Новости

Сви ствараоци 25.Сабора културног стваралаштва-победници

Сви ствараоци 25.Сабора културног стваралаштва-победници

Oтварањем Ликовне колоније “Младен Поповић” почео је 25.Сабор културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици и обележавање јубилеја-45 година Сабора културног стваралаштва. Овај као и сваки претходни Сабор организован је  под покровитељством Привременог органа општине Косовска Митровица а у организацији Културног центра ” Драгица Жарковић”.

Овим поводом приказан је и документарни филм о ” 45 година Сабора”, како би се сви људи и поштоваоци културе сећали  почетака оваквог једног стваралаштва који их је кроз године водио са истим или чак јачим интезитетом, јер сваке године је долазило још више сликара,још више песника, још више Културно-уметничких друштава.

”Косовска Митровица је увек била окренута правим вредностима које доприносе нашем идентитету. Љубав према нашој земљи видљива је сваке године у јуну месецу на улицама нашег града што се огледа у игри, песми и великом броју учесника из земље и региона”, истакао је председник Привременог органа општине Косовска Митровица- Александар Спирић.

Сликари су стварали седам дана, што на шеталишту што у сали Друштвене исхране, а као и сваке године део својих радова су остављали Митровици на дар. Од прошле године су ,на шеталишту , почели, да , са великим и еминентним именима ,стварају и наша талентована дечица, а са тим се наставило и ове године. У оквиру Сабора одржани су и песнички сусрети                   ” Александар Аца Деспотовић” на којем су песници представљали своје песме али и је и представљен Зборник 24.Сабора.

На Тргу Kнеза Лазара у Kосовској Митровици је одржан и ревијални концерт, коме је претходио дефиле свих учесника Сабора главном градском улицом а потом је одиграно и традиционално коло у центру. Ове године су нам гости били: КУД”Панче Пешев”из Куманова, КУД “Абрашевић” из Крагујевца, КУД”Ђурђевданско коло”из Подгорице као и наша “домаћа” културно -уметничка друштва “Звечан” и “Косовски божур”.

Специјални гост вечери био је Ансамбл народних песама и игара “ВЕНАЦ” Приштина – Грачаница који су одиграли архаичне игре из Грачанице, игре са централног Kосова и игре из Пећи.

“Kроз Саборе и Kосовску Митровицу прошло је око 10 хиљада уметника и око 50 хиљада гледалаца  је пратило све ово што се збивало. Данас смо овде после тих великих година, година успеха и развоја да покажемо шта Kосовска Митровица данас уме и може и жели када је у питању култура. Да у томе успемо помоћи ће нам наши драги гости” рекао је директор Културног центра “Драгица Жарковић” -Миодраг Радомировић додавши да на овогодишњем Сабору неће бити такмичарског дела, јер су сви победници и сви ће добити саборске заставе, јер Сабор траје захваљујући њима.

Од 1974. године до данас, кроз Kосовку Митровицу је прошло више хиљада песника, сликара, играча фолклора, народних оркестара, вокалних инструменталиста као и многих других из света културе.

 

 

            

 

Служба за односе са јавношћу

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©