Новости

Додела уговора о раду лицима са посебним потребама; породица Зарковић стамбено обезбеђена

Додела уговора о раду лицима са посебним потребама; породица Зарковић стамбено обезбеђена

Центар за базну рехабилитацију у Косовској Митровици је место у коме најосетљивији чланови друштва проналазе подршку и сигурност. Центар пружа помоћ, подршку, али и адекватну негу која је на располагању свим општинама на северу Косова.

Данашњом посетом председника Привременог органа општине Косовска Митровица-Александра Спирића, начелника Косовско-митровачког управног округа-Славка Симића и директорке Националне службе за запошљавање, доказали смо и показали да и о најосетљивијим друштвеним групама има ко да брине.

У Центру за базну рехабилитацију данас су подељени уговори лицима са посебним потребама, а том приликом, председник Привременог органа општине Косовска Митровица је изјавио: “Вођење одговорне политике, што нас заправо и обавезује, јесте и у томе да бринемо о сваком појединцу, а тако и о особама са инвалидитетом. Нас радује данашњи чин доделе уговора овим лицима, јер смо им вратили осмехе на лице, а самим тим и увели у друштво где заправо они и припадају. Радује нас и охрабрује да је Привремени орган општине Косовска Митровица један од оних који има најмању стопу незапослених особа са инвалидитетом, сваке године се укључују у разне програме и тако ћемо и наставити.”

Издвојено је 1.4 милиона динара за реализацију овог пројекта кроз програме јавног рада, како у предшколској установи “Даница Јарамаз”, тако и Центру базне рехабилитације. Тиме потврђујемо да су они са нама и да су део нас. Кроз наше институције показујемо колико нам је битан сваки поједиац.

“Национална служба за запошљавање заједно са Привременим органом општине Косовска Митровица, доделила је данас 13 уговора лицима која имају посебне потребе, тако и лицима која припадају категорији теже запослених. Национална служба за запошљавање издвојила је 3 милиона прошле године одлуком министра за рад, борачка и социјална питања, што чини 60% од укупног износа средстава која су намењена за суфинансирање мере активне политике запошљавања док је локална самоуправа издвојила 2 милиона. Остале уговоре које ћемо доделити односе на програм стручне праксе и покретање сопственог бизниса у Косовској Митровици. Локална самоуправа следеће недеље ће приступити изради новог захтева за 2020. годину који се тиче локалног акционог плана запошљавања како би смањила стопу незапослености.”- рекла је директорка Националне службе, Верица Ћеранић.

Присутнима се обратио и начелник Косовско-митровачког управног округа Славко Симић: “Локална самоуправа, заједно са државом Србијом показује одговорност према сваком појединцу. Особе са посебним потребама су део наше заједнице, друштва и део наше породице. Хвала им на храбрости, борби, хвала им што одолевају са свима нама у искушењима кроз које пролазимо сви ми заједно. Надам се да ће њихово укључивање у рад институција побољшати квалитет, организацију и функционисање наших институција. Желим да истакнем да ће Косовско-митровачки управни округ заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију и локалном самоуправом у наредном периоду ојачати наше институције Републике Србије, кадровски, материјално и институционално, тако да ће ови људи имати значајну улогу у том процесу.”

Да брину о свим својим грађанима, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и начелник Косовско-митровачког округа Славко Симић, показали су данас и тиме што су породици Зарковић, самохраној мајци која живи са три малолетна дтета у тешким условима, уручили кључеве од стана.

За породицу Зарковић ово је било велико изненађење. Милка Зарковић, самохрана мајка, имала је само речи хвале.

Овом приликом се обратио председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић: “Сазнавши да је смаохрана мајка и без посла, да живи у јако тешким условима, без решеног стамбеног питања, пронашли смо могућност и обезбедили стамбену јединицу за ову породицу која то заиста заслужује. На овоме нећемо да се зауставимо, пуним интезитетом, не само овој породици, већ и другим породицма које имају сличне проблеме, покушаћемо да изађемо у сусрет и све то решити заједно са државом Србијом, нашим Центром за социјални рад који на један професионални начин исказује амнезу свих породица којима је више него икада потребна помоћ. Ту смо да сви заједно, тимски, уз помоћ Републике Србије и председника Александра Вучића, Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, радимо и сарађујемо.”

Служба за односе са јавношћу

 

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©