fondu. Posebna pažnja posvećivana je radu sa korisnicima svih starosnih i obrazovnih grupa. U tom smislu redovno su rađene i analize kroz koje su sagledavane potrebe korisnika i činjeni maksimalni napori da im se izađe u susret. Nakon 10. juna 1999. godine, ulaskom međunarodnih snaga, onemogućen nam je povratak u svoj prostor.

Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” je sve do 1. septembra 2014. svoju delatnost obavljala u Tehničkoj školi, u prostoru od oko 100 m2. Biblioteka se trenutno nalazi na novoj lokaciji, u novom prostoru (bivši prostor Centra za socijalni rad).

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©