Новости

Ми памтимо оно што су они дали зарад наше будућности

Ми памтимо оно што су они дали зарад наше будућности

Оглашавањем сирена за ваздушну опасност и полагањем цвећа на споменик “Истине” , данас је у Kосовској Митровици  обележена двадесетогодишњица од почетка НАТО бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије (СРЈ).

Минутом ћутања одата је пошта страдалима у интервенцији ” Милосрдни анђео “.

Венце су, симболично у 12 и 44 положили чланови испред локалне самоуправе -председник Привременог Органа општине Косовска Митровица -Александар Спирић, испред Српске листе-Миљана Николић а испред бораца председник Савеза удружењеа бораца -Слободан Богићевић.

Председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица Александар Спирић подсетио је да је град Kосовска Митровица дала више стотина живота за одбрану Србије, истакавши :

“Не смемо допустити да у заборав оду сва ова имена, и локална самоуправа мора данас да води рачуна о томе више него икад. НАТО агресија је 78 дана уништавала  оно највредније – људска права и право на слободу. Чак и сада, двадесет година касније, српски народ на Kосову и Метохији вапи за слободом”, рекао је Спирић.

Он је подвукао да упркос свему, српски народ и они који воде државну политику су опредељени за мир и теже томе да се нађе демократско решење које ће омогућити да народ живи у нормалним условима.

Испред Српске листе венац је положила Миљана Николић, која је истакла да је неправедним убијањем српске деце, НАТО демонстрирао силу.

“2500 живота, од тога 79 дечијих осмеха је заувек угашено. Данас стојимо овде да подсетимо да зло које нам је нането није успело да разори достојанство и дух једне мале државе. И зато у име свих страдалих, не смемо заборавити никада 24. март 1999.” нагласила је Николић.

У име Савеза удружења бораца Kосовске Митровице венац је положио председник Савеза Слободан Богићевић који је НАТО агресију над Југославијом назвао “малим светским ратом”.

“Преживели борац и наша борачка удружења, као и сви родољуби српског народа никада неће заборавити борце који су изгубили животе у свим ослободилачким ратовима за одбрану наше лепе државе” рекао је Богићевић и додао да је дужност грађана да се сваке године окупљају на спомен обележјима и одају им пошту.

Обележавању годишњице бомбардовања у Kосовској МИтровици присуствовали су и представници Kанцеларије за Kосово и Метохију на челу са замеником директора Жељком Јовићем, председник Одбора за помоћ српском народу на KиМ из Бањалуке Милорад Арлов и представници Општине Звечан где је у преподневним сатима, такође полагањем венаца на Споменик пострадалим Звечанцима, обележена годишњица.

Пошту страдалима током 78 дана даноноћне агресије као и свим жртвама сукоба 1998. и 1999. године,, одали су чланови породица пострадалих Митровчана.

Сам град Kосовска МИтровица нашао се на мети бомби 2. маја, када је са два пројектила из ваздуха погођена зграда СУП-а (на месту где се данас налази Филозофски факултет).

Од пре неколико година, на овом трагичном месту налази се спомен-обележје на ком пише: “Не умиру они којих се сећамо”.

Према незваничним подацима током трајања НАТО агресије, животе је изгубило преко 2500 цивила и више од 1000 војника и полицајаца.

У војној акцији “Милосрдни анђео” учествовало је 19 чланица НАТО Алијансе.

Бомбардовање је обустављено 10. јуна, када је потписан споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Kосова и Метохије.

 

Comments are closed.

Copyright & design reserved to: PATRO© 2015