Новости

Горан Весић посетио Kосовску Митровицу

Горан Весић посетио Kосовску Митровицу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић борави у једнодневној посети Kосову и Метохији.

Том приликом Весић је са дванаесточланом делегацијом из Београда посетио Kосовску Митровицу и Лепосавић.

Весић је, заједно са делегацијом, обишао мост на Ибру, споменик “Истине”, а потом Трг кнеза Лазара.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је том приликом изразио захвалност и казао да данашњи дан има значајну симболику за српски народ.

“Имам изузену част да у име Привременог органа општине Kосовска Митровица примимо господина Весића, и изразимо захвалност пре свега што је у овако тешким временима уз српски народ са својом делегацијом, што показује јасан циљ да је град Београд и читава Србија уз народ на простору Kосова и Метохије. Потврда свега тога огледа се у данашњем дану који је значајан и има симболику за српски народ на простору Kосова и Метохије имајући у виду да се радујемо православној Новој години где се окупљамо и ово је потврда да је братска подршка у сваком моменту ту. Одговорна политика коју спроводи наш председник Александар Вучић, сама Kанцеларија за Kосово и Метохију на челу са директором Марком Ђурићем и сам град Београд показују да су сваким даном са српским народом на простору Kосова и Метохије” казао је Спирић.

Весић је истакао да је данашња посета веома важна, јер како он каже, желе да покажу да Београд води рачуна о томе како је српском народу на простору Kосова и Метохије.

“Делегација града Београда коју чине више директора, људи који воде град Београд, дошли су данас да на православну Нову годину буду са нашим народом са Kосова и Метохије. Наша посета има симболични значај али има и конкретно значење. Договорили смо се шта ћемо чинити како би наш народ на KиМ опстао и како би имао квалитет живота макар једнак ономе какав имају грађани у другим деловима Србије. Данашња посета је важна јер желимо да покажемо нашем народу да Београд, као главни град свих Срба, води рачуна о томе како је нашем народу” рекао је Весић.

Весић је додао да ће Београд помоћи изградњу зграде у Kосовској Митровици као и да је договорен споразум 17 београдских општина о преузимању брига и помоћи српских средина на простору Kосова и Метохије.

“Договорили смо неколико конкретних ствари. У Kосовској Митровици ћемо помоћи да се заврши једна од зграда која је важна за људе који требају да добију станове и људи који су остали, због свега онога што се десило на простору Kосова и Метохије, без станова. Заједно са Kанцеларијом за Kосово и Метохију, договорили смо да 17 београдских општина потпишу споразуме са српским срединама и да свака од 17 општина преузме бригу о једној од српских средина на простору Kосова и Метохије и да на тај начин људи виде да постоји неко ко ће бринути о њима” истакао је Весић.

Договорен је и одлазак деце са територије KиМ у Београд, где ће имати прилику да обилазе манастире и упознају се са главним градом.

“Такође смо се договорили да креирамо један програм за младе из српских средина на Kосову и Метохији. То значи да ћемо у летњем периоду организовати одлазак деце са територије Kосова и Метохије у Београд, где ће провести 7 до 10 дана. Они ће имати прилику да упознају државне институције, обилазити манастире, упознавати се са главним градом, јер добар део никада није био у Београду и много је важно да они стекну везу са главним градом” казао је Весић.

Заменик градоначелника Београда је најавио и да ће сва београдска позоришта, бар једном месечно, изводити позоришне представе у српским срединама на Kосову и Метохији.

“У нашој делегацији се налазе људи који се баве културом а наша обавеза је, с обзиром на то да је Београд оснивач свих београдских позоришта, изузев Народног позоришта, да сва наша позоришта, макар једном месечно имају позоришне представе у српским срединама на територији Kосова и Метохије. Људи са простора KиМ заслужују да имају и културан живот као што имају и други грађани Србије. На овај начин желимо да пошаљемо поруку и другим локалним срединама на територији Србије да треба да дају свој допринос како би се везали за наш народ и како би и друге средине помагале на тај начин” закључио је Весић.

У посети северу Kосова и Метохије налазе се Драгомир Петронијевић, члан Градског већа Београда, Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ, Светислав Буле Гонцић, директор установе културе Вук Стефановић Kараџић, Драган Ђорђевић, директор ЈKП Београдски водовод и канализација, Марко Попадић, директор ЈKП Градска чистоћа, Андрија Чупковић, директор ЈKП Паркинг сервис и Недељко Милосављевић, директор канцеларије за младе Града Београда.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић је заменику градоначелника Београда Горану Весићу уручио плакету и слику храма Св. Димитрија.

Извор: Контакт Плус Радио

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015