Novosti

Podrška Republike Srbije i kroz puštanje u rad regionalnog vododvoda

Podrška Republike Srbije i kroz puštanje u rad regionalnog vododvoda

 

Vidovdan, sveti srpski praznik na severu Kosova i Metohije danas je obeležen u duhu predaka ali i onih koji ovde ostaju i opstaju, u ovim veoma teškim vremenima za srpski narod.

Danas je pušten u rad regionalni vodovod za sve tri opštine severnog Kosmeta čime je rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja . Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju -Marko Đurić, danas je svečano prisustvovao ovom činu puštanja u rad regionalnog vodovodima, iako su mu kosovske vlasti ograničile kretanje. Ovim povodom on je naglasio : ” Država Srbija realizuje 149 projekata podrške Kosovu i Metohiji, a do kraja godine ta brojka će se popeti na preko 350 različitih projekta, poput vodovoda ovde, u Zubinom Potoku , koji danas puštamo u rad. Vodovod je uz mnogo truda, muke i peripetija završen u ovoj fazi a nastaviće se i sa izgradnjom kroz sekundarnu mrežu kojuće takođe podržati Reublika Srbija….” Svoje izlaganje je nastavio time kako su pritisci na Srbe veliki ali oni pokazuju svoju hrabrost i junaštvo konstantno i treba da služe kao inspiracija za ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vodovod je iz akumulacije Gazivode, odakle sirova voda stiže u postrojenje za prečišćavanje vode. Transport prečišćavanja vode se obavlja gravitaciono od postrojenja do pumpne stanice na 12 km nizvodno. Tunelom se cevovod prevodi sa teritorije Zubinog Potoka na teritoriju opštine Zvečan odakle se gravitaciono transportuje do vodovodnih mreža u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.

Comments are closed.

PATRONIKA | Web solutions & Digital marketing 2019 ©