Новости

Дечији фестивал „Цвркути са Ибра“: Најбоље у мини и тини категорији Милица Миљковић и Мина Јакшић

Дечији фестивал „Цвркути са Ибра“: Најбоље у мини и тини категорији Милица Миљковић и Мина Јакшић

Дечији фестивал „Цвркути са Ибра“ одржан је вечерас у Дома културе у Звечану. За разлику од претходних година, када је фестивал одржаван у два дана, 26 нумера, подељених у „тини“ и „мини“ категорију изведене су вечерас.

Награду жирија у „тини“ катогорији добила је Мина Јакшић која је изводила нумеру „Живот је чаробан“, друго место припало је Данилу Виријевићу са песмом „Медена“ а треће је освојила Ана Влашковић која је изводила нумеру „Сан“. Специјалну награду, као и награду публике добила је Марија Николић која је наступала са нумером „Када видим те“.

Марија Николић, ученица 7.разреда ОШ „Бранко Радичевић“, победница по избору публике и добитница специјалне награде у тини категорији, каже да је доста вежбала и да је имала помоћ Петра Ракића.

„Стварно је предобар осећај, нисам баш очекивала победничко место али тако је испало. Прошле године сам учествовала на овом фестивалу и освојила сам друго место, а ове године победничко“ рекла је Марија.

Награде су додељене и за најбољу музику, текст и аранжман. Награду за најбољи текст на овогодишњем фестивалу, када су у питању нумере изведене у „тини“ категорији добила је Јелена Спирић која је написала речи песме „Лепа реч“. Награду за најбољу музику добио је Марко Радовановић са песмом „Дај боже дај“ а награду за најбољи аранжман је добио Душан Поповић за песму „Медена“.

У млађој, „мини“ катогорији, по оценама жирија, прво место освојила је Милица Миљковић са песмом „Желим“. Ирина Ђерковић (песма Мала Зара) и Новак Ђорђевић (песма Волим је ја) освојили су друго, односно треће место. И у овој категорији специјална награда и награда публике отишле су у исте руке, Сари Раденковић која је извела „Песму о Сари“.

Добитница специјалне награде и награде публике у Мини категорији Сара Раденковицх(11) ученица ОШ “Бранко Радичевић” учествовала је на фестивалу по други пут.

“Победу сам прижељкивала, али нисам баш мислила да ћу освојити баш прво место и осећај је сада одличан, прелеп” – казала је Сара, којој су у припреми помагали Петар Ракић И Нурка Налбани.

Награде за музику, текст и аранжман су подељене и у овој категорији. Најбољи текст је написала Звездана Цветковић (Буцко дебељуцко), награду за најбољу музику добио је Дејан Поповић (Другарство) а за најбољи аранжман Благоје Радојевић (Једна Цеца).

Сви награђени добили су новчане награде и дипломе, а прва и друга награда публике, уз то добијају и посебне плакете. Новчана средства за награде обезбедио је Привремени орган преко Установе за омладину, спорт и специјализоване услуге.

Петар Трајковић, директор Установе за омладину, спорт и специјализоване услуге, појаснио је како се додељује специјална награда.

„Специјалне награде додељује Установа, мимо фестивала, из нама својствених разлога који су ,мимо критеријума фестивала, сматрајући да је неко у овом тренутку створио неке симпатије међу публиком или је својим наступом показао квалитет а није узет у обзир од стране жирија“ рекао је Трајковић.

Овогодишње Цвркуте отворио је председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић.

„Овај фестивал има своју посебност имајући у виду да је јединствен у држави Србији и верујем да ће ови малишани имати могућност да се представе по дворанама у Републици Српској и Србији у наредном периоду. Захваљујемо се учитељима и професорима основног и средњег образовања и племенитом и добром народу са простора Косова и Метохије. Привремени орган Општине Косовска Митровица наставља да подржава сваки фестивал који доприносу очувању српског језика и културе“ рекао је Спирић.

Цвркути са Ибра су одржани у организацији Установе за омладину, спорт и специјализоване услуге, под покровитељством Привременог органа Општине Косовска Митровица.

Извор:Радио Косовска Митровица

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©