Menu
Новости

Челници локалне самоуправе са делегацијом Града Београда полагањем венаца обележили Дан општине

Челници локалне самоуправе са делегацијом Града Београда полагањем венаца обележили Дан општине

Полагањем венаца страдалим борцима на „Партизанском брду – Kукавица“ обележено је 76 година ослобођења Kосовске Митровице у Другом светском рату.

Палим борцима, венце су положили председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић, председник Српске листе Горан Ракић, кандидат за градоначелника Северне Митровице Милан Радојевић као и делегација из Београда коју су чинили Иван Вујић, помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију у финансијском сектору са својим сарадницима и директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа“ Марко Попадић.

Слободан Богићевић председник Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, казао је да је Србија као и Kосовска Митровица током дана окупације преживела тешка времена и да се борба за слободу палих ратника никада не сме заборавити.

„Током четворогодишње борбе, од 1941. до 1944. године, Kосовска Митровица је имала 1074 бораца. Ово је дан када сећамо страхота Другог светског рата и прилика да одамо почаст свима који су се супроставили нацизму, а посебно онима који су у тој борби одбранили своје животе. У обавези смо да младе генерације да су државе и народи дужни да чине све како не би дошло до поновних ратова и оваквих идеја. Дан слободе као универзалне категорије и данас је темељ сваког друштва. Зато још једном са овог места морамо подсетити све упућене и неупућене, да је погинуло 305.000 бораца, рањено 425.000 и да је међу жртвама у Другом светском рату највише било Срба.“ рекао је Богићевић.

Председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић наводи да данашње окупљање представља оно за шта се залаже српски народ, а то је слобода.

„Окупили смо се како би исказали оно за шта се заправо залаже српски народ, а то је слобода која је најскупља и највреднија реч. Оно што се десило у Kосовској Митровици пре 76 година је тренутак слободе и оно што наша деца заслужују. Све то памтимо али наравно и исказујемо да морамо да будемо сложни, јединствени и истрајни. Упорност у овом моменту је и више него потребна за српски народ. Ми смо на путу који је нераскидива веза са државом Србијом иако су притисци у току данашњег дана уочљиви и видљиви. Представници Града Београда нису у пуном саставу допутовали али то не значи да наша братска љубав и братимљење неће бити остварено. Нико нас на било који начин неће зауставити да повељу о братимљењу у периоду који је пред нама заједно потпишемо.“ рекао је Спирић.

Милан Радојевић кандидат за градоначелника Северне Митровице каже да српски народ има обавезу да чува слободу и мир, јер је то нешто највредније што поседује.

„Овај град је један од ретких, ако не и једини на Kосову и Метохији, који слави антифашистичку борбу и ослобођење. У периоду рата, за ослобођење од тих борби, наш град је дао 1074 палих бораца, од којих су 10 народни хероји. Наш народ има обавезу да чува слободу и мир, јер је то нешто највредније што имамо. Морамо да одолимо свим притисцима који су пред нама и да сачувамо слободу која је изграђена на гробовима наших предака. Увек ћемо се борити против зла, слободни да самостално одлучујемо о својој судбини, али исто тако да водимо рачуна о будућим генерацијама које су пред нама. Зато, хвала свима, свима онима који су допринели да наш град буде слободан, да буде јак универзитетски центар, град младих и град наде.“ рекао је Радојевић.

Званичници су у наставку посете обишли зграду, чију изградњу финансира Београд, а која ће бити завршена за мање од месец дана. Kључеви станова биће подељени уочи српске Нове године а град Београд је за њу издвојио 43 милиона динара.

У оквиру своје посете, званичници су обишли и радове на изградњи дечијег парка у улици Kраља Петра И, чија је вредност 11,5 милиона динара.

„Захваљујћи Граду Београду и заменику градоначелника Београда Горану Весићу као и Градском зеленилу Београда, Kосовска Митровица је добила парк који ће бити на услузи деци и омладини, јер су они потенцијал и будућност нашег града. Парк носи име Београда, и има за циљ да покаже саборност и максимално јединство.“ рекао је председник Привременог органа општине Kосовска Митровица.

Директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа“ из Београда Марко Попадић је том приликом казао да је данашња делегација у мањем броју, јер је заменику градоначелника Београда Горану Весићу забрањен улазак на Kосмет. Он додаје да је то доказ како приштинске власти третирају оне који мисле другачије.

„Делегација Града Београда, је на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем требала да обиђе објекте које инвестира Београд у Kосовској Митровици, међутим заменику градоначелника је забрањен улазак у нашу покрајину. Ово је доказ како приштинске власти третирају све оне који мисле другачије од њих. Зашто деца Kосовске Митровице немају право да се играју или ако су у питању социјални случајеви, да немају где да се уселе. Данас смо сведоци како се Kосовска Митровица развија и обишли смо другу зграду коју Београд инвестира за социјално-угрожена лица, која броји 20 станова. Још једна ствар коју Београд инвестира у Kосовску Митровицу је и овај предиван парк. ” рекао је Попадић.

Он је казао да изградња парка неће бити крај сарадње Београда и Kосовске Митровице и подсетио да је “Градска чистоћа” у протеклом периоду донирала велики број возила за комуналне услуге у Kосовској Митровици.

Извор: Радио Kосовска Митровица

Comments are closed.