Menu
Новости

Александар Спирић: Захвалност Руској федерацији на поштовању Резолуције 1244 УН

Александар Спирић: Захвалност Руској федерацији на поштовању Резолуције 1244 УН

Његова екселенција, амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин посетио је Општину Косовска Митровица и том приликом положио је венце на споменик „Белом анђелу“ и споменик руском конзулу Григорију Степановићу Шчербину у Косовској Митровици. Поред полагања венаца на ова два споменика, Чепурин је заједно са председником Привременог органа Општине Косовска Митровица Александрам Спирићем и осталом делегацијом обишао и споменик кнезу Лазару који је недавно постављен.

Александар Спирић захвалио је амбасадору Чепурину на посети и доследности у поштовању и очувању Резолуције СБ УН 1244.

„Ми Вам се захваљујемо што разумете положај српског народа на простору КиМ. Током разговора ћемо још једном исказати забринутост када је у питању формирање Заједнице српских општина, која је кључна за опстанак српског народа. Овдашњи народ спреман је да све проблеме решава мирним путем, уз дијалог“ , подвукао је Спирић.

Александар Чепурин истакао је да је основ решења косовског проблема поштовање Резолуције СБ УН 1244.

Важно је одржавати дијалог уз узајамно поштовање, а веома битна ставка је свакако Споразум о Заједници српских општина, који је договорен, али није реализован. Косовска страна треба да се ангажује да се Споразум реализује да би српско становништво на Косову и Метохији било заштићено, нагласио је Чепурин.

„Желим да се захвалим градоначелницима који су данас дошли, на спремности за састанак и размену мишљења. Надам се да ћемо водити врло прагматичан разговор и разменити утиске и мишљења о будућности. Битно је да се привреда очува, да становништво не одлази одавде, да ту остану да раде, живе и да се враћају на Косово“, додао је амбасадор Чепурин.

Венце на споменик руском конзулу Шчербину положили су и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић и градоначелник општине Лепосавић Драган Јаблановић.

На заједничком састанку Александар Спирић је уручио његовој екселенцији грб Немањића у дуборезу аутора Часлава Милосављевића, нагласивши да је двоглави орао једна од ознака настанка српске државности и да овај грб представља паралелу између прошлости и садашњости у смислу јачине српске државе и јаку везу са њеним пријатељима.

 

Comments are closed.