Novosti

Svi stvaraoci 25.Sabora kulturnog stvaralaštva-pobednici

Svi stvaraoci 25.Sabora kulturnog stvaralaštva-pobednici

Otvaranjem Likovne kolonije “Mladen Popović” počeo je 25.Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici i obeležavanje jubileja-45 godina Sabora kulturnog stvaralaštva. Ovaj kao i svaki prethodni Sabor organizovan je  pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica a u organizaciji Kulturnog centra ” Dragica Žarković”.

Ovim povodom prikazan je i dokumentarni film o ” 45 godina Sabora”, kako bi se svi ljudi i poštovaoci kulture sećali  početaka ovakvog jednog stvaralaštva koji ih je kroz godine vodio sa istim ili čak jačim intezitetom, jer svake godine je dolazilo još više slikara,još više pesnika, još više Kulturno-umetničkih društava.

”Kosovska Mitrovica je uvek bila okrenuta pravim vrednostima koje doprinose našem identitetu. Ljubav prema našoj zemlji vidljiva je svake godine u junu mesecu na ulicama našeg grada što se ogleda u igri, pesmi i velikom broju učesnika iz zemlje i regiona”, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica- Aleksandar Spirić.

Slikari su stvarali sedam dana, što na šetalištu što u sali Društvene ishrane, a kao i svake godine deo svojih radova su ostavljali Mitrovici na dar. Od prošle godine su ,na šetalištu , počeli, da , sa velikim i eminentnim imenima ,stvaraju i naša talentovana dečica, a sa tim se nastavilo i ove godine. U okviru Sabora održani su i pesnički susreti                   ” Aleksandar Aca Despotović” na kojem su pesnici predstavljali svoje pesme ali i je i predstavljen Zbornik 24.Sabora.

Na Trgu Kneza Lazara u Kosovskoj Mitrovici je održan i revijalni koncert, kome je prethodio defile svih učesnika Sabora glavnom gradskom ulicom a potom je odigrano i tradicionalno kolo u centru. Ove godine su nam gosti bili: KUD”Panče Pešev”iz Kumanova, KUD “Abrašević” iz Kragujevca, KUD”Đurđevdansko kolo”iz Podgorice kao i naša “domaća” kulturno -umetnička društva “Zvečan” i “Kosovski božur”.

Specijalni gost večeri bio je Ansambl narodnih pesama i igara “VENAC” Priština – Gračanica koji su odigrali arhaične igre iz Gračanice, igre sa centralnog Kosova i igre iz Peći.

“Kroz Sabore i Kosovsku Mitrovicu prošlo je oko 10 hiljada umetnika i oko 50 hiljada gledalaca  je pratilo sve ovo što se zbivalo. Danas smo ovde posle tih velikih godina, godina uspeha i razvoja da pokažemo šta Kosovska Mitrovica danas ume i može i želi kada je u pitanju kultura. Da u tome uspemo pomoći će nam naši dragi gosti” rekao je direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” -Miodrag Radomirović dodavši da na ovogodišnjem Saboru neće biti takmičarskog dela, jer su svi pobednici i svi će dobiti saborske zastave, jer Sabor traje zahvaljujući njima.

Od 1974. godine do danas, kroz Kosovku Mitrovicu je prošlo više hiljada pesnika, slikara, igrača folklora, narodnih orkestara, vokalnih instrumentalista kao i mnogih drugih iz sveta kulture.

 

 

            

 

Služba za odnose sa javnošću

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©